HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Skeletový konstrukční systém vytváří velký vzdušný prostor – fotopostup realizace

Skeletové konstrukce jsou známé po celém světě. Tento stavební systém používaný pro dřevostavby se vyvinul v minulosti v USA při výstavbě vícepatrových domů. Podstatu skeletového systému přiblížíme v následujících řádcích. Při stavbě domu ze skeletu platí určitá pravidla, která při jejich dodržení vykouzlí velký otevřený prostor dispozice domu.


Dům ve tvaru stodoly
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Sterling College (Flickr CC 2.0)

Rozdělení skeletového systému

Skeletové konstrukce je možné rozdělit na dvě kategorie. Tou první je lehký dřevěný skelet, který známe pod označením two-by-four. Lehkým skeletem se realizuje většina dřevostaveb na našem území. Do druhé kategorie zařazujeme těžký skelet. Stavby z těžkého skeletu nedosahují takového zastoupení jako prvně jmenovaný. Z pohledu rychlosti výstavby je na tom těžký skelet obdobně jako ostatní systémy v oboru dřevěných konstrukcí. Nahlédněte do naší fotogalerie a podívejte se, jak se skeletové konstrukce staví krok za krokem.

Fotogalerie:

i Foto: Sterling College (Flickr CC 2.0)

Specifikace těžkého skeletu

Čím se skeletové konstrukce vyznačují? Nosné prvky jsou v průřezu několikanásobně větší než u lehkého skeletu. Díky tomu je možné nosné sloupy v rastru stěn osazovat po větších vzdálenostech. Nosné sloupy nám z pohledu statiky přenáší do základové konstrukce navazující zatížení z ostatních částí stavby. Z pohledu konstrukce je nutné sloupy stabilizovat jak ve vodorovném, tak i v příčném směru dalšími hranoly, které pak jsou součástí této stěny.

Díky osazení sloupů ve větších vzdálenostech od sebe je možné vytvářet otevřené dispozice staveb. Na vnitřní stěny pak můžeme použít pouze nenosné konstrukce například z ocelových profilů a sádrokartonových desek. Dispozice rozdělená nenosnými konstrukcemi umožňuje snadnou budoucí přestavbu interiéru domu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Vytvoření velkého a vzdušného prostoru

Díky větším vzdálenostem nosných sloupů se otevírá volnější ruka architektům pro návrh prosklených ploch staveb. Větší prosklené plochy vhodně doplní například větší místnosti, které lze v případě použití těžkého skeletu snadno vytvořit.

Často je požadavek stavebníků na pohledové prvky dřeva v interiéru. I tento požadavek není problém splnit v případě, že na konstrukci sloupů bude použito pohledové BSH řezivo. Jelikož těžký skelet je nástupcem hrázděných staveb, kdy nosná dřevěná konstrukce byla obvykle z exteriéru viditelná, vrací se i tento požadavek stavebníků. V případě vyřešení tepelné obálky budovy je i tato pohledová část realizovatelná.

Skeletové dřevostavby jsou rájem architektů

Materiálové řešení skeletové konstrukce

Materiálově se dřevostavba z těžkého skeletu v současné době vyrábí z lepeného dřeva. Je možné použít hranoly pod obchodním označením DUO či TRIO. Jedná se o lepené KVH profily k sobě. Aktuální cenu KVH hranolů zjistíte zde. Pokud je požadavek na vyšší pevnost nosných prvků, je možné použít hranoly BSH, které se vyrábí slepením podélných lamel k sobě.

Jednotlivé dřevěné prvky je pak možné dopředu sestavit ve výrobním závodě, třeba jako otevřené stěny, které se na stavbě pak jeřábem osazují do sebe. Pro skládání jednotlivých prvků k sobě se používají buď pohledové nebo skryté spojovací prostředky jako jsou svorníky, závitové tyče, třmeny apod.

Postup montáže těžkého skeletu

Po zhotovení základových konstrukcí (nejčastěji základové patky či betonové pasy) se na staveniště přivezou rámové konstrukce stěn z těžkého skeletu. Součástí dodávky materiálu mohou také být podlahové a stropní panely. Na průběh stavby ze skeletového systému se podívejte v naší fotogalerii.

Video: Stavba skeletové dřevostavby

Montáž navazujících dřevěných částí

Stěnové konstrukce jsou stabilizovány stropními profily. Navazující sloupy v patře současně tvoří podpěrnou konstrukci pro střešní trámy. Ty měly již z výroby zaříznutá sedla pro bezproblémové osazení trámů na pozednice a vaznice. Jednotlivé střešní trámy (krokve) se montují také za pomoci autojeřábu. Jako doplňkové konstrukce, které byly stejně tak předpřipraveny ve výrobním závodě, byly štítové panely. Výsledkem je hrubá dřevěná konstrukce patrového domu, kde bude mít majitel velkou variabilitu při vytváření vnitřního prostoru.

Vydáno dne:
17.09.2022

Photocredit: Sterling College (Flickr CC 2.0)

1

Skeletové dřevostavby jsou rájem architektů

Čím jsou zajímavé, proč si jich architekti všimli teprve nedávno a jaké mají skeletové dřevostavby výhody a nevýhody?.. Číst více →



Video: Stavba skeletové dřevostavby

Jak se staví skeletová dřevostavba? V Americe je to velmi běžný způsob stavby zvaný Timber Framing... Číst více →



Rekonstrukce na ruský způsob: Jak se zpevní staticky narušený dům?

V Rusku má práce se dřevem ve stavebnictví dlouhou tradici. Tenhle projekt ale posouvá nastavené hranice o hezký kousek dál... Číst více →



Velké srovnání dřevostaveb: výhody, nevýhody a ceny jednotlivých konstrukčních systémů

Rozhodli jste se pro dřevostavbu a nejste si jisti, jakou konstrukci zvolit? Přečtěte si náš článek a budete mít jasno... Číst více →