HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zahradní lavičky a lavice: Tipy jak a podle čeho je vybrat

Zahradní lavičky jsou nepostradatelnou součástí každé zahrady. Můžete je umístit na oblíbené místo s výhledem na přírodní krásy nebo ji postavit do stínu košatého stromu. Než se na novou zahradní lavičku posadíte, ujistěte se, že jste  dobře vybrali. Prozradíme vám, na co se zaměřit a jak zvolit lavičku, která vám bude sloužit dlouhá léta. 


Zahradní lavičky a lavice
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Zahradní lavičky jsou romantické i praktické

Zahradní lavičky v sobě skrývají kus pořádné romantiky. Pamatujete si jistě film Notting Hill, kdy Julia Roberts a Hugh Grant přelezou zeď do soukromé zahrady v centru Londýna a posadí se na lavičku, do které někdo nechal vyrýt láskyplné věnování?

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Jadwiga Garbacz, Kubik Martin, Sharon Hanson

Vraťme se ale zpátky k praktické stránce věci. Zahradní lavičky musí být v první řadě odolné, protože je pravděpodobně před každým deštěm nebudete chtít odnášet do přístřešku. Volbou může být například levná zahradní lavička vyrobená z plastu či naopak masivní a luxusní lavice z masivního teaku. Postupně si nyní představíme hlavní kritéria, která při výběru lavičky na zahradu sledovat.

Pohodlná a odolná zahradní lavice

Bez lavice není zahrada kompletní, o tom není žádných pochyb. I ten nejaktivnější zahradník si potřebuje někdy odpočinout a třeba si vypít kávu na příjemném místě ve stínu. Hlavními kritérii každé zahradní lavice je proto pohodlnost a odolnost.

Pokud si představíte běžnou dřevěnou lavičku stlučenou jen ze dvou prken, o pohodlí příliš řeč být nemůže. Pokud však zvažujete lavici do zahrady, můžete si vybírat z mnohem širšího spektra designu.

Jaká tedy má být pohodlná zahradní lavice?

Měla by mít v první řadě širokou sedací plochu, dostatečně dlouhé opěradlo a je vhodné aby bylavybavena opěrkami pro ruce. To jsou základní kritéria, která byste při výběru zahradní lavice měli určitě sledovat.

Co se týká odolnosti, záleží především na materiálu a konstrukci zahradní lavice. Už jsme se zde zmínili o plastu a dřevu. Ty patří společně s kovem, zejména hliníkem, k nejčastějším materiálům zahradních lavic.

Mohlo by vás zajímat: Houpací síť neboli hamaka - pohodlí zavěšené na stromě

Nejčastější druhy laviček:

Plastová zahradní lavice

Snadno ji přenesete, protože je lehká. V silném větru ale může odletět. Nosnost může být nižší než u jiných materiálů. Je velmi snadno omyvatelná, avšak slunce může plast po čase vyšisovat.

Aktuální cenu plastové lavičky se dozvíte zde.

Dřevěná zahradní lavice

Je bytelná, dřevo jako přírodní materiál dobře zapadne do každé zahrady. Dřevo je však nutné pravidelně ošetřovat. Pokud je údržba prováděna zodpovědně,, jsou dřevěné lavice odolné a mají dlouhou životnost. Vedle tradičního buku nebo dubu můžete zvolit i exotické dřeviny. Populární je zejména teak, a to proto, že dobře zvládá vlhkost.

Podívejte se na aktuální cenu dřevěné zahradní lavičky zde.

Kovová zahradní lavice

Bývá dražší, na druhou stranu ale bezúdržbová a odolná. Aby byla lavice pohodlná, je třeba ji doplnit textilními podložkami nebo zvolit kombinaci se dřevem.

Kvalitní kovovou lavici naleznete zde.

Kamenné lavice do zahrady

V zahradě můžete pracovat s různými přírodními materiály, kámen nevyjímaje. Kameninová lavice je sice těžká a cenově náročnější, máte však jistotu, že získáte zajímavý solitér do vaší zahrady.

