HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Betonovou dlažbu z formy si může vytvořit kolem domu či na zahradě téměř každý

Betonovou dlažbu z formy si může vytvořit kolem domu či na zahradě téměř každý, není to nic náročného. Dodejte vašemu domu na výjimečnosti a atraktivnějším vzhledu. Pošlapaný trávník nevypadá příliš dobře, co myslíte? Přečtěte si jednoduchý postup výroby betonové venkovní dlažby svépomocí podle návodu našeho čtenáře, pana Zdeňka.


Venkovní dlažba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Zdeněk S. (se souhlasem)

Kde hledat inspiraci?

Pokud jste se rozhodli vyrobit si vlastní betonovou dlažbu, budete se možná potřebovat někde inspirovat. Velkou dávku již realizovaných betonových chodníků objevíte v naší fotogalerii. Níže v článku se můžete také podívat na tříminutové video výroby takového chodníku svépomocí.

Fotogalerie:

i Foto: Zdeněk S. (se souhlasem), Axelwell, Studio Alternativi

Formy na betonové chodníky

Tyto velice nápomocné formy jsou skvělou pomůckou při výrobě vlastního chodníku imitující kamenný povrch či samotný povrch betonu. Forma na chodník je vyráběna v různých tvarech i velikostech, díky čemuž je samotný betonový chodník o to zajímavější. Vnitřní uspořádání formy je různorodé, a proto bude váš chodník vypadat přirozeně.

Rozměry formy na chodník

  • 61 x 61 cm (výška 6 cm)                         
  • 60 x 60 cm (výška 4 cm)                         
  • 60 x 50 cm (výška 4 cm)
  • 50 x 50 cm (výška 4 cm)
  • 40 x 40 cm (výška 6 cm)
  • 40 x 40 cm (výška 4 cm)                         
  • 30 x 30 cm (výška 4,5 cm)                      

Materiál forem je nejčastěji polypropylen (odolný plast). Díky snadné manipulaci a nízké hmotnosti (0,5–1 kg) zvládne pokládku téměř každý. A co vy? Pustíte se do takového projektu? Zeptali jsme se Zdeňka, který se již realizovanými nápady inspiroval a provedli s ním krátký rozhovor. Přečtěte si více v článku nebo se podívejte na jeho téměř dokončenou dlažbu okolo rodinného domu ve fotogalerii.

Vzory betonových chodníků

Rozměry a tvary betonových chodníků mohou být nepravidelné i pravidelné (čtvercová či a obdélníková dlažba). Přirozeného vzhledu docílíte spíše s nepravidelnými tvary.

  • Kruhové vzory (příjezdové cesty, terasy)
  • Vzor rybí kosti (příjezdové cesty, terasy, chodníky)
  • Košíková vazba (terasy, plocha okolo bazénu)
  • Běžecká vazba (malé terasy)
  • Kostkované vzory
  • Vzory dlažebních kamenů
  • Vzory dlažebních kostek

Ve fotogalerii objevíte všechny zmíněné typy realizovaných betonových chodníků. Neváhejte a nakoukněte tam.

Video: Jak vyrobit betonové obklady s dekorem dřeva

Co vše budete potřebovat?

Na výrobu betonové dlažby budete potřebovat jen základní materiály. Potřebujete formu na chodník a betonovou směs. Pokud budete provádět větší terasu, je dobré použít i vodováhu.

Na výrobu betonové dlažby jsem potřeboval cement, písek, vodu, samotnou šablonu, kýbl, rýč a zednickou lžíci,” popisuje pan Zdeněk.

Postup výroby betonové dlažby

Přečtete si postup výroby krok za krokem v pouhých deseti bodech, nebo se inspirujte videem, ve kterém jsou všechny zmíněné činnosti názorně prováděny.

Nejdříve jsem odstranil drny a zarovnal povrch štěrkem nebo pískem. Položil jsem šablonu na betonový chodník a vyplnil ji betonovou směsí v poměru cementu a písku 1:3 a vody dle potřeby. Následně jsem šablonu zvedl, pootočil a položil vedle původního místa.

