HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Srovnání tepelného čerpadla a uhlíkových fólií

V reakci na nedostatek informací o levnějších alternativách tepelných čerpadel jsme se rozhodli více zaměřit právě na toto téma. V dnešním článku porovnáme dva konkrétní topné systémy. Tepelné čerpadlo a uhlíkové topné folie. Obě řešení mají svá specifika a obě se mohou hodit jak do novostaveb tak do zrekonstruovaných domů. O výhodách tepelných čerpadel jsme již slyšeli hodně, nyní se ale pojďme podívat na věc trochu víc racionálně.


Výhody uhlíkových folií oproti tepelnému čerpadlu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Topný faktor je náš král

První věc, na kterou je potřeba se zaměřit a kterou si pro srovnání těchto dvou topných systémů musíme vyjasnit, je tzv. topný faktor. Ten známe pouze u tepelného čerpadla, jelikož je díky němu schopno vygenerovat více energie, než kolik spotřebuje. Činí tak dočerpáním energie ze svého okolí. O tom, jak přesně to funguje, se zde nebudeme rozepisovat, jelikož to není v tuto chvíli důležité. Důležité však je, že tento faktor je uváděn ve specificky stanovených podmínkách a za určitých okolností. Jakmile se tyto okolnosti změní, mění se i topný faktor (poklesne). V extrémních případech pak může topný faktor poklesnout i pod hodnotu 1, což je situace, kdy tepelné čerpadlo funguje pouze jako přímotop, který navíc potřebuje energii k vlastnímu pohonu. Vydá tedy méně, než spotřebuje. Taková situace může nastat, pokud potřebujeme v domácnosti dosáhnout vysoké teploty, ale venku je teplota velmi nízká – typicky tedy v zimě v silných mrazech.

Mnohá tepelná čerpadla v zimě neobstojí. Jejich provoz se nečekaně prodražuje

Topný faktor uhlíkové folie je vždy stejný

Uhlíkové topné folie fungují jako přímotop. To znamená, že ze sebe vydají tolik tepla, kolik spotřebují energie. Jejich topný faktor je tedy vždy roven 1. Díky tomu jsou z hlediska ekologického dopadu posuzovány jako nedostatečné, jelikož nedisponují možností vygenerovat více, než kolik spotřebovaly. Na druhou stranu je tento stav matematicky nezpochybnitelný a pod hodnotu 1 se nemůžou dostat. Dá se tedy říci, že izolovaně v tomto ohledu obstojí tepelné čerpadlo lépe.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Pořizovací náklady jsou řádově odlišné

Úplná změna pravidel hry nastává ve chvíli, kdy začneme srovnávat pořizovací náklady obou systémů. Zatímco u uhlíkových folií jsme schopni pokrýt celý rodinný dům podlahovým topením i za ceny pohybující se v řádu desetitisíců korun, v případě tepelného čerpadla se jedná o částky statisícové, tedy desetkrát vyšší. Při výpočtu návratnosti u novostaveb s nízkoenergetickým standardem se jen stěží podaří tento přeplatek kompenzovat úsporami na vytápění. A tím se dostáváme k dalšímu podstatnému tématu.

Nízkoenergetické a pasivní domy

Pokud si v dnešní době necháte postavit novou dřevostavbu, máte takřka jistotu, že váš dům bude nízkoenergetický. V nejednom případě pak lze dosáhnout i na úroveň domu pasivního. To jsou domy, které pro vytápění potřebují jen velmi malé množství energie a na jejich klima má vliv už samotný pobyt osob, vaření, solární zisky díky na jih orientovaným oknům atp. K vytápění je tedy v takovém domě potřeba jen zlomek energie, oproti tomu, co bylo zvykem ve starších nezateplených domech, které nezřídka tzv. topily pánubohu do oken. Čím méně kWh za danou jednotku času ve vašem domě protopíte (díky kvalitní konstrukci a izolaci), tím menší smysl má pořízení složitého systému poskytujícího multiplikaci vstupní energie, tedy zmíněného tepelného čerpadla. Po jednoduchých matematických propočtech zde bez diskuse vítězí uhlíkové topné folie jako řešení nákladově výhodnější.

Médium pro rozvod tepla může pěkně zamotat hlavu

Pokud se rozhodnete vytápět dům pomocí tepelného čerpadla, je vcelku nutností instalovat také vodní podlahové topení, tedy de facto hadice protažené podlahou, které povedou vodu předehřívanou tepelným čerpadlem. Jak již bylo zmíněno mnohokrát, z důvodu efektivity se tepelné čerpadlo využívá pouze k ohřevu na nízké teploty (na vysoké teploty již nefunguje efektivně), a proto není vhodné pro klasické radiátory, kde takové teploty nedostačují a místnost nevytopí. Pro vodní podlahové topení, kde se možnost předání energie rozloží na větší plochu, je však dostačující.

Výhodou využití vodního podlahového topení je, že pokud se kdykoli v budoucnu rozhodnete přejít na jiný zdroj (plynový kotel, kotel na tuhá paliva, atp.), kterým dokážete ohřívat vodu, můžete využít současný podlahový systém a napojit jej na tento nový zdroj. Samozřejmě je zde nutno brát v potaz závazky plynoucí např. z využití dotace, které uživateli znemožňují využívat jiný systém. Z tohoto důvodu využití dotace pro pořízení topného systému důrazně nedoporučujeme. Místo toho doporučujeme podívat se po levnějších alternativách (ať už u nás nebo v zahraničí), které jsou často k dispozici za stejné ceny jako dotované systémy po odečtení dotace, avšak nezahrnují nebezpečné závazky.

