HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zákaz kotlů se týká přes 150 tisíc českých domácností. Pořízení náhrady se nevyhnou

Nedá se nic dělat. Vybrané kotle budou opravdu od září zakázány a na další odklad se již nikdo nemůže spoléhat. Pro více než 150 tisíc domácností, které stále vlastní brzy již zakázaný zdroj, tak nastává otázka: Co teď? Vyplatí se jim pořídit si pouze novější variantu původního zařízení nebo by raději měly vyzkoušet jiný typ vytápění? V každém případě by si měly pospíšit, nejspíše se totiž nedostane na všechny.


V září dojde k zákazu některých kotlů. Jaká je možná náhrada?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Klastr Česká peleta (se souhlasem)

Na všechny nový kotel nevyjde

Od září nesmí být v provozu žádný kotel, na jehož štítku najdete označení 1. nebo 2. emisní třídy. Zákaz se však mimo to vztahuje také na kotle, které štítek nemají, případně jsou starší než 20 let. Je to z toho důvodu, že se před rokem 2003 označení emisních tříd ještě nepoužívalo. Takových kotlů je v českých domácnostech ještě nejméně 150 tisíc. Je tak zcela jisté, že se do září nestihnou všechny vyměnit. Lidé by si tak měli s objednávkami pospíšit. Prodejci kotlů se však pozastavují nad tím, že zájem o nové kotle v posledních měsících nijak zvlášť nenarostl, jak by se dalo podle počtu domácností, které mají stále starý topný zdroj, očekávat.

Ministr životního prostředí přitom již několikrát definitivně zákaz potvrdil i vyzval občany, aby opravdu na další odklad zákazu v žádném případě nespoléhali. Ti, kteří tedy stále ještě nemají zajištěný nový zdroj vytápění, by měli zbystřit. Je totiž velmi pravděpodobné, že topenáři už brzy nebudou mít volné termíny a ceny kotlů půjdou navíc nahoru.

Kontrola výměny bude na lokální úrovni

Mnoho občanů vlastnících starý kotel se spoléhá na to, že i když zákaz projde, nebude vymáhán. Ministerstvo však toto vyvrátilo a navíc upřesnilo, kdo bude provádět kontroly. Ty budou v režii jednotlivých obcí. Obecní úřad si může vyžádat tzv. protokol o kontrole kotle na pevná paliva. Takovou kontrolu musí podle zákona o ochraně ovzduší už v současnosti zajistit každý majitel kotle, a to vždy jednou za tři roky, a provádí ji technik, kterého zaškolil výrobce kotle.

Nikdo neočekává, že se podaří naráz zkontrolovat všechny domácnosti. Na druhou stranu, provoz takového kotle se dá jen těžko utajit. Prozradí ho hustý tmavý dým stoupající z komína i charakteristický zápach.

Pokuta se v případě zákazu kotlů 1. a 2. emisní třídy může vyšplhat až k 50 tisícům korun, a navíc ji bude možné ukládat opakovaně, dokud nedojde k výměně zdroje tepla. Jedná se tedy o částku odpovídající investici do nového zdroje tepla.

Kolik aktuálně stojí kotle na tuhá paliva povolených emisních tříd? Podívat se můžete zde.

Alternativa pro zakázané kotle

Už jste se rozhodli pro výměnu starého kotle, ale zasekli jste se na tom, že nevíte, jakou alternativu zvolit? Možností máte hned několik, záleží na tom, podle čeho se rozhodujete. Pokud chcete získat na pořízení nového zařízení kotlíkovou dotaci od státu, budete si muset pořídit kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo. Biomasou je myšleno klasické dřevo, brikety nebo pelety.

Na aktuální ceny tepelných čerpadel se můžete podívat například zde.

V případě, že vlastníte les, ze kterého můžete těžit dřevo, bude vaše volba pravděpodobně jasná. Pouze vyměníte starý kotel na dřevo za novější typ, který spadá do povolených emisních tříd.

Pokud však nemáte možnost získat dřevo levně, můžete vyzkoušet něco nového. Například kotle na pelety, které v poslední době nabírají na popularitě. Jedním z hlavních důvodů je pochopitelně příznivá cena pelet. Podle odhadů má peletové kotle v České republice okolo 48 tisíc domácností. Výhoda kotlů na pelety je, že nemusíte zapalovat oheň ani přikládat do kotle. Teplotu lze nastavit na termostatu a kotel zapnout přes mobil. Pelety se vyrábějí z dřevěných pilin, které zůstanou na pilách potom, co se kulatina rozřeže na trámy a latě. Tyto piliny se slisují do tvaru malých válečků.

Pokud zvažujete pořízení kotle na pelety, jejich ceny si můžete porovnat tady.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dům na klíč s kuchyní do L, spíží a dvěma koupelnami za 3 miliony Kč

Nechte si nový kotel proplatit

Předpokládá se, že vysoké procento zastaralých kotlů 1. a 2. emisní třídy je v provozu v nízkopříjmových domácnostech nebo také domácnostech seniorů. Ministerstvo životního prostředí má přitom připraveny dva druhy dotací, které s výměnou kotle významně pomohou. Pro všechny rodiny s nízkými příjmy i seniory, kteří třeba žijí sami, jsou tady ještě pořád kotlíkové dotace. Z nich se zaplatí až 95 % všech nákladů na výměnu – nejen pořízení nového kotle, ale také jeho instalace a případná přestavba kotelny. Ostatní lidé mohou využít dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Vydáno dne:
09.05.2024

Photocredit: Klastr Česká peleta (se souhlasem)

0

Automatické kotle se zásobníkem: Vyplatí se?

Automatické kotle se zásobníkem vytápí interiér efektivně a bez nutnosti časté obsluhy. Kotel si ze zásobníku sám přikládají topivo, zejména pelety, uhlí nebo štěpku... Číst více →



Kondenzační plynové kotle pro domácnost: Jak vybrat ten správný?

Plynové kotle pro domácnost představují ekologický a ekonomický zdroj vytápění. Víte, že na kondenzační plynový kotel můžete získat dotace? V našem článku se například dozvíte, jak plynový kotel vybrat i jak je to s ohřevem vody... Číst více →



Vyplatí se kotel na pelety? Prohlédněte si 3 typy kotlů, které vás nezklamou

Zapomeňte na vysoké náklady za palivo. Čtěte, jak kotel na pelety vybrat, a zjistěte, zda je toto moderní topení právě pro vás... Číst více →



Zájem o plynové kotle značně vzrostl na úkor tepelných čerpadel

Zatímco před rokem si Česi do novostaveb instalovali zejména tepelná čerpadla, situace se významným způsobem otočila... Číst více →



Zákaz plynových kotlů se nechystá. Šířené informace nejsou pravdivé

Poslední dobou se můžeme dočíst o tom, co vše se nám chystají úředníci z Bruselu zakázat... Číst více →



1 kWh tepla za 1,62 Kč. Cena jednoho z nejlevnějších vytápění dosáhla minima, na podzim výrazně naroste

Způsob vytápění rodinných domů, který je téměř bez práce, a navíc se řadí k těm nejlevnějším. Jak to s cenou tohoto vytápění vypadá do budoucna?.. Číst více →