HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Exkluzivní dětské hřiště postavil tatínek dětem svépomocí – fotonávod v 9 krocích

Nadšený kutil a tatínek Jirka se pustil do výroby venkovního dětského hřiště s houpačkou pro své děti. Výsledek je fantastický. Podělil se s námi o celý detailní postup výroby včetně fotodokumentace. Přečtěte si, jak takový svépomocný projekt zvládnout, a prohlédněte si fotonávod včetně postupu krok za krokem.


dětské hřiště na zahradu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří H. (se souhlasem)

Dětské hřiště na zahradu

Šikovný tatínek se rozhodl vykouzlit úsměv na tváři svým dětem Adámkovi a Viktorce a postavil jim dětské hřiště ze dřeva přímo na jejich zahradě. Jak sám dodává: „Přednostně je hřiště pro naše děti a jejich kamarády, kteří jsou u nás vítáni.“ Prohlédněte si celý postup stavby hřiště v naší fotogalerii a inspirujte se Jirkovými nápady.

Fotogalerie:

i Foto: Jiří H. (se souhlasem), Jiří Hlavoněk

Jirko, co tě přivedlo na myšlenku vyrobit svépomocí dřevěné dětské hřiště pro tvé ratolesti?

Práce se dřevem mě baví, mám veškeré vybavení k jeho opracování i jeho těžbu. Navíc žádný prodejce nenabízí dětský domek větších rozměrů (když pominu zakázkovou výrobu). A co je alespoň trochu možné z hlediska náročnosti prací, si dělám na domě sám. I za cenu, že to trvá déle.

Kde jsi čerpal inspiraci?

Samozřejmě jsem hledal na internetu, ale nic mě nenadchlo ani se nepřiblížilo k mé představě. Možná největší inspirace pro mě byl nesplněný dětský sen, který jsem teď mohl splnit alespoň svým dětem.

Porovnejte si aktuální ceny dětských hřišť se skluzavkou zde.

A jak tedy probíhal návrh?

Jelikož mám stavební vzdělání, tak logicky návrh proběhl v programu, kde jsem si zkreslil celou sestavu a podle toho připravil výpis prvků, které jsem si mohl předpřipravit. To pak urychlilo fázi realizace.

Jak vyrobit dětské hřiště svépomocí – postup

1. Příprava a zaměření terénu

Samotné realizaci předcházela důkladná příprava. Cílem je mít výpis prvků, které budete během výstavby potřebovat. Samotná realizace začíná přesným rozměřením nosných svislých sloupů. Detailní fotopostup najdete také v naší fotogalerii.

2. Příprava zemních vrutů

Celá konstrukce je založena na zemních vrutech – jejich výhodou je rychlá montáž a z hlediska konstrukční ochrany dřeva i vzduchová mezera mezi terénem a dřevěným prvkem, což zajišťuje dlouhou životnost celé konstrukce. Jelikož jsou sloupky větších průřezů, než je patka pilotu, bylo třeba předpřipravit osazení.

  • DOPORUČENÍ – před zavrtáním vrutu si otvor v zemi připravte pomocí palice a železné tyče – vrut jde pak snáze zavrtat a je zajištěna jeho kolmost. Pro samotné zavrtávání použijte např. dřevěný trám (princip páky).

3. Kontrola vodováhou 

Piloty jsou zavrtány a samozřejmě je nutné, aby byly vůči sobě v rovině. Pro tuto kontrolu použijeme vodováhu nebo paprskový laser.

4. Vytvoření tesařských spojů

Pro spojení jednotlivých nosných prvků je vhodné krom vrutů použít i různé typy tesařských spojů – např. kampování. Pokud spoj uděláte přesně, dodá to tuhost celé konstrukci. Na stavbu hřiště bylo použito dřevo borovice (nosné prvky) a smrku.

5. Vztyčení dřevěných sloupků na vruty

Pokud nemáte nikoho po ruce, kdo by vám pomohl při výstavbě, můžete si pomoci např. pomocí střešních latí pro dočasné zavětrování konstrukce, než bude spojena vruty. Pokud máte řezivo připravené (spoje, povrchová úprava), samotné sestavení jde rychle.

6. Samotné sestavení hrubé konstrukce

Podívejte se na detailní fotopostup v naší fotogalerii.

7. Povrchová úprava dřeva

Hrubá konstrukce je sestavena, nyní je třeba rychle provést povrchovou úpravu pro ochranu dřeva. V tomto případě bylo dřevo natřeno dvěma vrstvami tenkovrstvé lazury.

8. Osazení trapézového plechu

Následovalo osazení trapézového plechu, pískoviště a domečku.

9. Dokončovací práce

Instalace zábradlí a pak spousta času strávená se štětcem a barvami.

Na fantastický výsledek se podívejte v galerii.

Jaký další materiál a nářadí jsi potřeboval?

To by byl opravdu dlouhý výpis. V jednoduchosti tedy:

  • Základní nářadí (vrtačka, kladivo, dláto, ...)
  • Motorová, přímočará a pokosová pila (cenové srovnání zde)
  • Vibrační, pásová a úhlová bruska (aktuální ceny zde)
  • Elektrický hoblík (aktuální cenové srovnání zde)

Celá konstrukce je pospojovaná vruty různých délek a průměrů (± 2 000 ks), takže v případě rozebrání, které v budoucnu přijde, to bude ke konstrukci šetrné a třeba bude dělat radost v jiné rodině. 

Dělal sis všechno svépomocí, nebo ti někdo pomáhal?

