HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vyrobte si luk a šípy: Lukostřelba je sport pro každého!

Střílení z luku je činnost, kterou se v minulosti lovila zvěř a byla nezbytná pro sehnání potravy. Naučte se i vy, jak vyrobit luk a šípy, i když dnes jsou už i jednodušší způsoby, jak sehnat něco na zub. Sportovní lukostřelba je koníčkem, kterým získáte nejen fyzickou kondici, ale i správnou koncentraci. Není nad to po práci vypnout a soustředit se jen na správné napnutí luku a zasažení terče šípem. 


lukostřelba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Sportovní lukostřelba a její dělení

Sportovní lukostřelba je vhodná pro všechny bez rozdílu věku a fyzické kondice. Navíc si můžete vybrat z několika disciplín právě tu pravou pro vás. Každé odvětví lukostřelby má svá specifická pravidla. Liší se průběhem závodu, typem luku a šípu i druhem a vzdáleností terče. Jedno však má lukostřelba společné, vždy se snažíte zasáhnout cíl a získat co nejvíce bodů.

Fotogalerie:

i Foto: Archiv redakce, heureka.cz, Wanna Bee Farmer

Terčová lukostřelba

Jde o nejrozšířenější soutěžní formu lukostřelby, kterou můžeme sledovat i v rámci Olympijských her. Terčová lukostřelba je letní sport, který se obvykle provozuje na travnaté ploše. Střílí se na terč ve vzdálenosti 30 m až 90 m. V zimě probíhají závody i v hale tzv. halová lukostřelba, kde se střílí na vzdálenost 18 m a 25 m.

Každý závodník má sadu 3 až 6 šípů, kdy na vystřelení šípů mají jen omezený čas. Poté se všichni střelci vydají k terčům pro zápis skóre a vytáhnut šípy. V České republice je terčová lukostřelba organizována podle pravidel vydaných Českým lukostřeleckým svazem (ČLS).

Terénní lukostřelba

Toto odvětví lukostřelby se provozuje v přírodě, kde se střílí na terče rozmístěné v terénu v různých vzdálenostech. Terén může být značně členitý což znesnadní zásah na terč. Zkuste si střílet do kopce, z kopce nebo se trefit šípem do terče mezi stromy.

Závod obvykle probíhá ve dvou kolech po 12 stanovištích. Na každý terč mají lukostřelci k dispozici 3 šípy. V prvním kole neznají vzdálenost terče a při druhém se terče pozmění a doplní se informace na jakou vzdálenost lukostřelci střílí. Soutěže se obvykle organizují podle pravidel Světové lukostřelecké federace (WA).

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

3D lukostřelba 

Při 3D střelbě se nestřílí na klasický terč, ale na figuríny zvířat v životní velikosti. Soutěž opět probíhá klasicky ve venkovním prostředí v mnohdy náročnějším terénu. Trasa je sestavena ze stanovišť s 3D terči a lukostřelec má většinou pouze jeden šíp pro zasažení terče. Navíc se vždy střílí na neznámou vzdálenost.

Původním záměrem byla simulace lovu s lukem, proto účastníci byli nejčastěji lovci. V současné době je tento druh lukostřelby velmi populární a účastní se ho mnoho střelců, kteří s lovem nemají žádné zkušenosti. V České republice byl založen svaz Česká 3D lukostřelba.

Tradiční lukostřelba

Luky pro tento typ lukostřelby jsou vyráběny podle tradiční předlohy. Při volbě materiálu můžete sáhnout po dřevě nebo moderních materiálech jako je například karbon nebo lamino. Tradiční luky jsou velmi jednoduché konstrukce, bez dalšího vybavení a většinou je potřeba mít i dřevěné šípy.

Soutěže pořádané v České republice mají několik disciplín s důrazem na všestrannost. Jejich pravidla jsou otevřená a záleží tak pouze na organizátorovi jaká stanoví. Každým rokem se pořádá lukostřelecká liga, kde mají střelci možnost porovnat své dovednosti a všestrannost.

Kolik stojí kvalitní dřevěný luk? Zjistěte si aktuální ceny zde.

Vybavení pro lukostřelbu

Už jste se rozhodli, že začnete střílet z luku? Co vůbec takový koníček obnáší a kolik stojí? Je těžké rozeznat co je pro někoho levné nebo naopak drahé. Vždy byste měli ve volném čase dělat jen to co vás naplňuje a baví. Cenová hladina jistě hraje svou roli, ale široký sortiment luků a šípů nabízí řadu možností od levnějších setů až po profesionální luky a šípy.

Sportovní luk a jeho druhy

Luky se skládají z pružného lučiště a pevné tětivy. Pro výrobu luku se původně používalo pružné dřevo jako je například líska, bříza, třešeň, javor nebo bambus. V současné době se však spíše setkáváme s kompozitními materiály a sklolaminátem.

Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin

Při výběru luku je třeba zohlednit věk, výšku, a hlavně fyzickou zdatnost lučištníka. Luky jsou zpravidla označeny sílou luku (lb) a právě toto číslo je při výběru klíčové. Hodnota udává sílu potřebnou pro napnutí luku v librách, kdy 1 lb = 0,45 kg.

