HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zahradní domek pro děti – koupit, nebo postavit svépomocí?

Malé děti by měly být co nejvíce venku na čerstvém vzduchu. Někdy to není jednoduché udržet děti venku a neustále jim vymýšlet nějakou zábavu. Pokud tedy nemáte rodinný domek a u něj aspoň malou zahrádku, na kterou můžete postavit zahradní domek pro děti. Ten totiž dokáže děti zabavit na dlouhou dobu. Podporuje jejich fantazii, stane se jejich tajným útočištěm a můžou si do něj i pozvat svoji partu kamarádů.


Hezký domeček na zahradě podpoří dětskou fantazii
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Aby domek děti dlouho a hodně bavil, je potřeba pečlivě vybírat. Čím vhodnější pro dítě bude, tím více času v něm bude trávit. A my jako rodiče budeme klidnější, když domek na hraní bude bezpečný a spolehlivý. Podle čeho ale vybírat? Na trhu jsou mraky různých dřevěných a plastových domků na zahradu, který je ten nejlepší? Každý rodič i dítě určitě uplatní subjektivní kritéria, nesmíme ale zapomenout ani na ta objektivní, která zajistí bezpečné a příjemné hraní našim dětem. Na co si tedy při výběru dát pozor? Pro inspiraci nahlédněte také do naší fotogalerie plné dobrých nápadů.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Monkey Mash Button, Waltons Sheds, Paul A Hernandez

Pro koho zahradní domek bude?

Motiv zahradního domku pro děti

Úplně na začátku je dobré si ujasnit, jak by měl domek vypadat a co všechno by měl dětem poskytovat. Designů je nespočet, ale než se vrhnete na nákup růžového domečku pro Šípkovou Růženku, popřemýšlejte, jestli nebude vhodnější koupit univerzální model, do kterého si bude moct dcerka pozvat nejen své holčičí kamarádky, ale i kluky od sousedů.

Mohlo by vás zajímat: Postavte dětem zahradní domek z palet a zbytků jako tento šikovný tatínek

Pořiďte „rostoucí“ domek

Stejně tak je důležité nepřizpůsobovat hrací domek příliš věku dítěte. Samozřejmě, že tříleté dítě potřebuje jiný domek než osmileté, ale pokud nechcete každý druhý rok kupovat nový, vyberte takový, který poroste s dítětem a bude neustále nabízet dost podnětů ke hraní. Proto pozor na různé pohádkové motivy. Děti je mají sice rády, ale rychle je přestanou bavit.

Barevnost a multifunkčnost

Děti mají také rády různá tajemná zákoutí a místa, kde se dá ukrýt. Nezapomeňte jim je poskytnout. Dobré je mít i úložný prostor na hračky a sezení, na kterém si můžou větší děti třeba číst. Bez ohledu na to, jaký domek vyberete, snažte se, aby byl co nejvíce barevný a nabízel co nejvíce funkcí. Můžete si hrát i s tvarem. Nemusíte nutně zakoupit klasický čtvercový půdorys, vybírat můžete i kulaté či trojúhelníkové tvary. Prohlédněte si inspiraci ve fotogalerii.

Pouze kvalitní materiál zajistí spolehlivost a dlouhou životnost

Stejně jako u vašeho domu, i u toho dětského je důležité, z čeho je vyrobený. Jedině kvalitní materiál zajistí dlouhou životnost domečku. Vybírat můžete mezi plastovým a dřevěným domkem. Každý z materiálů má svoje výhody a nevýhody. Dřevo je přírodní materiál a jako takový je ekologičtější a zdravější pro vaše dítě. Vybírejte kvalitní dřevo, které vydrží veškerou nepřízeň počasí. Počítejte s pravidelnou údržbou, domek je nutné natírat ochranným nátěrem, aby byl chráněn před vodou a sluncem a udržel si dlouhodobě krásné a jasné barvy.

Plast se lépe udržuje, není potřeba jej natírat a dá se jednoduše omývat vodou. U plastových domků je ale potřeba si dát velký pozor na kvalitu. Levný domek vám velice rychle vybledne a co víc, může být nestabilní. Stabilita domku je naprosto nezbytná pro dětskou bezpečnost. Pevná konstrukce je základem, nikdo nechce, aby domek odnesl první poryv větru. Je proto nutné vybírat pouze domky z vysoce kvalitního plastu, který neškodí zdraví, má dobré zpracování a vydrží veškeré dětské hry. Nespornou výhodou plastu je jeho variabilita. Na trhu najdete obrovské množství designů, barev a tvarů.

Pomocným faktorem při výběru kvalitního domku na hraní pro děti můžou být i různé certifikáty kvality a země původu. Domek by měl splňovat ty nejvyšší bezpečnostní standardy a kritéria.