Kromě nařezání řeziva z kulatiny na pile (trámy, desky, latě) jsem měl možnost od pokácení stromu až po povrchovou úpravu dělat vše svépomocí.

Porovnejte si aktuální ceny dětských hřišť s domečkem zde.

Jak dlouho výroba trvala?

Máme drobné zemědělství, takže není možné jedné činnosti věnovat všechen volný čas. Proto projekt hřiště trval déle. Pokud bych měl projekt dokončil v co nejkratším termínu, pak bych si na něho vyčlenil asi 14 dní.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Kolik tě to stálo?

V porovnání s velikostí není cena astronomická, jelikož dřevo mám z vlastních zdrojů. Celkovou částku jsem tedy nepočítal, ale odhad je okolo 25 000 Kč.

Co je potřeba si při výrobě pohlídat?

Platí tolikrát omílané přísloví – dvakrát měř, jednou řež. Detailní příprava vám v průběhu realizace ušetří hodně času i následných starostí. Především přesné půdorysné rozměření nosných sloupků a jejich kolmost je velice důležitá.

Splnil výsledek tvá očekávání?

O mé očekávání v tomto případě nejde, ale když vidím radost dětí, tak mám pocit zadostiučinění.

Chystáš se na další podobné projekty?

Nemám to v plánu. Doufám, že pro mé děti tento projekt bude uspokojivý. Ale člověk nikdy neví, třeba přijde nějaká nabídka ke spolupráci.

Kolik stojí dětské hřiště? Porovnejte si aktuální ceny na našem trhu zde.

Chyběly ti na začátku nějaké informace, které by stavbu ulehčily?

Jelikož součástí mé pracovní náplně je řízení projektů, tak jsem si byl schopen vše dopředu předpřipravit, zhodnotit všechny možné situace a připravit se na ně. Informací jsem měl z dob studií také dostatek, takže vše šlo podle plánu.

Vyskytlo se něco, co tě v průběhu překvapilo?

Střední i vysokou školu jsem měl zaměřenou na opracování a vlastnosti dřeva, i z praktické části si troufám říct, že nejsem začátečník, žádné překvapení se tedy nekonalo.

Co bys vzkázal lidem, kteří zvažují podobný projekt?

Pokud vás práce se dřevem baví a chcete vašim dětem a zhmotnit myšlenku, jak mít radostnější dětství, neváhejte. Vás pak může hřát punc osobitosti (byť neviditelný), který k tomuto projektu neodmyslitelně patří.

Mockrát děkujeme Jirkovi za rozhovor a detailní postup s fotonávodem.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
08.09.2022

Photocredit: Jiří H. (se souhlasem)

5

Video: Moderní dřevěná 3D stavebnice není jen pro děti

Podívejte se na celodřevěný 3D model plně funkční továrny robotů. Takovou hračku ocení nejeden dospělý. Pojďte si s námi zavzpomínat na dětská léta s dřevěnou stavebnicí... Číst více →



Dřevostavba jako centrum pro děti: kousek bezpečí v betonové džungli

Prohlédněte si dřevostavbu v centru Bangkoku, která slouží jako bezpečné útočiště pro děti. Místní hovoří o projektu hřiště jako o „Lucerně“. Protože vnáší světlo do životů zdějších dětí... Číst více →



Jak vyrobit skládací učící věž pro děti – návod, rozměry a cena

Přečtěte si návod na výrobu skládací učící věže od našeho čtenáře Matěje a vyrobte svému dítěti tuto praktickou pomůcku do kuchyně levně a svépomocí... Číst více →



Zahradní chodník – rozmanitá inspirace a konec mokrých nohou z ranní rosy

Zahradní chodník jako praktický i estetický doplněk do zahrady! Z jakých materiálů můžeme chodníček vybudovat? Inspirujte se v galerii plné originálních nápadů... Číst více →



Vašek si postavil dřevěnou pergolu u domu svépomocí za 15 tisíc korun

Jak na dřevěnou pergolu svépomocí, abyste se vlezli do 15.000 korun? Přečtěte si rozhovor s Vaškem a prohlédněte si i fotky pro inspiraci, jak postupoval krok za krokem... Číst více →



Zahradní houpačka trochu jinak – venkovní posezení pro malé i velké

Přinášíme vám inspiraci na odpočinkový prostor s houpačkami. Tento vznikl v italských horách, hodil by se ale i na vaši zahradu!.. Číst více →



Během lockdownu si kuchař zrekonstruoval zahradu s terasou za 28 tisíc korun

Umíněnost, odhodlání, vychytralost. I to je příběh kuchaře Marka, který během lockdownu zrekonstruoval s manželkou zahradu a terasu za pár tisíc korun... Číst více →



Skleník svépomocí – Milan vyrobil bytelný skleník za 42 tisíc a ukázal postup

Chtěli byste si na zahradě velký, pěkný, bezpečný a bytelný skleník z dřevěnou konstrukcí? Pan Milan vám poradí, jak na to... Číst více →



Málem jsme nebydleli. Díky sousedům jsme ušetřili při stavbě domu statisíce

Navštívili jsme krásnou dřevostavbu s dispozicí 4+kk a zeptali se majitelů na informace, které by vám mohli pomoci při rozhodování v oblasti stavění domu. Přečtěte si celý rozhovor a zkušenosti majitelů Kláry a Rosti... Číst více →



Návod na dětské hřiště svépomocí – luxusní prolézačka dle návodu pana Petra

Tatínek Petr postavil svým dvěma synům luxusní hřiště svépomocí. Podělil se o detailní postup výroby. Kolik ho to stálo?.. Číst více →