Častým argumentem, který hraje v neprospěch vodovodního podlahového topení, je riziko, že může dojít k prasknutí rozvodových hadic a vytečení vody do konstrukce stavby. Na tomto místě je však nutné dodat, že takové situace se nedějí běžně a jedná se spíše o legendy než o častý problém.

Když se na tento aspekt podíváme také z pohledu uhlíkových folií, je jasné, že se neobejdou bez elektrického proudu. Na druhou stranu lze jen stěží očekávat, že by tento energetický zdroj mohl být v budoucnu nedostupný. Navíc v případě dobře izolovaných domů je spotřeba natolik marginální, že vliv růstu ceny elektřiny nemá zásadní dopad na rodinný rozpočet.

Klíčová úspora díky oddělení místností

Zcela zásadním aspektem, který mluví pro uhlíkové folie, je však (díky konstrukci tohoto systému) možnost vytápět každou místnost na jinou teplotu. Díky tomu, že do každé místnosti umístíte vlastní termostat, ke kterému se váže pokrytí foliemi jen pro danou místnost, si můžete přesně určit, jaké klima chcete v dané místnosti mít. Některé systémy lze řídit i přes wi-fi. V neobývaných místnostech nebo například v ložnici tak přirozeně navolíte nižší teplotu. V obýváku naopak vyšší. V tu chvíli vyhříváte dům optimálně s ohledem na to, jak jej užíváte. To přináší natolik znatelnou úsporu, že zajistí dosažení nižších provozních nákladů než využitím tepelného čerpadla, které ohřívá vodu na teplotu stejnou pro všechny místnosti v domě.

Kolik prostoru systém zabere

Podstatným parametrem pro výběr topného systému je také jeho rozměr a složitost. Zejména to, kolik prostoru v domě zabere. Pokud systém potřebuje velký prostor v technické místnosti, je třeba takový fakt zahrnout do nákladové kalkulace. Provedeme-li takový výpočet poctivě, dobereme se k částkám, které nás jen stěží potěší. V tomto srovnání pak uhlíkové folie vedou bezvýhradně, jelikož jejich prostorová náročnost je nulová. Folie jsou umístěny ve skladbě podlahy a jejich tloušťka je zlomek milimetru. Na zdi je pak umístěn termostat maximálně o velikosti dálkového ovládání k TV. A to je vše. Žádná vnější jednotka, žádný zásobník na vodu a složitá řídicí jednotka. Vedlejším efektem takového řešení je i fakt, že uhlíkové topné folie jsou v podstatě bezporuchové a bezúdržbové, což se samozřejmě o tepelném čerpadle, jež obsahuje mnoho mechanických částí, říct nedá.

Topení tepelným čerpadlem vyjde dráž než přímotopem. Prodejci záměrně neuvádí všechny skutečnosti

Závěrem

Rozhodnutí, který topný systém do své novostavby nebo zrekonstruovaného domu umístíte, bude mít dopad na kvalitu vašeho bydlení po dlouhá léta. Doporučujeme proto nepodléhat pomíjejícím trendům, které jsou často uměle vytvářeny skrytou reklamou či snahou prodejců převést si do své marže část dotace, jež je toho času vypsána na daný produkt.

Vydáno dne:
16.12.2023

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

23

Topení tepelným čerpadlem vyjde dráž než přímotopem. Prodejci záměrně neuvádí všechny skutečnosti

Jaké skutečnosti o tepelných čerpadlech se záměrně neuvádí do kalkulace návratnosti? Srovnání nákladů tepelného čerpadla za 30 let ukazuje zajímavé nesrovnalosti... Číst více →



Tepelné čerpadlo není jediným řešením. Platný energetický štítek lze získat i s levnější a úspornější technologií

Je tepelné čerpadlo jediná varianta, aby vám zkolaudovali novostavbu? Ani náhodou. Existuje možnost, jak se bez něj obejít a ještě ušetřit... Číst více →



Spočítali jsme reálné náklady tepelného čerpadla. Jeho pořízení i provoz se prodraží

Pokud si pořizujete tepelné čerpadlo jako výhodný a tichý zdroj vytápění, nejspíše budete zklamaní. Podívejte se, na kolik tepelné čerpadlo vyjde ve skutečnosti... Číst více →



1 kWh tepla za 1,3 Kč. „Lidové vytápění“ je stále levnější než tepelné čerpadlo

S příchodem zimy se nabízí otázka, jaký topný zdroj zvolit, abyste neprotopili celé jmění. Levněji než moderní technologie vychází klasický způsob vytápění... Číst více →



Mnohá tepelná čerpadla v zimě neobstojí. Jejich provoz se nečekaně prodražuje

Jak si tepelné čerpadlo poradí s mrazivými teplotami? Čeká ho nelehký úkol, aby splnil nereálné sliby prodejců... Číst více →



Účinnost tepelného čerpadla: Topný faktor je často nižší, než uvádí výrobci

Když dva dělají totéž, není to totéž. Typů tepelných čerpadel je hned několik a svou účinností se značně liší. V článku se dozvíte, který typ je nejvýkonnější... Číst více →



Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch: Někdy je označováno jako „předražená klimatizace“

Jedná se o nejlevnější tepelné čerpadlo. Jeho nízká cena však nebude zadarmo. Posuďte sami, jestli je pro vás tepelné čerpadlo vzduch-vzduch tou správnou volbou... Číst více →



Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům

Prodejci tepelných čerpadel a plynových kotlů jsou známí tím, že si sem tam vjedou do vlasů. Jaké jsou nejčastější argumenty obou stran? A zakládají se na pravdě?.. Číst více →