HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zachytávám a poodhaluji energie, které ve dřevě jsou, říká umělecký sochař o své tvorbě

Dřevo je úžasný materiál. Stavíme z něj domy, vyrábíme nábytek, různé doplňky a dekorace, obklopuje nás téměř všude. Přesto jej bereme jako běžnou, neživou věc, která je sice krásná, příjemná na pohled i na dotek, ale je to jen věc. Ne tak Petr, umělecký sochař, který má ke dřevu jedinečný vztah a ten přenáší do svých soch a nábytku. Po přečtení našeho rozhovoru se možná na dřevo budete dívat jinak.


Zachytávám a poodhaluji energie, které ve dřevě jsou, říká umělecký sochař o své tvorbě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Petr Sládeček

Petr je umělec a poetická duše. Dřevo si ke své tvorbě vybral, protože jej vnímá jeho živoucí organismus a jeho energii chce předat i ostatním. Přečtěte si zajímavý rozhovor s Petrem o jeho cestě k umění a jeho tvorbě. Mimo jiné se taky dozvíte, kde můžete jeho dílo vidět a pro jakou známou osobnost tvořil ze dřeva podobiznu. A určitě se podívejte do naší fotogalerie, kde si můžete Petrovy krásné výrobky prohlédnout.

Fotogalerie:

i Foto: Petr Sládeček

Petře, věnujete se výrobě dřevěných soch. Kde se vzal ten nápad? Je to něco, co vás bavilo vždy?

Jako malý jsem rád kreslil, později jsem začal chodit do umělecké školy, kde jsem maloval. Kvůli své druhé lásce – vodě a jízdě na kajaku – jsem se však od umělecké dráhy na čas oddělil a věnoval se sportu. Následně jsem vystudoval stavařinu a po škole jsem se dal na úplně jinou dráhu, a to u Armády České republiky. Umění a touha tvorby se se mnou ale nesla po celou dobu. Při studiu jsem někdy noci trávil kreslením a malbou. Chvíli po studiu jsem začal mít potřebu své vidění přenést z 2D do něčeho hlubšího. A pochopitelně jsem sáhl po přírodním materiálu, jako je dřevo. 

Při zaměstnání jsem ve volných chvílích tvořil a přenášel svůj pohled do dřeva. A po dlouhých sedmi letech jsem se rozhodl, že ukončím to, co není pro mě, a zcela se zaměřím na to, co mě naplňuje. Tvoření z energií, ano, to je má takzvaná práce.

Tvoření z energií? Jak to myslíte?

Zachytávám dřevo v tom vzácném okamžiku, kdy se v něm skrývá mnoho energií. A já jednu z nich odhalím ostatním. Strom je život, který proudí uvnitř....  kyslík, teplo ohně, pevnost stavby. Ale i něco, co při opracování, poodhalení závoje kůry ukáže svou krásu, své spojení s matkou zemí, svou podstatu. Dřevěné křivky, které vytvářím, působí na duši. Mluví ke každému ať už nepatrně odlišným způsobem. Vnímáme-li očima, čichem nebo dotekem, ten pocit je blízký. Pocit zázemí, spojení s kořeny a pocit klidu.

To je velmi poetické, vaše práce vás asi hodně baví a naplňuje, je to tak?

Ano, proto říkám, že je to má takzvaná práce. Jako práci ji ani nevnímám. Vytvářím, přetvářím, zachytávám, zvýrazňuji a poodhaluji to, co už existuje. A tak je můžete nacítit i vy.

Jak dlouho se tedy výrobě dřevěných soch vlastně věnujete?

Tvorbě ze dřeva se věnuji asi devět let a z toho dva roky naplno.

Vyrábíte sochy pouze na zakázku, nebo tvoříte, když máte inspiraci?

Tvořím převážně na zakázku dle přání zákazníků. Ale i přesto mám někdy potřebu zhotovit dílo, které je ze mě. A tak sem tam něco zhmotním.

Můžeme vaše sochy někde vidět?

Mou tvorbu můžete vidět naživo například v Hradci Králové, kde jsem zhotovil betlém v životní velikosti a každým rokem dodělávám další postavy. Nebo na zámku v Lysé nad Labem, kde v zámecké zahradě jsou mé dvě nadživotní včely. Pak samozřejmě na sociálních sítích, na mém Facebooku a Instagramu. 

Jakou nejzajímavější zakázku jste zatím měl?

Pro mě je pochopitelně každá zakázka zajímavá, ale pokud bych měl některé zmínit, tak to byla například podobizna Kristina Kodeta, kterou si pro něj nechali zhotovit jeho přátelé jako dárek k narozeninám. Dále socha orla, který měl rozpětí křídel 2,2 m a výšku okolo 3 m. A mohl bych pokračovat. Protože každá věc, každá má tvorba, kterou dělám, je něčím ojedinělá a působí jedinečně.

