HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Základy včelařství: Vyrobte si včelí úly svépomocí (Rady a tipy)

V minulosti byly včelí úly neodmyslitelnou součástí venkova. Včelí úly bylo možné najít na téměř každé zahradě v klidnějším koutku a poskytovaly med pro rodinu a přátele. Konstrukce včelích úlů byla ze slámy nebo jen z pár hrubě přitesaných prken. S proměnou venkova však ustoupilo i včelařství a dnes již zdaleka není tak rozšířené. Přitom včely jsou nesmírně důležitou součástí přírody.


Včely
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Proč jsou vlastně včely tak užitečné?

Aby mohlo vzniknout semeno, ze kterého vyroste rostlina, tak se musí samčí buňky neboli pyl dostat na samičí orgány květu neboli bliznu. Tento proces přenosu pylu se nazývá opylení. Může probíhat buď samoopylením nebo pomocí tzv. opylovačů. Co se týká opylovačů ve středoevropské oblasti, svou úlohu hraje při přenášení vítr, mnohem větší a důležitější zastoupení při opylování má však hmyz – asi z 80%.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock

Na rozdíl od čmeláků, u kterých přežije zimu pouze matka samička, včelstvo, které zvládne dobře přezimovat má asi 40 až 50 tisíc včel létavek. Proto i když má matka včeláka ve srovnání s včelou při opylování vyšší výkon, v rámci počtu jí včely převálcují.

Něco ze života včely

Jakmile přijde krásné počasí, matka začne klást vajíčka. Podle potřeby jsou vajíčka buď oplodněná, ze kterých se vylíhnou včely, nebo neoplodněná, ze kterých se narodí samečci.

Včela (samička)

První fáze vývoje včely je proměna z vajíčka na dělnici. Larva se vylíhne z vajíčka asi po 4 dnech a kojičky živí larvu, dokud se z ní nestane kukla. 20. den se z kukly vylíhne včela. První dva dny včela čistí a uklízí buňky (včela čistička). Následuje fáze kojička, kdy se včela stará o ostatní larvy. Kolem 10. dne od vylíhnutí se ze včely stává stavitelka. Jejím úkolem je produkce medu, zpracování potravy a střežení úlu. Od 21. dne až do své smrti je včela létavkou, která nosí do úlu nektar a pyl. Délka života včely je okolo 6 týdnů v létě a několik měsíců v zimě.

Trubec (samec)

Samec má podobný počáteční vývoj jako včela. K zakuklení larvy však dochází o pár dní později a dospělec se líhne až 24. den. Jeho styl života je však značně odlišný od včely, protože prvních 14 dní svého života nedělá nic zvláštního. Od 13. dne je schopen trubec oplodnit matku, pokud patří do skupiny vyvolených (4–10 jedinců z 2 000).

Matka včely

Nová matka je ustavena z jednoho ze 3 důvodů. Bývalá matka uhynula, došlo k rojení včel, anebo včelstvo provedlo její tichou výměnu. Matka má za úkol klást vajíčka, a to zhruba 2 tisíce denně. Matky včely většinou žijí až 4 roky, někdy ale i déle.

Med – nejdůležitější produkt pro včelaře i včelu

Nejen medvědi, ale i lidé vybírali med včelám už kolem doby kamenné. Bohužel s příchodem cukrové třtiny do Evropy jeho prestiž poklesla i přes fakt, že je mnohem prospěšnější lidskému zdraví. Med se totiž skládá z fruktózy, glukózy, vitamínů, solí, minerálních látek, stopových prvků a enzymů, které v těle pomáhají ničit chorobné zárodky.

Pozitivní vlastnosti medu:

• Dodává energii
• Zpomaluje stárnutí
• Působí jako antibiotikum
• Neubírá tělu vápník

Každý druh medu má své specifické vlastnosti, které závisí na druhu rostlin, ze kterých se sbírá nektar. Mezi hlavní druhy medu se řadí určitě květový med neboli med nektarový a dále lesní med neboli medovice.

Včelí bodnutí 

Snad každý ví, že včelí bodnutí je nepříjemné a bolestivé, ale ne každý na něj reaguje stejně. Při bodnutí včela přijde o své žihadlové ústrojí včetně jedového váčku. Pokud tedy chcete žihadlo vytáhnout, tak nestlačujte kůži palcem a ukazováčkem, protože tím si zatlačíte všechen jed do rány.

Včelí žihadlo je nejlepší vytahovat nehtem nebo čepelí,kterou zajedete pod váček a opatrně ho vytáhnete i s jeho obsahem. Většina včelařů si vytvoří vůči bodnutí imunitu, ale i tak je třeba mít ochranné pomůcky. Především krk a obličej bývá nejzranitelnější. Správný včelař by proto měl vždy mít rukavice a včelařský klobouk.

Stavíme včelí úly

Vše začíná správným výběrem místa pro včelí úl. Mělo by to být slunné stanoviště stranou od lidí v blízkosti medonosných rostlin. Pokud se chystáte postavit více včelích úlů, nechte jim dostatek prostoru a volte raději více včelnic než jednu velkou.

Barva úlu

Včely vidí zhruba stejné barvy jako my, s rozdílem, že navíc vidí i ultrafialové paprsky. Pro orientaci včely nejsou ani tak důležité barvy, jako spíš poloha slunce. V případě více včelích úlů pohromadě je velmi užitečné namalovat geometrické tvary na čelní stranu včelího úlu. Pokud možno se vyvarujte použití zelené a červené barvy, protože včely si ji často pletou s černou a mohl by vzniknout zmatek.

