HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Když se splní sen: Studentka pro svoji obec navrhla zastávku, která se úspěšně zrealizovala

Brněnská studentka navrhla pro svoji rodnou obec autobusovou zastávku ze dřeva, která se nakonec podle návrhu i zrealizovala. O projekt nekonvenční dřevěné zastávky se začaly zajímat i další obce. Kde vznikl samotný nápad, jak probíhala realizace a co na novou zastávku říkají spoluobyvatelé? Přečtěte si rozhovor s Kristýnou Janíkovou.


Autobusová zastávka podle návrhu studentky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Kristýna Janíková

Kristýno, kde vznikl nápad navrhnout autobusovou zastávku?

Studuji obor Nábytek na Mendelově univerzitě v Brně a v jednom předmětu jsme dostali jako semestrální zadání zpracovat návrh menší dřevěné konstrukce. Ústředním tématem bylo: Dřevo je naše budoucnost. S návrhem jsme se mohli rovnou i zařadit do studentské soutěže Stavby s vůní dřeva.

Fotogalerie:

i Foto: Kristýna Janíková

Měli jsme se zaměřit na místa, která jsou nám blízká, a jejichž přednosti a potřeby dobře známe. Vylepšit je, oživit, dát jim nové využití nebo je nějakým způsobem zútulnit. Někteří spolužáci se dali do návrhů laviček nebo odpočinkových zón. U nás v obci se tou dobou mluvilo o nové autobusové zastávce. Na té stávající se značně podepsal zub času a silný vítr. Se starostou jsme se shodli, že se jedná o důležitou věc, kterou je navíc zapotřebí v blízké době realizovat. To mě lákalo. Když už jsme dostali takové téma k zápočtu, nebyl důvod, proč to nezkusit. Byla to pro mě výzva.

Co tě přimělo k tomu navrhnout stavbu ze dřeva? 

Dřevo jako takové bylo dáno již samotným zadáním práce. Já osobně však dávám dřevu přednost především díky jeho příjemným haptickým vlastnostem, textuře, pocitu tepla a pohody, který ve mně vzbuzuje, a v neposlední řadě je pro mě důležitá jeho obnovitelnost.

Věděla jsi od začátku, že se tvůj návrh zrealizuje?

O možnosti realizace našich projektů jsme mluvili už ve škole, ale já se této příležitosti chopila více než ostatní spolužáci hned na začátku. Spíše než samotná realizace mě lákala práce na něčem opravdovém. Že to nebude jen projekt „do šuplíku“ a ve smyšleném prostředí. Věděla jsem, že navrhuji stavbu, která je pro obec opravdu potřebná. Už nešlo jen o zápočet. Ve chvíli, kdy má člověk vymyslet něco, k čemu má bližší vztah, přistupuje k práci s úplně jinou motivací.  

Spolupracovala jsi s obcí a realizační firmou při tvorbě návrhu?

S obcí jsem se snažila komunikovat od počátku, ale po dokončení návrhu následovala dlouhá doba, kdy se nevědělo, jak bude nakonec zastávka opravdu vypadat. Stále byl ve hře nákup klasické, typové. V závěru roku se daly naštěstí věci do pohybu a v krátké době byla postavena nová zastávka takřka podle mého původního návrhu. Řešili jsme pouze náhradu CLT panelů za jiný dřevěný materiál a vhodnou povrchovou úpravu. S realizační firmou jsem v kontaktu nebyla. 

Jak se lišila finální stavba oproti návrhu?

Zastávka se realizovala na konci roku, kvůli čemuž, bohužel, nemohla být z plánovaných CLT panelů. V hlavě jsem dlouho měla vidinu časem zašedlého dřeva, ale nejsem si jistá, jestli by se setkala s kladnými ohlasy spoluobčanů. Nakonec byla tedy zvolena lazura, s jejímž vzhledem se postupně sžívám.

Prohlédněte si i další fotky návrhu a finální realizace v naší fotogalerii.

Překvapilo tě v průběhu realizace něco?