Je něco, co byste odmítl vytvořit?

Možná ano, ale zatím mi nic podobného nepřišlo a ani doufám nepřijde.

Kde berete dřevo?

Dřevo ke mně chodí, dalo by se říci, samo. Lidé okolo mne mi dřevo nabídnou vždy ve správnou chvíli, a tak se moc nemusím starat. Vše plyne vzájemně v harmonii a já jsem toho součástí. Přijde-li ke mně dřevo, vím, že přijde i dílo, na které to dřevo použiju. Přijde-li zakázka, na kterou v mém skladu ten správný kus dřeva není, nikdy to netrvá dlouho a materiál přijde.

Z jakého dřeva sochy děláte?

Převážně používám dub. Ale mám výrobky i například z jasanu, ořechu, olše atd. Každý druh dřeva působí jinou energií.

Jak dlouho vám přibližně trvá výroba jedné sochy?

Doba výroby sochy je závislá na daném díle. A tak nelze říct obecně. Jsou však sochy, které jsou za den hotové, a jsou takové, které chtějí svůj čas a tvořím je několik měsíců ve vhodném okamžiku. Některé díla vás přímo vtáhnou do jejich dění a vy jste tak ponoření do tvorby, že čas přestane existovat. Zastaví se. Čas a doba tvorby u mě plyne jinak než v normálním zaměstnání.

Kromě soch děláte také dřevěný nábytek. Čím se liší od běžného nábytku?

Ano, tvořím ze dřeva nejen sochy, ale i designový nábytek. Tvořím vše tak, aby to, co z díla vyzařuje, vyvolávalo v lidech klid, pocit domova a zázemí. Pokud dělám lavici nebo křeslo, tvaruji jej tak, aby dotek či posed byl zcela pohodlný a přesně tyto pocity vyvolával. Takzvané vady a vše, čím je daný kus dřeva jedinečný, zvýrazním, odkryji a ukážu světu.

Pracujete sám?

Ano, pracuji sám, ale sám se při tvorbě určitě necítím. 

Děkujeme panu Petrovi za rozhovor a přejeme mu ještě mnoho dalších krásných uměleckých děl ze dřeva a hodně radosti při jejich tvoření.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
26.02.2021

Photocredit: Petr Sládeček

2

Video: Vyřezávání ze dřeva pomocí motorové pily

Leží vám doma motorová pila? A zkoušeli něco vyřezávat pomocí motorové pily? Objevte v sobě talent a vyřežte si sochu!.. Číst více →



Video: Jak se zrodí anděl ze dřeva?

Vyřezávání dřevěných soch je velkým uměním. Obzvláště pak pomocí motorové pily! Podívejte se v krátkém sestřihu, jak probíhá výroba sochy anděla... Číst více →



Video: Řezbářské bohatství z Krušných hor

Nenechejte si ujít video o výrobě unikátních vyřezávaných stromků z dřevěných hoblin z oblasti Krušných hor! Jsou překrásnou inspirací nejen na Vánoce... Číst více →



Video: Dřevěný nábytek nebo umělecká socha?

Amatérský sochař vytváří netradiční dynamické sochy ze dřeva. Z lepené překližky vyřezává umělecké sochy, které zároveň poslouží i jako nábytek... Číst více →



Sršní hnízdo nebo vzdušný vír? Úchvatné schodiště v Izraeli jako čtyřpatrová dřevěná socha

Čtyři patra, čtrnáct metrů výšky, tisíc metrů čtverečních dřevem pokryté plochy. Tak vypadá unikátní schodiště z Izraele... Číst více →



Nejzajímavější řezbářské výrobky z různých koutů světa

Máte rádi výrobky z ručně opracovaného dřeva? Pojďte se inspirovat těmi nejkrásnějšími a nejzajímavějšími řezbářskými výtvory, kterými si můžete zkrášlit domácnost i zahradu... Číst více →



Český Michelangelo vytváří jedinečné sochy motorovou pilou

Prohlédněte si masivní sochu řvoucího lva, kterého dokázal Oldřich vyřezat úplně sám pomocí motorové pily. Spoustu fotografií objevíte v galerii... Číst více →



Za nízkou energetickou spotřebou domu stojí hlubinné vrty. V Česku stojí 2 tis/m

Hlubinné vrty zajistili manželům stabilní zdroj energie. Náklady na provoz jsou výrazně nižší. Přečtěte si o jejich domě a tomto efektivním systému více informací... Číst více →