HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Tepelné čerpadlo s radiátory moc nefunguje. Lidem spíše prodělává, než šetří

S tepelnými čerpadly se v posledních letech roztrhl pytel. Mnoho lidí podlehlo strachu v době energetické krize, která započala kolem roku 2022. Jiní, kteří řešili novostavby, se rozhodli pro tepelné čerpadlo, neboť se domnívali, že jiná forma topení již nesplní energetický štítek. V některých případech jsou majitelé tepelného čerpadla spokojení. V některých však bohužel upadli do velkých problémů.


Tepelné čerpadlo s radiátory
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Jak ukazují zkušenosti majitelů tepelných čerpadel, někteří z nich jsou z výsledků, kterých jejich nový topný systém dosahuje, natolik rozladěni, že se rozhodli zařízení zbavit a vrátit se k původnímu topení (typicky kotel na dřevo). Problém ale nastává ve chvíli, kdy si na pořízení tepelného čerpadla vzali dotaci, jejímž čerpáním se zavázali plnit určitá pravidla, která jim návrat v dané chvíli neumožňují. To je také důvod, proč již dlouhodobě naše čtenáře důrazně varujeme před negativními aspekty čerpání dotací. Vždy doporučujeme kupovat zařízení, na která jsou toho času rozdávány dotace, jinde (mimo ČR). Obvykle to vyjde ještě levněji než u nás s dotací, a navíc se s tím nepojí nepříjemné závazky. Další možností je pak pořídit jiný systém nebo počkat, až dotace skončí a cena produktu opět klesne na svou skutečnou hodnotu.

Nejprve je potřeba pochopit, jak to vlastně funguje

Mechanismus fungování tepelného čerpadla je velmi chytrý a dokáže při správné aplikaci skutečně zásadním způsobem šetřit energii. Teplo je totiž čerpáno z přeměny skupenství média. K přeměně dochází změnou tlaku, a to vždy tak, aby dané médium buď energii nasálo nebo vydalo. Energie, kterou tepelné čerpadlo potřebuje pro přeměnu skupenství média, je tedy za určitých podmínek menší, než kolik tepla z této aktivity následně získá. To je základním principem onoho zázraku, jak tepelné čerpadlo dokáže vygenerovat více energie, než je do něj vloženo. Ano, skutečně tomu tak je. Ale jen za určitých podmínek.

Jak se aktuálně pohybují ceny tepelných čerpadel na českém trhu, se můžete podívat například zde.

Problém nastává paradoxně v zimě

Ač tato informace zní jako chybná formulace a nebo blbý vtip, je tomu skutečně tak. Efektivita tepelného čerpadla klesá s tím, jak se zvětšuje rozdíl teplot mezi zdrojem, ze kterého tepelné čerpadlo čerpá, a výstupem, který potřebujeme z tepelného čerpadla dostat. Pokud se tedy jedná o zimní období, pak venku teplota klesá, zatímco doma potřebujeme teplotu vyšší. V extrémních případech pak některá tepelná čerpadla mohou spadnout až do záporného topného faktoru, což znamená, že fungují čistě jako elektrický přímotop, ještě navíc s vysokou ztrátovostí. Zde však opět záleží na zdroji, zda se jedná například o řešení vzduch-vzduch, kde k takové situaci dojde velmi snadno, nebo naopak např. řešení s hlubinným vrtem, kde ani v zimním období teplota příliš neklesá a efektivita zařízení je pak celoročně vcelku rovnoměrná.

Jak funguje tepelné čerpadlo? V nízkých teplotách často neobstojí

Nešťastníkům s radiátory zůstaly oči pro pláč

Bohužel některé méně seriózní firmy se nezdráhají instalovat zájemcům tepelná čerpadla libovolného typu do zcela libovolně řešených domů. Opomíjí přitom informovat majitele o tom, jak celý systém funguje, za jakých podmínek je efektivní a kdy se naopak stává ztrátovým. Zejména je pak důležitá výše zmíněná informace, že tepelné čerpadlo je tím efektivnější, čím je rozdíl teplot vstupu a výstupu nižší. A to se začne propisovat do problému ve chvíli, kdy je domácnost vybavena klasickými radiátory místo podlahového vodního topení. Proč je to problém?