Překvapilo mě spíše až po realizaci, že se ke mně nedostala žádná zpětná vazba od obyvatel naší vesnice. Čekala jsem alespoň nějakou kritiku, když už ne pochvalu. Je mi jasné, že ne všichni s takovou stavbou musí souhlasit, každý máme jiný vkus, což je zcela přirozené. Díky konstruktivní kritice ale můžeme dělat věci lépe, někam se posouvat. Velmi užitečnou zpětnou vazbu jsem získala až účastí ve studentské soutěži, za což jsem byla opravdu vděčná. Dalším velkým překvapením pro mě byl nedávný e-mail z obce v Pardubickém kraji, kde také uvažovali o stavbě mojí zastávky.

Co tě na celém procesu (od návrhu až po finální realizaci) nejvíc bavilo?

Bavilo mě hrát si s jinými formami. Zkusit něco jiného, než na co jsou lidé v okolí zvyklí. Dřevěných zastávek v malých obcích je po republice spousta, ale ta naše se od nich výrazně odlišuje. Tím, že to nebyl jen smyšlený školní projekt, jsem k tomu přistupovala jinak. Chtěla jsem, aby byla zastávka opravdu vysoce funkční a estetická.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Jakým projektům se chceš věnovat do budoucna?

U dřeva chci rozhodně zůstat, vidím v něm budoucnost. Chtěla bych pokračovat ve studiu nábytku a takovýmto malým dřevěným stavbám se také vůbec nebráním. Uvidíme, kam mě kroky zanesou.

V čem tě tato zkušenost nejvíce obohatila?

Uvědomila jsem si, že škola nemusí být pouze o teorii, a je skvělé, když je za vámi vidět i nějaký reálný výsledek práce. Tedy že je velmi přínosné, když se ve studovaných předmětech a ateliérech zadávají reálné projekty. Dalo mi to také dobrý pocit z práce, která má smysl, a zase o kousek širší rozhled.

Děkujeme Kristýně za rozhovor a přejeme jí hodně úspěchu, nejen se dřevem!

Vydáno dne:
09.06.2019

Photocredit: Kristýna Janíková

8

Studenti, zadání zní: Postavte dům

Místo sezení v lavicích stavte domy. Tak se učí architektura v Norsku.. Číst více →



Studenti v Nebrasce navrhli unikátní dřevostavbu

Realizace podle návrhu studentů architektury v Nebrasce není jen obyčejnou dřevostavbou. Široko daleko totiž nenajdete jinou dřevostavbu postavenou z CLT panelů... Číst více →



Prokázáno: Stromy mají zásadní vliv na výsledky žáků ve školách!

Jak pomoci žákům základních škol k lepším výsledkům? Američtí psycholové radí: Zasaďte jim pár stromů na školním pozemku!.. Číst více →



Rozhovor s brněnskými studenty, kteří navrhli stylovou lesní útulnu z plastového odpadu

Plastic Crystal je lesní útulna z velké části vyrobená z recyklovaného plastu, kterou navrhli tři studenti brněnské architektury. Prohlédněte si tento unikátní projekt zblízka... Číst více →



Jan se rozhodl pro dřevostavbu navzdory názorům svého okolí

Přečtěte si rozhovor s panem Janem o životě v dřevostavbě na sluncem zalité jižní Moravě. Poradí vám, jak na dobré sousedské vztahy. A nejen to... Číst více →



Když studenti mění svět: Dva kamarádi navrhli stavbu, která pomáhá rozvoji dřevostaveb

Rozhovor s autory vítězného návrhu polyfunkční dřevostavby o využití dřeva ve městě možná změní váš pohled na budoucnost našich měst... Číst více →



Dřevo má ve stavebnictví velkou tradici a zároveň budoucnost, říká úspěšný student

Přečtěte si rozhovor s Tomášem Hýrkem o jeho úspěšném projektu bytového domu ze dřeva a zjistěte, proč by sám v takovém domě chtěl bydlet... Číst více →



První chytrá skříň na světě, která vás i oblékne – vyrobil ji brněnský student

První chytrá skříň na světě vám pomůže se vhodně obléknout a nic důležitého doma nezapomenout. V budoucnu vám dokonce bude umět nakoupit nové oblečení do šatníku. Představujeme chytrou skříň Oloo... Číst více →