    1.     Připraví se povrch budoucího betonového chodníku.
    2.     Namíchá se betonová směs.
    3.     Forma se usadí v místě plánovaného chodníku.
    4.     Pomocí vodováhy se zkontroluje vodorovnost.
    5.     Dovnitř formy se nalije hustší betonová směs.
    6.     Formu následně zahladíme.
    7.     Jakmile bude betonová směs zatuhlá, odejmeme formu.
    8.     Formu položíme vedle a tento celý postup opakujeme.
    9.     Po opětovném zatvrdnutí betonové směsi se vytvořený chodník zapraví pískem.
    10.     K docílení vyšší životnosti a odolnosti se doporučuje natřít ono výsledné dílo hydrofobizačním přípravkem zabraňujícím průniku vody.

Otázka času a peněz

S touto šablonou na betonový chodník dokážete jednoduše, rychle a za minimální náklady vytvořit chodník u vašeho domu, podlahu na terase anebo plochu kolem bazénu.

Kolik to bude stát?

Cena se odvíjí od rozměrů jednotlivých forem čili čím větší forma, tím více zaplatíte. Ceny největších rozměrů forem (60 x 60 x 4 cm) stojí přibližně 400–450 Kč a naopak ty nejmenší (30 x 30 x 4 cm) vás vyjdou okolo 150 Kč. Dále potom myslete i na cenu materiálů pro přípravu betonové směsi.

Kolik stojí hotová betonová dlažba? Srovnejte si ceny zde.

Mně zbyl písek ze stavby (jinak stojí cca 300,- Kč za 1 m3). Cement vychází zhruba na 100 Kč,- za pytel a voda. Celkem mě vyšel m2 cca na 25,- Kč.

Kolik času na tom strávím?

Tahle otázka je velice individuální, jelikož záleží na vašich dovednostech a velikosti betonované plochy.

Výroba betonového chodníku z forem mi zabrala přibližně 5 metrů čtverečních denně.

Vzkaz pro ty z vás, kdo se do výroby pustí

Někteří z vás jsou zkušení kutilové, ale možná jste právě vy úplným začátečníkem, který bude rád za každou radu. A přesně na to, jsme se již zkušeného Zdenka zeptali.

Podle mého názoru je na celé výrobě nejtěžší pootočení šablony. Někomu může vyhovovat i opakující se stejný motiv, čímž nemusí formu různě otáčet. Každopádně to zkuste. Je to stejné jako dělat bábovičky na pískovišti, a to zvládnou všichni…

Vydáno dne:
22.04.2023

Photocredit: Zdeněk S. (se souhlasem)

0

Zatravňovací dlažba: Kde ji použít a jaké má výhody

Zatravňovací dlažba je řešením pro zpevnění venkovní plochy. Zároveň zatravňovací dlažba umožní prorůstání trávy, takže na pohled působí zcela nenápadně... Číst více →



Video: Jak vyrobit betonové obklady s dekorem dřeva

Nevíte si rady s obklady nebo se vám žádné nelíbí? Můžete si vyrobit vlastní. Trochu dřeva, trocha betonu a obklady jsou na světě!.. Číst více →



Beton jako alternativa dřeva, plastu či kovu. Nahradí je i u vás doma?

Beton patří mezi základní stavební materiály. Kromě toho však v posledních letech hraje hlavní roli i v interiérovém designu. Podívejte se s námi, jaké neotřelé betonové kousky můžete mít doma... Číst více →



Vytvořte si romantickou zahradu z růží – 6 kroků k úspěchu

Chtěli byste mít zahradu plnou romantických růží a nevíte, jak na to? V našem článku naleznete 6 rad, které vám zajistí rozkvetlé růže po celý rok... Číst více →



Kamínková podlaha na terasu: jaké má výhody a nevýhody?

Kamínková podlaha je typ podlahy využívané jak v interiéru, tak v exteriéru. Podívejte se s námi na její největší výhody i nevýhody... Číst více →



Zámkovou dlažbu nahradil kutil zatravňovací dlažbou. „Za méně peněz mám lepší řešení,“ hodnotí rozhodnutí

Chcete si položit dlažbu rychleji a levněji? Zapomeňte na klasickou zámkovku a zkuste systém, který Němci používají již desítky let... Číst více →



Cenové porovnání podlah do rodinného domu. Ušetřete až 25 % z celkových nákladů

U některých podlah do rodinného domu můžete ušetřit až 25 % z celkových nákladů. Je to jednoduché. Nesmíte se však nechat nachytat na velkorysou cenu, kterou vám budou prodejci nabízet... Číst více →