Teplota podlahového topení se udržuje jen na úrovni mírné temperace tak, že podlaha je sice příjemně teplá, nikoli však přes míru. Přesto vytopí dům, jelikož rozloha plochy, kde dochází k předávání tepla do prostoru, je obrovská, v podstatě odpovídá velikosti užitné plochy nemovitosti. Předávání tepla tak probíhá sice pomalu (za nižší teploty), ale na velké ploše, proto mechanismus funguje. Pokud však do prostoru předáváme teplo pomocí radiátorů, které mají v porovnání s podlahou několikanásobně (spíše řádově) menší plochu, je nutné, aby tyto radiátory hřály výrazně vyšší teplotou než podlaha. Což koneckonců není nic překvapivého, stačí si sáhnout na podlahové topení a na běžný topící radiátor a porovnat pocity.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Ekonomické ztráty majitele ruinují

Bohužel v mnoha případech, kdy se majitelé domu neodhodlali při pořízení tepelného čerpadla změnit také způsob, jakým doma topí, a zůstali u klasických radiátorů, musí volit mezi dvěma možnostmi. Buď pomocí radiátorů pouze temperovat a doma mít neustále chladno. Nebo si teplotu radiátorů zvýšit na potřebnou úroveň a připravit se na to, že ukazatel elektroměru se roztočí mnohem rychleji. Náklady na topnou sezonu v takovém případě vzrůstají znatelně a situace často končí buď návratem k původnímu topnému systému, případně využívání lokálních přímotopů jen na místech, která se zrovna obývají, a nebo přivyknutí nižší teplotě v domě a nošení svetru doma.

Vydáno dne:
06.06.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

2

Srovnání tepelného čerpadla a uhlíkových fólií
V reakci na nedostatek informací o levnějších alternativách tepelných čerpadel jsme se rozhodli více zaměřit právě na toto téma.

Některá tepelná čerpadla dokáží získat až 75 % tepelné energie zdarma
Chcete být in, být informováni o moderních způsobech bydlení, a zjistit, jak je možné uspořit energie? Na veletrhu Stavba – Teplo – Energie v Uherském Hradišti se představí více než 75 firem z oboru.

Jak funguje tepelné čerpadlo? V nízkých teplotách často neobstojí
Většina lidí sice má povědomí o existenci tepelných čerpadel, jak ale tyto systémy fungují, ví už málokdo. Přečtěte si, na jakém principu jednotlivá tepelná čerpadla pracují.

Druhy tepelných čerpadel: Chybně zvolená čerpadla domácnostem prodělávají
Vzduch, země nebo voda? Přinášíme ucelený přehled o jednotlivých typech tepelných čerpadel, který vám pomůže vybrat to správné.

Dotace na tepelné čerpadlo: Vypadají lákavě, ale ve výsledku se prodraží
Cesta za dotacemi často připomíná byrokratický maraton plný překážek. Dotace navíc nedají jen tak někomu. Splnili byste podmínky pro jejich získání?

Tepelné čerpadlo: jaká je pravda ohledně účinnosti, ceny a dotací
Nekupujte zajíce v pytli. Zjistěte, zda je pro vás tepelné čerpadlo tou pravou volbou nebo se vám více vyplatí zůstat u klasických způsobů vytápění.

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům
Prodejci tepelných čerpadel a plynových kotlů jsou známí tím, že si sem tam vjedou do vlasů. Jaké jsou nejčastější argumenty obou stran? A zakládají se na pravdě?

Výměna kotle za tepelné čerpadlo může majitele finančně zruinovat. A to i s dotací
Panika ohledně zákazu kotlů některých emisních tříd, ke kterému má dojít od září tohoto roku, vede lidi často ke zmateným a chybným krokům, které již někteří z nich začínají plně pociťovat.

Zájem o tepelná čerpadla se propadl na polovinu
Zatímco v květnu loňského roku vyhledávalo na internetu sousloví tepelné čerpadlo přibližně 300 tisíc lidí, o rok později je to již sotva polovina.