HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vliesové tapety: Návod jak lepit a důvody proč

Hledáte tapety s všestranným použitím a snadnou aplikací? Vyberte si vliesové tapety, které jsou dnes moderním trendem - jejich spotřeba roste rychlým tempem. Proč dosahují u uživatelů takové obliby? Minimalizují řadu negativních vlastností, které vykazovaly klasické papírové tapety. V článku se na tento typ tapet podíváme zblízka a povíme si, jak vliesové tapety lepit.


vliesové tapety
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Mark Michaelis

Jednou z mnoha nepříjemných vlastností klasických tapet je jejich rozměrová nestálost. Papír pohlcuje vzdušnou vlhkost a tato absorpce způsobuje změny jeho rozměrů. Papírové tapety také byly velice náchylné k zašpinění nebo nechanickému poškození. Vliesové tapety na zeď podobné vlastnosti prakticky nevykazují nebo v naprosto minimální.

Složení tapety vytváří dobré vlastnosti

Jak je možné, že jsou tyto tapety stálé? Zajišťuje to způsob jejich výroby z netkaných textilií. Lisují se z buničitých a syntetických vláken. Základ tohoto typu tapet tvoří vláknina jako nosný materiál. Skládá se z buničiny a textilního vlákna, tyto dvě složky spojuje dohromady pojivo.

Tapeta se navíc jednostranně impregnuje. Použitý materiál a impregnace zajistí, že tapety zůstane maximálně rozměrově stabilní. Délka i šířka zůstává stejná. Jsou stálé jak tvarově, tak také barevně.

Omyvatelnost a také odolnost proti otěru, to jsou další vlastnosti vliesových tapet, které oceníte. Hodí se pro zakrývání mikrotrhlin ve zdivu. Jejich použití je hodně univerzální, ovšem do místností s vyšší vlhkostí (toaleta, koupelna, kuchyň) jsou vhodnější tapety vinylové.

Návod: Jak lepit vliesové tapety?

Pokud jste alespoň trochu šikovní, poradíte si s nimi velice jednoduše sami. Postup jak tapetovat vliesové tapety je totiž velice jednoduchý a co je hlavní, naprosto odpadne nošení těžkých provlhlých tapet, které dobře znáte z klasického způsobu lepení papírových tapet. Tohle je proti klasice hračka, protože vliesové tapety žádné provlhčení nevyžadují. Se suchými tapetami s nánosem lepidla se manipuluje mnohem lépe.

Pořiďte si tapetářskou štětku a váleček. Připravte a nařežte si pás tapety, který budete potřebovat. Zjistěte si, je-li vliesová tapeta bez prostřihu, tedy neopakuje-li se vzor, nebo naopak s prostřihem. U prostřihu musíte vzít v úvahu, že je nutné navázat vzor do dalšího pásu. Proto si také dopředu připravte další pás. Označte si, kde má začínat.

TIP: Poraďte se vždy s prodejcem, které lepidlo je k danému typu tapet vhodné.

Lepidlo naneste válečkem nebo štětkou na stěnu. Lepidlo na vliesové tapety je vhodné například Euro 3000 vlies. Následně nalepte pás na zeď. Začínejte s lepením na stěně směrem od okna. Předtím si pomocí olovnice stanovte rovinu a tužkou si označte, abyste lepili rovně. Tapetu přitiskněte na zeď a tapetářským kartáčem nebo stěrkou dokonale uhlaďte. Pokud se někde objeví přebytky lepidla, setřete je houbou nebo hadříkem.

Na závěr ještě pár praktických rad:

  • Když budete vliesové tapety kupovat, zajímejte se o způsob jejich údržby, tedy omyvatelnost.
  • Vždy si zkontrolujte vzor a barevnost tapety, aby byla stejná. Kupujte si tapety jedné šarže.
  • Ideální teplota pro lepení a schnutí je 18-20 °C.
  • Nemusíte se bát, že stěna pod vliesovými tapetami budou vlhnout nebo dokonce plesnivět. Díky obsahu buničiny, textilního vlákna a pojiva mohou tapety dýchat, takže podobné nepříjemnosti nehrozí. Samozřejmě předpokládáme, že je nebudete lepit na vlhkou stěnu. Podklad musí být vždy suchý bez skvrn, plísní. Je třeba, aby byl také rovný, hladký a pevný.
  • Lepit můžete nejenom na zeď, ale také na sádrokarton, betonové panely nebo dřevotřískové desky.

Odstraňování vliesových tapet:

V tuto chvíli budete nejspíš blahořečit chvíli, kdy jste se rozhodli pro tento druh tapet.  Vliesová tapeta se nejenom dobře lepí, ale i výborně odstraňuje. Zvládnete ji sami bez vlhčení či škrábání stáhnout ze zdi. Na stěně po ní nezůstávají žádné stopy.  

 

Lepili jste někdy vliesové tapety? Jaké jsou vaše zkušenosti s nimi v porovnání s klasickými papírovými nebo vinylovými tapetami? Doporučili byste je i ostatním?

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
24.02.2016

Photocredit: Mark Michaelis

17

Rekonstrukce dřevostavbou – do staré stodoly vložili jeřábem novou dřevostavbu

Článek o tom, že od ruiny k moderní dřevostavbě vede krátká cesta... Číst více →



Rekonstrukce dřevostavby má svoje specifika

Rekonstrukce dřevostavby se nejčastěji skloňuje se starými okály... Číst více →



Rekonstrukce koupelny: Fotogalerie a inspirace

Čeká Vás rekonstrukce koupelny? Než se pustíte do díla, podívejte se zde... Číst více →



Tapety na plochu zdarma ke stažení

Vyberte si z různých dřevěných tapet na PC nebo mobil zdarma... Číst více →



Tapety na zeď: Návod jak na to

Rozhodli jste se pro tapety na teď. V tomto článku se dozvíte, které tapety jsou vhodné do jaké místnosti a řekneme si správný postup při tapetování... Číst více →



Samolepicí tapety na zeď i nábytek: 7 důvodů proč je pořídit

Samolepicí tapety jsou oblíbené jak na zeď tak i na nábytek. Jaké mají samolepicí tapety výhody a jak s nimi zacházet se dozvíte zde... Číst více →



Vinylové tapety jsou dobrým řešením do koupelny i kuchyně

Hledáte tapety do kuchyně nebo koupelny? Vinylové tapety jsou výborným řešením. Proč zrovna vinylové, se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Tekuté tapety: ekologické řešení poškozených stěn a dýchacích obtíží

Tekuté tapety opraví poškozené stěny a udělají radost alergikům. Jak je aplikovat a kolik stojí?.. Číst více →