Aby vypadal stále jako nový

Při koupi domku je důležité také místo, kde bude stát. Bude to ve stínu, polostínu, nebo na něj bude celý den pálit slunce? Většina dětí má ráda barevnost a různé pohádkové motivy, které hrají výraznými barvami. Pokud nechceme, aby hrací domeček po jednom létě celý vybledl, je dobré koupit ten, který má UV ochranu. Barvy vydrží déle, děti budou lépe chráněné a v případě dřevěného domku nebudete muset tak často natírat.

Na prvním místě je vždy bezpečnosti

Už jsme si řekli, že domek musí být stabilní a pevný. Při výběru si ale také dobře prohlédněte, že nemá žádné ostré hrany a nikde z něj netrčí nic, o co by se dítě mohlo zranit. V certifikátech si přečtěte, že je vyroben z kvalitních materiálů bez přidání nebezpečných látek škodících dětskému zdraví. Bohužel ne všechny hračky jsou pro děti dobré. A když už máte kvalitní a bezpečný domek, vyberte mu takové umístění, abyste na děti dobře viděli. Neměl by být někde úplně skrytý v koutku zahrady, kam není odnikud vidět.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Přidejte k domku ještě další zábavu

Zahradní domek sám o sobě poskytuje spoustu možností pro hraní, ale pokud jej doplníte ještě dalšími hračkami, budou možnosti na vyřádění se skoro nekonečné. Pokud stojí domek na nohách a děti do něj lezou po žebříku, je ideálním přídavkem skluzavka. Dodat se dá také houpačka či různé konstrukce na lezení a prolézání. Samozřejmostí je i malé pískoviště.

Koupit, nebo postavit svépomocí?

Na trhu je dnes nepřeberné množství různých domečku pro děti. Vybere si určitě každý, ale radost z vlastnoručně vyrobeného domečku je nenahraditelná. Pokud jste zruční a dělá vám radost postavit něco vlastníma rukama, není důvod, proč se do toho nepustit. Dodržujte výše popsané zásady: kvalitní materiál, vše důkladně připevněte, natřete kvalitním nátěrem a vhodně umístěte. A k výrobě si můžete vzít malého pomocníka, kterému určitě účast na tvorbě vlastního domku udělá také radost.

Mohlo by vás zajímat: Dětské pískoviště: 5 kritérií, jak vybrat to nejlepší

Vydáno dne:
15.05.2019

Photocredit: Shutterstock

0

Fotogalerie: Co se starými paletami a krabicemi?

Jak vyrobit zahradní truhlík z palety? Tento a další tipy, co se starým dřevem. Čtěte.. Číst více →



Zahradní domek na nářadí nemusí být jen skladiště

Zahradní domek, potřebujete k němu stavební povolení? Z čeho jej postavit a jak ho uspořádat, aby se do něj vešlo vše potřebné? Dozvíte se v tomto článku... Číst více →



Zahradní altán: Na co si dát při stavbě pozor

Potřebujete na zahradní altán stavební povolení? Jak a z čeho zahradní altán postavit... Číst více →



Zahradní houpačka: Tipy, pro bezpečnou zábavu vašich dětí

Jak a podle čeho vybrat správnou zahradní houpačku? Důležité informace i fotogalerii plnou zahradních houpaček naleznete zde... Číst více →



Dětské pískoviště: 5 kritérií, jak vybrat to nejlepší

Pískoviště ke šťastnému dětství patří. Svým dětem ho můžete pořídit na zahradu, malý dvorek i na terasu. Tady je 5 kritérií, jak dětské pískoviště vybrat... Číst více →



Zahradní lavičky a lavice: Tipy jak a podle čeho je vybrat

Zahradní lavička má své místo v každé zahradě. Vyberte si zahradní lavičky pohodlné, bezúdržbové a odolné. Podívejte se, jaká kritéria při výběru lavice sledovat... Číst více →



Ceny zahradních krbů začínají na 3 tisících. Jak si vybrat?

Jaké zahradní krby nabízí náš trh a který splní vaše představy a požadavky? Nabízíme pár tipů, jak při výběru a nákupu postupovat... Číst více →



Jak vybudovat novou zahradu – postup, fotogalerie, inspirace

Chcete si založit zbrusu novou zeleninovou či okrasnou zahradu svépomocí? Přečtěte si náš článek a vyvarujte se nejčastějších chyb... Číst více →



Jak vypadá jedna z nejmodernějších mateřských školek světa?

Kodaňská mateřská školka díky dřevěné fasádě nabízí příjemné splynutí s okolní cihlovou zástavbou a vytváří tak bezpečný svět dětí uprostřed města. Prohlédněte si ji důkladně v našem článku... Číst více →



Dřevostavba svépomocí – jak si s ní poradil pan Tomáš?

Přemýšleli jste o stavbě dřevostavby svépomocí? Máme pro vás exkluzivní rozhovor s panem Tomášem, který si svoji dřevostavbu postavil vlastníma rukama. Jaké jsou jeho zkušenosti?.. Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů