HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Podceňovaný blower door test přináší překvapivou úsporu za energie. Většina domácností jej však nemá

Uniká vám z domu teplo, okna jsou orosená a v domácnosti vzniká vlhkost? Na vině je nejspíše špatné těsnění, které zvyšuje provozní náklady domu, snižuje komfort v interiéru, a může dokonce ovlivnit životnost stavby. Najít přesné místo netěsností v obálce budovy však nemusí být úplně jednoduché. Možným řešením je takzvaný blower door test. O co se přesně jedná, co tento test obnáší a kolik za něj zaplatíte?


Blower door test zjistí, kudy uniká nejvíce tepla z budovy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Bauthermografie & Luftdichtheitsprüfung Lutz Weidner / Thüringen. (Wikipedia CC 3.0)

Blower door test aneb test vzduchotěsnosti 

Netěsnosti v obálce budovy se mohou po delší době negativně projevit na účtu za vytápění. Detekovat tyto netěsnosti však většinou není jednoduchá záležitost. Existuje přitom nepříliš složitý test, kterým je lze odhalit. Blower door test (také test vzduchotěsnosti) je využíván zejména u pasivních nebo nízkoenergetických domů. Test spočívá v měření vlastností obálky budovy a zjištění energetické náročnosti domu. Pokud okna, stěny či střecha špatně těsní, dochází k významným únikům tepla, a tím i větším výdajům za vytápění.

Blower door test jako předpoklad pro získání dotací a splnění požadovaných norem

Na stavby jsou v dnešní době kladeny stále vyšší tepelně technické požadavky, které vychází ze zákonů, vyhlášek, předpisů a norem. Technická norma „Tepelná ochrana budov“ dělí budovy podle systému větrání do čtyř skupin. Pro každou skupinu je stanovena doporučená hodnota intenzity výměny vzduchu. Díky blower door testu se stanoví intenzita výměny vzduchu měřené budovy a ověří se, zda splňuje hodnoty požadované normou.

Úspěšné absolvování blower door testu je navíc jedním z předpokladů pro získání dotace z programu Nová zelená úsporám na stavbu energeticky úsporného domu ve výši až půl milionu korun.

Blower door test se hodí, pokud máte v budově vlhkost a nevíte, odkud se bere, nebo když chcete zkontrolovat, zda stavaři odvedli dobrou práci. Dalším důvodem k provedení blower door testu je zjištění možných netěsností v době, kdy stavba ještě není dokončena. To umožňuje jejich opravu před dokončením celé obálky budovy.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Blower door test najde netěsnosti v obálce budovy

Do rámu dveří je osazen ventilátor, který je po celém obvodu dokonale utěsněn. V budově se vytvoří přetlak a podtlak. Poté se zjišťuje, kolik vzduchu proudí směrem z interiéru (při přetlaku) nebo do interiéru (při podtlaku).

Úkolem měření je zjistit, jaké množství vzduchu je třeba do objektu dodat, aby byl zachován stejný tlakový rozdíl. Množství vzduchu, které je při měření dodáváno ventilátorem, je stejné, jako množství vzduchu, které uniklo netěsnostmi v plášti budovy. Výsledkem testu je stanovení celkové hodnoty průvzdušnosti obvodového pláště budovy.

Důležité je také detekování netěsností v budově. Poté jsou navržena opatření, pomocí kterých mohou být netěsnosti odstraněny. Blower door test trvá cca 2,5–3 hodiny. Jeho délka je závislá na složitosti konstrukce nemovitosti a množství netěsností.

Riziková místa: kudy uniká teplo nejvíce?

Typicky uniká nejvíce tepla z budovy oblastmi okolo oken a dveří. Existuje však mnoho dalších rizikových míst i faktorů, kvůli kterým uniká teplo z budovy:

  • špatně provedená elektroinstalace ve stropních konstrukcích,
  • chybně provedené utěsnění prostupů vody a kanalizace,
  • chybně provedené napojení podlahy,
  • chybné provedení komínového tělesa nebo zvolení zcela nevhodného typu,
  • neodborné napojení krbu nebo jiného topidla atd.

Netěsnosti nemovitosti zvyšují energetické ztráty domu, snižují účinnost rekuperace, může se kvůli nim tvořit vlhkost a zvyšují hladinu hluku, který se do interiéru dostane.

Kolik peněz si připravit na blower door test?

Za blower door zaplatíte nejméně pět tisíc korun, cena však pravděpodobně bude o něco vyšší. Zahrnuje většinou přípravu budovy, samotné provedení testu, vyhledávání a dokumentaci defektů a netěsností a zpracování písemného protokolu. Zvláštní příplatky jsou za nadstandardní čas strávený měřením nebo za nadstandardní přípravu budovy, například u velkých objektů.

Vydáno dne:
09.01.2024

Photocredit: Bauthermografie & Luftdichtheitsprüfung Lutz Weidner / Thüringen. (Wikipedia CC 3.0)

5

Pasivní domy 3. díl - Tepelné mosty a vzduchotěsnost

V třetím dílu seriálu o pasivních domech se budeme věnovat termínům, které jsou.. Číst více →



Vzduchotěsnost staveb bychom neměli přehlížet. Proč je tak důležitá?

Vzduchotěsnost staveb je velmi důležitým parametrem. Ať už máte zděný dům nebo dřevostavbu, nikdy by vám do domu nemělo foukat. Jak vzduchotěsnosti docílit se dočtete v článku... Číst více →



Pasivní domy – riziko šíření vlhkosti a vzduchotěsnost stavby

Vzduchotěsnost stavby je spolu s jejím zateplením klíčovým faktorem. Víte, jaké zásady je nutné dodržet k dosažení pasivního standartu stavby?.. Číst více →



Okna a izolace vám umí ušetřit až 70 % nákladů. Návod, jak toho dosáhnout

Když se řekne zateplení, vybaví se většině z nás nová fasáda. Možností zateplení je ale mnohem více. Které z nich je to úplně nejvýnosnější?.. Číst více →



Izolační skla nešetří pouze energie. Opomíjenou výhodou je ochrana proti hluku

S nadměrným hlukem se řada lidí potkává téměř celý den a někteří mu neuniknou ani doma. Řešením jsou izolační skla, která hluk do interiéru jen tak nepustí... Číst více →



Dodavatelé energií nevrací přeplatky za elektřinu a plyn. Lidé zpětně vymáhají i desítky tisíc

Každý den přibývají stížnosti spotřebitelů, kterým dodavatelé nevracejí přeplatky z vyúčtování. Jak se můžete v takovém případě bránit?.. Číst více →



Špatně nastavený termostat prodražuje domácnostem topení o tisíce korun. Zjistili jsme, v čem je problém

U termostatu je důležité věnovat pozornost detailům, které se zdají bezvýznamné, ale lze díky nim znatelně ušetřit... Číst více →



Kudy uniká teplo? Špatně utěsněná místa lze odhalit pomocí jednoduché metody

Pokud jste si postavili nový dům a máte pocit, že vám dovnitř fouká, ještě nemusíte zoufat. Existuje jednoduchý test, který netěsnosti odhalí... Číst více →