Dalším důležitým parametrem je délka nátahu, kterou má každý danou už od přírody. Logicky platí, že větší délka nátahu dává šípu vyšší rychlost, protože po vystřelení dostává energii delší dobu. Délku nátahu změříte tak, že rozpažíte ruce a někdo vám změří nataženou délku rukou. Tuto hodnotu je potřeba vydělit číslem 2,5 a výslednou hodnotu převést na palce (jeden palec = 2,54 cm). Dlouhé ruce vám proto dávají určitou výhodu.

Pořizovací cena luku je variabilní a záleží jen na vás, jaký požitek ze střelby chcete mít. Vždy je zapotřebí zvážit poměr cena/výkon. Nejlevnější luky je možné zakoupit už kolem 2 tisíc, ale ty kvalitnější se pohybují od 5 tisíc výše.

Reflexní luk

Jejich konstrukce je tradiční a nevyužívají žádnou speciální technologii. Při výběru se především řiďte hodnotou síly luku. Hodnoty 10lb až 20lb jsou vhodné pro děti do 13 let. Ženy a mládež spadají do hodnot okolo 20lb až 26lb a muži 20lb a více. Lovecké luky, kterými se loví zvěř, mohou dosahovat i vyšších hodnot.

Reflexní luky se dělí nejen podle síly nátahu a materiálu, ale i jestli jej můžeme rozložit na více dílů. Tzv. take-down luky se mohou skládat i ze tří dílů, kdy se sundá tětiva a oddělí se ramena od středu. Jde o čistě praktický parametr při výběru luku.

Podívejte se, jak vyrobit tradiční luk a šípy:

Kladkový luk

Hlavní funkcí kladek je maximálně využít energii, která v luku vzniká. Luk s kladkovým systémem střelci ulehčí zacílení, protože v určitém bodě převezme zpětný tah tětivy a lučištník pak necítí odpor tětivy. Na trhu kladkových luků se však pohybuje značné množství výrobců a každý používá jiný tvar kladek a systém.

Tvar kladek luku:

  • Soft/Wheel – Nabízí velmi snadný nátah, ale jen na krátký moment, po kterém úroveň síly rychle klesá.
  • Medium – Tyto kladky mají maximální energii delší dobu a tím jsou schopné na šíp přenést více energie.
  • Hard/Aggressive – Natažení už není tak snadné. Výrazně agresivní kladky, které mají jediný úkol – přenést co nejvíce energie. 

Právě tvar kladek by měl zajistit co nejsnazší a nejhladší chod nátahu. Tyto parametry však v praxi bývají dosti protichůdné. Zjistit moment, při kterém je systém maximálně efektivní lze na speciálním zařízení. Jako začátečníka vás zatím tyto úvahy nemusí příliš trápit.

Systémy kladek

Kladkové luky se liší nejen ve tvaru kladek, ale i v mechanismu, kterým se luk napíná. Jde tedy o samotnou konstrukci luku, uspořádání kladek a jejich propojení. V současné době se používají 4 systémy propojení kladek a zhruba 3 různé konstrukce ramen.

Dlouhý anglický luk

Jedná se o dlouhý dřevěný luk, který se používal jako lovecká a bojová zbraň Angličanů a Velšanů. Nejčastěji se vyráběl z jednoho kusu dřeva z ohebných dřevin a tětiva byla z konopí. Účinný dostřel byl okolo 180 metrů a šípy takto vystřelené dokázaly prostřelit i plátovou zbroj. Dnes lze tento luk běžně zakoupit pro rekreační použití.

Dětský luk

Luk a šípy pro děti nejsou jen hračkou ke hře na indiány. Pokud chcete své dítě podpořit v lukostřelbě, je třeba mu vybrat luk a šípy se správnými parametry. Vpřípadě reflexního luku je lepší zakoupit luk se silnější tětivou, do které doroste. U kladkového luku buďte opatrnější, aby mělo dítě dostatek síly pro přetočení kladek.

I dětské luky a šípy jsou vybaveny hroty, které se mohou stát nebezpečnou zbraní. Nikdy proto nenechávejte své dítě střílet bez dozoru. Nezapomínejte na zásady bezpečnosti a veďte své ratolesti ke správným základním návykům jako například nemířit na lidi a zvířata, nebo střílet pouze do bezpečného směru.

Šípy

I přestože jsou šípy ve sportovní lukostřelbě spotřebním zbožím, stejně jako u luku bychom na nich neměli šetřit. Jejich konstrukce se skládá z trubky, hrotu, končíku a kormidla. Při výběru je potřeba zvážit jakou délku nátahu luku máte k dispozici a podle toho vybrat i správnou délku šípu. Cena se liší podle konstrukce a použitých materiálů. Nejběžněji lze šípy sehnat kolem 100,-/kus, ale například karbonové šípy jdou s cenou výš.

Dřevěné šípy

Tyto šípy se už ze svého principu používají spíše u tradičnějších odvětví lukostřelby. Šípy jsou poměrně těžké a díky jejich krátké životnosti i finančně náročné.

