HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nejzajímavější řezbářské výrobky z různých koutů světa

Řezbářství je starověká metoda opracování dřeva. V dnešní době jsou tyto ručně vyráběné výrobky hodně žádané. Dřevěné vyřezávané výrobky nachází široké uplatnění – ve vybavení domácností, zahrad nebo jako dárkové předměty. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější z celého světa.


Vyřezávaná lavička
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Travis S.

Ruční zpracování dřeva je výsledkem unikátní lidské schopnosti opracovávat tuto surovinu již dlouhá tisíciletí. Mistrů řezbářů bylo v minulosti mnohem více, než je v dnešní době. Ti nejlepší se dodnes podílí na zajímavých projektech po celém světě. Vyřezávané interiéry, sochy nebo také nejrůznější dekorace, to je jen zlomek z mnoha výrobků, které lze touto technikou zpracování dřeva provést. Ve fotogalerii se můžete podívat na ty výrobky, se kterými se v běžném životě setkáváme prakticky denně. Tentokrát je však uvidíte v krásnějším a více uměleckém zpracování.

Fotogalerie:

i Foto: Travis S., Gwin s Travel, Since 1979, Peter Henry, DenneheyDesign

Dřevěné hračky pro děti

Dřevěné hračky si pamatují spíše naše babičky a dědečkové. Tyto výrobky mají však své kouzlo i dnes. Mezi nejčastěji vyřezávané a následně dohromady skládané hračky patří autíčka, letadla či houpací koníci. Tento typ řezbářských výrobků se často skládá z menších dřevěných dílů, které se spojují do sebe. Opracování dřeva je mnohdy poměrně složité právě s ohledem na malé rozměry jednotlivých částí dřevěných hraček.

Ptačí budky 

I ptačí budka se může stát hotovým uměleckým dílem. Nejen vhodně zvolené materiály, ale i jejich dokonalé uspořádání a provedení detailů mohou vytvořit krásnou budku či krmítko pro ptáčky. Například vyrývaná střecha ve tvaru šindelové krytiny působí velmi originálně. 

Mohlo by vás zajímat: Ptačí budka a krmítko pro ptáčky: Návod jak na to

Dřevěné vyřezávané sochy

Mnoho řezbářů se věnuje zhotovování dřevěných soch. Tomu se obvykle nevěnují jen akademičtí sochaři, ale také běžní řemeslníci, kteří mají dar v podobě svého velkého talentu. Na tvorbu soch se nepoužívá jen ruční nářadí, ale v mnoha případech také motorové pily. Oblíbenými motivy dřevěných soch jsou lesní mužíci, zvířata, lidské portréty nebo náboženské postavy.

Vyřezávané dveře

Dřevěné vyřezávané dveře známe všichni z významných a historických budov. Většinou se jedná o vstupní nebo boční dveře. Tvary, které zde převládají, jsou rostlinné ornamenty či náboženské motivy. Do kategorie vyřezávaných dveří můžeme zařadit také dřevěné orámování stěn (zárubně), které hlavně na zámcích působí mohutným dojmem. 

Nábytek s dřevořezbou

Mezi řezbářské výrobky, které nelze opomenout, se řadí vybavení domu v podobě nábytku. Řezbáři vytváří například zajímavé vyřezávané jídelní sety (židle a stoly), skříně nebo hodně oblíbené jsou konferenční stolky. Ty jsou často v kombinaci masivního vyřezávaného dřeva a skla tvořící odkládací plochu. 

Dřevěné dekorace

Oblíbenými řezbářskými výtvory jsou různé dekorace. Většinou se jedná o menší výrobky z jednoho kusu materiálu. Vázy, misky, krabičky, květináče, drobné sošky či psací pera.