Konstrukce včelích úlů 

Konstrukce úlu je tvořena z několika částí: 

Víko – Je pokryto hliníkovým, pozinkovaným plechem nebo lepenkou.
Vnitřní víko neboli strůpek – Vnitřní víko je zpravidla z překližky nebo platové folie.
Nástavek neboli medník – Vnitřní rozměry nástavku jsou u Dadantu 452x390 mm (u Langstrothu 465x375). Výška nástavků se pak může lišit v kombinaci s plodištěm, ale zpravidla je to 305 a 170 mm u Dadantu a 241, 194, 168 a 146 mm u Langstrothu.
Nástavek – plodiště
Dno – Mělo by vždy umožňovat monitorování invaze varroózy, která je přenášena kleštíkem včelím. Každé dno úlu by mělo být opatřeno monitorovací podložkou, kterou je potřeba kontrolovat a čistit.

Typy včelích úlů 

Kdysi včely žily v dutých kmenech stromů a člověk tento tvar zkopíroval při stavbě prvních úlů. Později lidé začali stavět včelí úly z hlíny, jílu, proutí a slámy. V současnosti jsou nejrozšířenější včelí úly z dřevěných prken a využívá se i dalších materiálů, jako je hliník nebo plast.

Tvary a použité materiály se při stavění včelích úlů dlouho vyvíjely. Dnes patří mezi nejpoužívanější tzv. Langstrothův úl a Dadantův úl, které tvoří samostatné včelí úly. Dále se pak můžete setkat s většími včelíny a mnoha dalšími typy včelích úlů.

Dadantův včelí úl – Skládá se z deseti až dvanácti trámků a je vhodný pro využití v teplejších oblastech. 

Langstrothův včelí úl – Základní část plodiště má stejně velkou jako medník a obě části se dají oddělit což je velmi praktické při rozšiřování včelstev.

Návod jak vyrobit včelí úl svépomocí

Nejprve si obstarejte materiál ve formě prken o tloušťce 25 mm z borovice, smrku, topolu, nebo lodní překližky apod. Prkna nařežte dle uvedených vnitřních rozměrů včelího úlu a ohoblujte na hoblovce. Při sestavování prkna sesaďte například na čep a rozpor.

Při výrobě dna včelího úlu máte dvě možnosti konstrukce. První typ dna je oboustranné s výškou podmetu 2 cm, aby se dala zasunout monitorovací podložka. Druhá verze konstrukce dna je vybavena kovovým pletivem, kterým propadávají škůdci na monitorovací podložku.

Podívejte se na praktické video výroby včelího úlu:

Montáž rámku včelího úlu

Rámky je možné vyrobit svépomocí, nebo koupit jednotlivé díly a ty si sestavit. Je třeba dát pozor na správné rozměry podle typu úlu. Rámek má horní lamelu protaženou, aby zapadla do drážky ve stěně včelího úlu. Svislé lamely rámku by pak měly být minimálně 8 mm vzdálené od stěny úlu, aby byl zajištěn volný pohyb včel.

Různým způsobem je potřeba napnout drátky do rámu. Můžete použít vrták a drátky protáhnout rámem, nebo použijete skobičky či nastřelovací sponky. Takto připravené rámky je třeba dobře uskladnit, nejlépe naležato a v suchu. Následně přichází fáze natavování voskových stěn.

Základní konstrukci včelího úlu máte hotovou, ale nastává těžší fáze, kterou je samotný chov včel.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
24.08.2017

Photocredit: Shutterstock

7

Dřevěné posezení na lavičce - ze dřeva

Podzim je jednou ročně, ale v těchto lavičkách budete chtít sedět navždy... Číst více →



Dřevěné bazény na zahradu svépomocí, jak na to?

Máte zahradu a uvažujete o dřevěném bazénu? Dozvíte se druhy konstrukcí, cenu bazénových folií, i jestli je lepší kartušová nebo písková filtrace... Číst více →



Vyrobte si luk a šípy: Lukostřelba je sport pro každého!

Hledáte nový koníček pro volné chvíle? Naučte se, jak vyrobit luk a šípy a možná pro vás lukostřelba bude to pravé!.. Číst více →



Didgeridoo: Video: výroba podle tradice domorodců

Podívejte se na tradiční postup výroby didgeridoo. Na tento zvláštní nástroj hrají australští domorodci už přes 40 000 let a vyrábí jej z eukalyptového dřeva vykotlaného od termitů... Číst více →



Vyrobte si levitující stojánek na víno: návod ve třech jednoduchých krocích

Vyrobte si svépomocí s naším foto návodem stojan na víno, který doma hned tak někdo nemá. Poradíme vám několik jednoduchých kroků... Číst více →



V amerických městech se ročně pokácí 36 milionů stromů. Je to problém?

Stromy zásadním způsobem zvyšují kvalitu života ve městech. Američané si to ale zatím moc neuvědomují. Kde se kácí nejvíc a kde to bude opravdu bolet?.. Číst více →



Izolaci slaměného domu pořídíte za 30 000 Kč

Chcete si postavit dům z alternativních materiálů? Zkuste slámu. Ušetříte s ní spoustu peněz za vytápění. V čem jsou její další výhody a co si určitě pohlídat?.. Číst více →



Zahradní pergola svépomocí + návod

Máme pro vás projekt pergoly i montážní návod ke stažení. Stačí jen vyřešit stavební povolení, umístění a střešní krytinu na pergolu... Číst více →



Výroba luku a šípů – prověřený návod podle našich předků

V následujícím článku vám ukážeme, že i pomocí jednoduchého postupu a základního vybavení se dá sestavit funkční luk se šípy... Číst více →



Velikonoční pomlázka: Návod na pletení pomlázky z osmi proutků

Pomlázka, tatar, korbáč, šmigrus, namrskut, pamihod, žíla... To jsou jen některé z názvů jednoho z nejznámějších symbolů Velikonoc. Zjistěte s námi, jak uplést pomlázku... Číst více →