Podívejte se na průmyslovou výrobu dřevěného šípu na videu:

Hliníkové šípy

Šípy, které jsou ideální pro začátečníky. Na vzdálenost kolem 30 m se kvalitou a životností vyrovnají karbonovým šípům. V případě ohnutí šípu není problém jej opět dorovnat. Jejich váha je stále trochu vyšší což může způsobit problém při střelbě nad 40 m.

Karbonové šípy

Výhodou karbonového šípu je, že ho jen tak neohnete, ale na druhou stranu se dá velmi snadno rozštípnout. To ale nebývá problém u začátečníků, kteří šíp spíše ztratí. Tento druh šípu vyniká i svou nízkou váhou.

Mezi další druhy šípů se řadí například karbon-hliníkové šípy, které velmi dobře kombinují své vlastnosti. Na co byste však měli úplně zapomenout jsou laminátové šípy, které se hodí snad jen jako dekorace.

Šípy jsou samy o sobě poměrně odolné. Ze začátku je dobré si přikoupit náhradní hroty, končíky a kormidla, a to nejlépe výrazné barvy. Ze startu se vám totiž budou šípy pravděpodobně ztrácet.

Terč neboli terčovnice

Pokud neplánujete chodit na střelnici nebo na speciální okruhy s lukostřeleckým kroužkem, máte na výběr hned několika variant. První jsou levné papírové terče, které připevníte například na polystyren. Jejich cena se pohybuje kolem 20 korun. Další možností je slaměný terč, u kterého cenová hladina roste v závislosti na velikosti terče. 3D terče jsou velmi oblíbenou variantou, protože imitují skutečnou zvěř a její velikost. Cena 3D terče se pohybuje až okolo 4 tisíc.

Luky a šípy mají i doplňkový sortiment

V sortimentu výbavy pro lukostřelbu je mnohem více pomůcek, které vám usnadní práci s lukem. Jde například o různé chrániče, zaměřovače, nebo mířidla. Každé odvětví lukostřelby i kategorie přímo v závodu může mít své specifické podmínky na použité vybavení. Je tedy jen na vás, jakých soutěží se chystáte účastnit a jaké finance jste ochotni do tohoto koníčku vložit.

Zaujal vás článek o lukostřelbě? Máte nějaké vlastní zkušenosti s tímto sportem? Podělte se o ně v diskuzi.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
12.10.2017

Photocredit: Archiv redakce

9

Základy včelařství: Vyrobte si včelí úly svépomocí (Rady a tipy)

Začněte se včelařstvím a postavte si vlastní včelí úly. Dozvíte se, jak si postavit vlastní včelí úly svépomocí... Číst více →



Dětské pískoviště: 5 kritérií, jak vybrat to nejlepší

Pískoviště ke šťastnému dětství patří. Svým dětem ho můžete pořídit na zahradu, malý dvorek i na terasu. Tady je 5 kritérií, jak dětské pískoviště vybrat... Číst více →



Video: Dřevěný USB flash disk. Nebojte se vyrobit ho i svépomocí!

Líbí se vám dřevěné doplňky? Neutrácejte zbytečně peníze. Podívejte se na video s návodem, a vyrobte si dřevěný usb flash disk svépomocí i vy!.. Číst více →



Video: Jak svépomocí vyrobit obytnou dodávku na cesty

Inspirujte se, jak si sami vyrobit obytné auto. Stačí vám k tomu dodávka, alespoň trochu promyšlený plán, co chcete v dodávce mít a nadšení pro práci... Číst více →



Video: Moderní dřevěná 3D stavebnice není jen pro děti

Podívejte se na celodřevěný 3D model plně funkční továrny robotů. Takovou hračku ocení nejeden dospělý. Pojďte si s námi zavzpomínat na dětská léta s dřevěnou stavebnicí... Číst více →



Video: Jak si vyrobit dřevěný trezor

Dřevěný zámek si asi nedáte na dveře od bytu, ale rozhodně stojí za to se podívat, jak takový zámek vyrobit a jak může fungovat... Číst více →



V některých školách naměřili nebezpečné množství oxidu uhličitého

Vysoká koncentrace oxidu uhličitého v interiéru způsobuje únavu, otupělost a dokonce zdravotní problémy. V tříleté studii se prokázalo, že toto je na většině českých škol velký problém... Číst více →



Jak vyrobit domácí ruční papír snadno ve třech krocích

Nebojíte se výzev? Vyzkoušejte si prastarou metodu a vyrobte si krásný ruční papír v domácích podmínkách. Sežeňte si kus starých novin, rám a trochu vody. Máme pro vás jednoduchý návod ve třech krocích... Číst více →



Výroba luku a šípů – prověřený návod podle našich předků

V následujícím článku vám ukážeme, že i pomocí jednoduchého postupu a základního vybavení se dá sestavit funkční luk se šípy... Číst více →



Velikonoční pomlázka: Návod na pletení pomlázky z osmi proutků

Pomlázka, tatar, korbáč, šmigrus, namrskut, pamihod, žíla... To jsou jen některé z názvů jednoho z nejznámějších symbolů Velikonoc. Zjistěte s námi, jak uplést pomlázku... Číst více →