Loďky a čluny

Menší lodě jsou výsledkem dlouhodobé práce řezbářů. I když se v dnešní době některé větší prvky zpracovávají na dřevoobráběcích strojích, dřevořezby nebo okrasné detaily jsou čistě ruční práce. Často se kombinují různé typy dřeva. Výsledkem jsou krásné čluny a loďky, které vybízí ke svezení.

Dřevěné vany jako vrchol řezbářského umění

Dřevěné vany jsou luxusní záležitostí v oblasti koupelnového vybavení. Originální ruční práce při výrobě takové vany je viditelná hned na první pohled. Často se jedná o individuální zakázky, při kterých má zákazník možnost vybrat si druh dřeva, ze kterého bude vana vyrobena. Většinou se jedná o dřevo smrku a ořešáku. Vanu je nutné ale po dobu její životnosti pravidelně udržovat broušením a následným olejováním.

Mohlo by vás zajímat: Video: Výroba dřevěné vany aneb každý kus je originál

Vyřezávané obrazy

Dřevěné obrazy obdobně jako vyřezávané dveře patří mezi vrchol umělecké řezbářské práce. Častým motivem, který se na obrazech objevuje, jsou náboženské postavy, lidské tváře a části lidského těla. Časově jsou takové výrobky velice náročné. Jednodušší alternativou dřevěných obrazů jsou vyrývané kousky dřeva s jednoduchými motivy.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Lavičky všech tvarů

U vyřezávaných laviček, stolků a dalšího venkovního vybavení se uplatní masivní dřevo opracované do zajímavých tvarů. Často se použije celý kuláč, který se seřízne například v jeho polovině, a z něho se pak už vyřezává finální tvar. Velké části se použijí na sedák a opěradlo. Z menších částí je pak možné vyrobit nožičky lavice. Kombinací a tvarů je velké množství a stačí jen dát přesné zadání řezbáři nebo to nechat na jeho fantazii a zkušenostech.

A co vy? Vytvořili jste už někdy nějaký zajímavý řezbářský kousek?

Vydáno dne:
06.11.2019

Photocredit: Travis S.

1

Fotogalerie dřevěných mostů z celého světa

Nechte se unést krásou mostů z celého světa. V této fotogalerii naleznete přes 15 dřevěných skvostů, které spojují rozpojené břehy... Číst více →



Video: Preciznost japonského tesařství, která vás dostane

Video, které zachycuje japonské pojetí tesařského řemesla. Uvidíte v něm, jak lze spojovat a napojovat dřevěné konstrukce bez použití kovových spojovacích prostředků... Číst více →



Video: Tvorba rybinového spoje

Ve videu naleznete návod na tvorbu rybinového spoje krok po kroku... Číst více →



Video: Řezbářské bohatství z Krušných hor

Nenechejte si ujít video o výrobě unikátních vyřezávaných stromků z dřevěných hoblin z oblasti Krušných hor! Jsou překrásnou inspirací nejen na Vánoce... Číst více →



Video: Tradiční japonské spoje v moderních 3D animacích

Prohlédněte si 24 animovaných 3D modelů tradičních japonských tesařských spojů, které jsou fascinující, krásné a charakteristické pro japonskou architekturu... Číst více →



Řezbářství v 21. století: Může šikovné ruce nahradit CNC fréza?

Dali byste přednost řezbářské práci lidských rukou, nebo strojově přesné kopii? Vytratí se z figurek duch Vánoc, když ji vyrobí CNC fréza?.. Číst více →



Thajská Sagrada Família – staví se už čtyřicet let a stále není hotovo

Unikátní řezbářská práce není jen součástí prvků historických staveb, ale také těch novodobých – jako je například Svatyně Pravdy. Kouzlo této stavby můžete odkrýt v našem dnešním článku... Číst více →



Zachytávám a poodhaluji energie, které ve dřevě jsou, říká umělecký sochař o své tvorbě

Dřevo je život a energie, říká Petr, který ze dřeva tvoří krásné sochy a originální nábytek. Přečtěte si rozhovor o jeho tvorbě... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů