HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zahradní houpačka trochu jinak – venkovní posezení pro malé i velké

V přírodě i na zahradě lidé často vytvářejí spoustu odpočinkových zón vhodných k pikniku, posezení s dětmi nebo jako vyhlídku do krajiny. Většinou se jedná o tak trochu obyčejné lavičky bez většího nápadu. Tentokrát vám proto představíme zajímavý nápad, jak nabídnout v krajině, parku či u zahradního grilu zcela netradiční možnost posezení. Je jím zahradní houpačka!


Zahradní houpačka
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: architecture: noa* network of architecture, photos: Alex Filz (se souhlasem)

Nelehké zadání

V italské vesničce Ortisei nedaleko Bolzana se rozhodli vytvořit informační tabule o zajímavostech v blízkém okolí. Nicméně tvůrcům bylo jasné, že běžné informační tabule zaujmou málokoho, i v případě, že nabízí opravdu zajímavý obsah. Rozhodli se proto obrátit na tým architektů, kteří dostali za úkol vytvořit nejen obyčejný koutek s informacemi, ale i místo vhodné k odpočinku a relaxaci. Mělo zaujmout nejen velké, ale i ty nejmenší návštěvníky prostoru. Zároveň mělo místo sloužit k menším kulturním akcím, jako autobusová zastávka i prostor k potkávání. Jak si s tím poradili?

Fotogalerie:

i Foto: architecture: noa* network of architecture, photos: Alex Filz (se souhlasem)

Architektonický tým přiznal, že přinést všechny tyto funkce do jedno malého projektu nebylo vůbec snadné. Nakonec se jim to ale podařilo velmi obstojně, když využili prvek houpačky tolik oblíbené dětmi, ale i dospělými každého věku. Právě „obyčejná“ dřevěná zahradní houpačka se stala symbolem celého přístřešku a může i nás inspirovat k myšlence, že obyčejná lavička pod střechou je prostě na dnešní svět tak trochu nudná. Přesvědčte se v naší fotogalerii.

Dřevěné rámy a 4 zahradní provazové houpačky

Celá stavba má půdorys 3 × 8 metrů, takže je poměrně kompaktní a snadno by se její myšlenka dala využít i na soukromé zahradě či k jinému účelu. Jedná se o v podstatě o systém dřevěných rámů, které v sobě ukrývají celkem 4 provazové houpačky. Rámy dohromady tvoří jakousi buňku otevřenou do prostoru, ale zároveň poskytující přístřeší v dešti.

Základním a téměř jediným stavebním prvkem je dřevo, které nese celou konstrukci. V jedné ze stěn vytvořené spojením jednotlivých rámů pak najdete právě zmíněné informační cedule s body zájmu v okolí, kvůli nimž celý projekt vznikl.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Velkou výhodou je samozřejmě samotné umístění stavby, které rovnou z houpaček nabízí výhled do zelené přírody okolo a zvlněné kopcovité krajiny typické pro tuto oblast. Dřevo je pak ještě doplněno o kamennou drť, která je využita na podlahové části.

Zapojte houpačku i do vaší zahrady

Pokud nemáte děti, často vás nenapadne uvažovat o houpačce jako prvku vhodném právě na vaši zahradu. Názor byste ale měli změnit, protože jak ukazuje i tento projekt, houpačky ztělesňují odpočinek, hru, příjemnou atmosféru a relax nejen pro děti, ale i pro dospělé každého věku. 

Zapojit podobným způsobem velké prostorné houpačky k zahradnímu posezení nebo je alespoň zavěsit někde bokem do příjemného a třeba i tajemného zákoutí zahrady, napovídá mnoho o povaze a životním nastavení uživatele a majitele prostoru. Chcete-li zahradě nebo i městskému prostoru dodat jiskru, život a radost, houpačka je skvělou volbou.

Mohlo by vás zajímat: Tatínek postavil pro děti na zahradu dětské hřiště s houpačkou – fotonávod v 9 krocích

Vydáno dne:
03.07.2022

Photocredit: architecture: noa* network of architecture, photos: Alex Filz (se souhlasem)

0

Dřevěné posezení na lavičce - ze dřeva

Podzim je jednou ročně, ale v těchto lavičkách budete chtít sedět navždy... Číst více →



Altány a pergoly: Fotogalerie pro vaši inspiraci

Rozhodli jste se pro stavbu altánu nebo pergoly a hledáte inspiraci?.. Číst více →



Zahradní houpačka: Tipy, pro bezpečnou zábavu vašich dětí

Jak a podle čeho vybrat správnou zahradní houpačku? Důležité informace i fotogalerii plnou zahradních houpaček naleznete zde... Číst více →



Pavilon Sumika – posezení pod rozkvetlou třešní

Navrhli dům budoucnosti. Ve fotogalerii najdete výsledek práce čtyř japonských architektů... Číst více →



40+ inspirací na útulné venkovní zahradní posezení – na balkon, terasu i zahradu

Jaro je tady! Oslavte ho vysněným posezení na balkoně, terase, nebo na zahradě! Načerpejte nápady a inspiraci na krásné venkovní zahradní posezení... Číst více →



Exkluzivní dětské hřiště postavil tatínek dětem svépomocí – fotonávod v 9 krocích

Přinášíme vám postup realizace dětského hřiště s houpačkou – krok po kroku. Kutil Jirka se s tímto dětským hřištěm vešel do 25 tisíc... Číst více →



Rozhovor s kutilem, který si postavil na zahradě výjimečnou udírnu. Získali jsme fotodokumentaci

Ivan si postavil na zahradě udírnu svépomocí. Popsal nám detailní postup výroby, ceny materiálů i to, jak na celém procesu ušetřit... Číst více →