HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

1 kWh tepla za 1,62 Kč. Cena jednoho z nejlevnějších vytápění dosáhla minima, na podzim výrazně naroste

„Bydlím v paneláku, protože se nechci při chystání na topnou sezónu sedřít. Pouze otočím hlavicí na topení a mám klid.“ To je jeden z nejčastějších argumentů lidí žijících v bytech. Podobného komfortu lze však dosáhnout i v rodinných domech. Existuje způsob vytápění, který je téměř bez práce, a navíc se řadí k těm nejlevnějším. Jak to s cenou tohoto vytápění vypadá do budoucna?


Pelety dosáhly svého cenového minima za poslední dva roky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Klastr Česká peleta (se souhlasem)

Cena neustále klesá. To však jednou skončí

Jedno z nejlevnějších vytápění dosáhlo v květnu tohoto roku svého cenového minima. Jedná se o dřevěné pelety, jejichž cena je nyní nejnižší za poslední dva roky. Trend klesající ceny trvá již od října 2022, aktuálně se cena ustálila na 7,30 Kč za kilo.

Vzhledem k momentální nízké ceně pelet by majitelé peletových kotlů měli zvážit nákup paliva na topnou sezónu. Jak totiž napovídá vývoj z předchozích let, pelety budou na podzim o 15–20 % dražší, než je tomu teď. Z toho důvodu by se měli všichni, kdo mají dostatečně velký prostor na uskladnění, zásobit na celou zimu již na jaře.

Na ceny peletových kotlů na českém trhu se můžete podívat například tady. Dáváte přednost kamnům před kotlem? Na jejich ceny se můžete podívat zde.

Pelety jsou vyráběny z pilin, které vznikají jako odpad při řezání dřeva. Na jaře a na podzim se dřevo těží nejvíce a logicky je v tuto dobu také nejvíce pilin. Vzhledem k tomu, že se v tuto dobu netopí, cena pelet klesá.

Na to, jak probíhá výroba pelet, se můžete podívat v galerii.

Teplíčko za minimum práce

Jedna z hlavních výhod kotlů na pelety oproti kotlům na dřevo je možnost automatického přikládání. Kamna a kotle na pelety totiž disponují zásobníkem, do kterého je nutné přiložit pouze jednou za den, nebo dokonce jen jednou za pár dní. Je možné si nastavit teplotu na termostatu, na základě které kotel či kamna dodávají postupně pelety. To umožňuje regulovat teplotu v místnosti. Kotel na pelety se tedy sám zapíná, sám si přikládá a sám se také čistí. Pokud se nechcete vzdát topení klasickým dřevem, je zde také možnost pořídit si kombinovaný kotel. V tom hoří klasické dřevo, jakmile však dojde a nikdo nepřiloží další, automaticky se zapne hořák a zapálí se pelety.

Možná náhrada za zakázané kotle

Zásoby pelet si mohou vytvořit také ti, kdo se teprve na koupi peletového kotle chystají jakožto náhrady za kotle 1. a 2. emisní třídy, které budou letos v září zakázány. Zatím je v českých domácnostech stále ještě cca 150 tisíc kotlů, které budou muset být vyměněny za modernější a ekologičtější zdroj. Jednou z vhodných náhrad jsou tak právě peletové kotle. Ty v tuzemsku v poslední době nabírají na popularitě.

Na mezní hodnoty u jednotlivých emisních tříd kotlů se můžete podívat v galerii.

Na ceny moderních kotlů na tuhá paliva, které spadají do povolených emisních tříd, se můžete podívat například zde.

Zákaz kotlů se týká přes 150 tisíc českých domácností. Pořízení náhrady se nevyhnou

Výpočet: Na kolik vyjde nákup pelet na jaře

Pro lepší představu se pojďme podívat, na kolik vyjde topení v peletovém kotli. Vypočítali jsme modelový příklad, kolik vás bude stát 1 kWh tepla při jejich aktuální ceně.

  • Aktuální cena pelet: cca 7,30 Kč/kg
  • Účinnost kotle na pelety: cca 90 %
  • Výhřevnost 1 kg pelet: cca 5 kWh

5 (výhřevnost pelet) x 0,9 (účinnost kotle na pelety) = 4,5 kWh

Kotel na pelety, podobně jako i ostatní topná zařízení, nemá stoprocentní účinnost. Je proto potřeba nejdříve vynásobit výhřevnost pelet účinností kotle na pelety. Zjistíme tak, že pokud spálíme 1 kg pelet, získáme 4,5 kWh tepla.

7,30 (Kč) / 4,5 (kWh) = 1,62 Kč/kWh

Cenu dřevěných pelet je nyní nutné vydělit jejich výhřevností. Z výpočtu vyjde, že 1 kWh tepla získaná topením v peletových kamnech vyjde na 1,62 Kč.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Výpočet: Na kolik vyjde nákup pelet na podzim

Nyní se pojďme podívat, na kolik by vyšlo topení peletami, pokud byste je nakoupili až na podzim, kdy se má cena významně zvyšovat.

8,76 (Kč) / 4,5 (kWh) = 1,95 Kč/kWh

Předpokládá se, že nárůst ceny bude cca 20 %. V takovém případě by 1 kg dřevěných pelet stál 8,76 Kč. Cena za 1 kWh by se tak vyšplhala téměř na dvě koruny.

Vydáno dne:
17.05.2024

Photocredit: Klastr Česká peleta (se souhlasem)

4

Automatické kotle se zásobníkem: Vyplatí se?
Automatické kotle se zásobníkem vytápí interiér efektivně a bez nutnosti časté obsluhy. Kotel si ze zásobníku sám přikládají topivo, zejména pelety, uhlí nebo štěpku.

Vyplatí se kotel na pelety? Prohlédněte si 3 typy kotlů, které vás nezklamou
Zapomeňte na vysoké náklady za palivo. Čtěte, jak kotel na pelety vybrat, a zjistěte, zda je toto moderní topení právě pro vás.

Zákaz prodeje kotlů a kamen na uhlí nebude. Stát narazil na odpor veřejnosti
Plánovaný zákaz kotlů a kamen na uhlí od ledna 2025 neprojde. Narazil na hlasitý odpor veřejnosti i významných institucí.

Zákaz plynových kotlů se nechystá. Šířené informace nejsou pravdivé
Poslední dobou se můžeme dočíst o tom, co vše se nám chystají úředníci z Bruselu zakázat.

Zákaz kotlů se týká přes 150 tisíc českých domácností. Pořízení náhrady se nevyhnou
Nedá se nic dělat. Vybrané kotle budou od září zakázány a na další odklad se již nikdo nemůže spoléhat. Pro více než 150 tisíc domácností tak nastává otázka: Co teď?

KVÍZ: Které kotle zakážou a jaké dřevo má největší výhřevnost? Otestujte své znalosti ohledně topení dřevem
Topení dřevem není žádnou novinkou. I přesto jsou kolem něj otázky, ve kterých nemají jasno ani ti, kteří topí dřevem desítky let. Jak jste na tom se svými znalostmi vy?

Srovnání cen a nákladů za vytápění. Navštívili jsme 44 domácností a zeptali se majitelů
Téma vytápění se za poslední roky dotklo asi každého z nás. Informací se hrne z každé strany spousta a je těžké odlišit skrytá reklamní sdělení od skutečné reality.