Čtěte také: Dřevěné posezení na lavičce – ze dřeva

Pusťte do zahrady barevné lavičky

Lavičky, které pořídíte do zahrady, nemusí být pouze v tradičních, přírodních barvách. Populární jsou i barevné lavice, které propůjčí vaší zahradě ten správný akcent. Trendem jsou zejména modré, červené nebo žluté lavice.

Zahradní lavice slaďte designově i barevně s vaším domem nebo chalupou. Natřít je můžete stejným odstínem, jako jsou dveře nebo okna vašeho domu. Zatímco do moderních zahrad dobře zapadnou hliníkové lavice, u starších chalup dejte přednost klasice, jako je lavice dřevěná.

Praktická zahradní lavice s úložným prostorem

Zajímavým nápadem jsou také praktické zahradní lavice, například s úložným prostorem, do kterého schováte textilní podložky nebo jiné drobnosti, jež potřebujete mít po ruce. Zahradní lavičku neváhejte doplnit malým stolkem, pokud si venku rádi vychutnáte kávu či posezení s více přáteli.

Líbí se vám článek o zahradních lavičkách? Inspirujte se při výběru i v naší galerii zahradních lavic.

Vydáno dne:
27.10.2017

Photocredit: Shutterstock

2

Zahradní houpačka: Tipy, pro bezpečnou zábavu vašich dětí

Jak a podle čeho vybrat správnou zahradní houpačku? Důležité informace i fotogalerii plnou zahradních houpaček naleznete zde... Číst více →



Závěsné houpací křeslo je hitem posledních let – 60+ inspirace na oživení bytu i zahrady

Závěsné houpací křeslo je zajímavou alternativou nejen do zahrady ale i obývacího pokoje. Závěsné křeslo vám poskytne prostor relax, oživí design vašeho domu a oblíbí si jej malí i velcí. Inspirace + fotogalerie... Číst více →



Zahradní nábytek: Fotogalerie, ceny a současné trendy

Jak vypadá moderní zahradní nábytek a kolik stojí? Dozvíte se v článku... Číst více →



Jaké dětské hračky pořídit na zahradu?

Vyberte svému dítěti hračky na zahradu, které ho budou bavit, podnítí jeho fantazii a zabaví ho. Vybírejte z fotogalerie... Číst více →



Návrh a fotogalerie: Jak založit stylovou zahradu?

Chcete zahradu u novostavby přetvořit v kouzlené místo jako stvořené pro odpočinek a relaxaci? Podívejte se, jak realizovat zahradu snů... Číst více →



Vybudujte si vlastní přírodní zahradu: Poradíme vám, jak na to

Sníte o ekologické zahradě, která bude plně v souladu s okolní přírodou? Díky našim radám pro vás bude její založení hračkou... Číst více →



Připravte zahradu na jaro v šesti krocích

Chcete mít krásnou a zdravou zahradu po celý rok? Nepodceňte jarní přípravu a pusťte se včas do práce. Náš článek vám poradí, jak na to... Číst více →



Vyberte si zahradu ke dřevostavbě: Je libo francouzskou, nebo raději anglickou?

Vaše dřevostavba se bude krásně vyjímat uprostřed dokonalé zahrady. Je tu náš rádce, který vám nabídne různé typy zahrad. Výběr už je na vás... Číst více →



Vytvořte si romantickou zahradu z růží – 6 kroků k úspěchu

Chtěli byste mít zahradu plnou romantických růží a nevíte, jak na to? V našem článku naleznete 6 rad, které vám zajistí rozkvetlé růže po celý rok... Číst více →



Lavička, jakou svět neviděl

Průměr třicet metrů činí z famózní jihokorejské lavičky Root Bench možná jednu z největších na světě. Zaručeně také ale jednu z nejnápaditějších! Prohlédněte si ji zblízka... Číst více →