HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vzduchotěsnost staveb bychom neměli přehlížet. Proč je tak důležitá?

Pravidelný přísun čerstvého vzduchu se nesmí podceňovat, ale když do domu fouká, tak něco není v pořádku. Proč je důležité mít dům vzduchotěsný, a jak toho docílíme?

V článku se podíváme na význam vzduchotěsnosti, objasníme si názvosloví jednotlivých materiálů a zjistíme, jaké možnosti pro zajištění vzduchotěsnosti domu existují.


Vzduchotěsnost
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Green Energy Futures

Problematiku vzduchotěsnosti je potřeba řešit prakticky u všech konstrukcí. Okna, dveře či napojení jednotlivých konstrukcí jsou nejčastější místa, kde lze netěsnosti hledat. Myslíte si, že vzduchotěsnost se týká pouze dřevostaveb? Omyl! Foukat může i do zděného domu. Navíc valná většina šikmých střech je vlastně také dřevostavbou.

Trocha teorie na začátek

V zimním období se teplý vzduch přirozeně tlačí do venkovního prostředí. To je fyzika a jen těžko ji změníme. Vzduch ale v sobě nese značné množství vodní páry a ta v případě kondenzace může konstrukci nevratně poškodit.

Aby se zabránilo nadměrnému vnikání vzdušné vlhkosti do konstrukce, na stranu interiéru je třeba instalovat vrstvu, která vzdušnou vlhkost do konstrukce nepustí nebo jen v omezeném množství. Jedná se o tzv. parobrzdu nebo parozábranu. Tato vrstva je alfou a omegou celé konstrukce. Pokud bude provedena chybně či nekvalitně, vystavujeme konstrukci nebezpečí napadení dřevokazným hmyzem či houbami.

Bude vás zajímat: Konstrukční systém dřevostavby difúzně otevřený nebo uzavřený?

Vzduchotěsnost má ale vliv také na energetickou náročnost budovy. Společně se vzduchem nám odchází také drahocenné teplo. Se zvyšující se průvzdušností obálky budovy také roste potřeba tepla.

Jak vzduchotěsnosti dosáhnout?

V principu máme dvě možnosti, jakým způsobem parozábranu či parobrzdu realizovat.

Parozábrana neboli parotěsná folie

Tím prvním jsou velmi rozšířené fólie. Ty se mechanicky kotví k podkladu a jejich spoje se následně přelepují speciálními páskami.

Teoreticky fungují velmi dobře, ale provedení na stavbě může být někdy kamenem úrazu. Natahovat totiž fólii a lepit celý den pásky nad hlavou (například v podkroví) není taková sranda. A když už se to zvládne v ploše, je třeba se zaměřit také na detaily a zajistit důsledné napojení parozábrany na okolní konstrukce.

Navíc tenkou fólii můžeme snadno poškodit samotným stavebním procesem.

Čtěte také: Parotěsná fólie: Parozábrana nebo parobrzda?

Parobrzda propustí páry ale vzduch ne

Druhou možností, je zhotovit parobrzdu pomocí deskových materiálů. Posloužit mohou kvalitní OSB či sádrovláknité desky se speciální úpravou. I v tomto případě je třeba dbát na kvalitní prolepení desek ve spojích a také na důsledné napojení na okolní konstrukce.

Výhoda deskové parobrzdy je její stabilita. Získáváme vrstvu, která nám spolehlivě podrží tepelnou izolaci a během stavby se jen tak nepoškodí. Na druhou stranu, pro desky budeme potřebovat dostatečně únosný podklad, který přenese jejich váhu i případně váhu dalších vrstev.

Z hlediska vzduchotěsnosti by měla být parozábrana i parobrzda zcela vzduchově nepropustná, liší se však v prostupu vodních par.

Kvalitní vzduchotěsná páska je klíč k úspěchu

Vytvořit z parozábrany vrstvu, která bude dokonale vzduchotěsná, je opravdu klíčové pro její správnou funkci. Každá netěsnost způsobí problém, který je dodatečně jen velmi těžko řešitelný.

Cestou k úspěchu je používání kvalitních doplňků pro parozábrany či parobrzdy. Ať už se jedná o pásky nebo manžety pro prostupy. Kobercovka ani izolepa není ta správná volba. Lepený spoj u parozábrany musí sloužit 50 a možná i 100 let. Musí odolávat velkým silám a zároveň stárnutí. To ale nelze očekávat od pásky, která bude stát 5 Kč/m. Za kvalitu se prostě platí.

Jistotu máte jedině s blower-door testem

Představte si, že zaplatíte tisíce za kvalitní pásky, vyberete vhodnou parozábranu, ale do stavby stejně bude foukat. Nesmírně důležitá je totiž kontrola. Pouhým okem toho moc nezjistíte, a tak přichází na scénu sofistikovanější metody.

Určitě jste viděli test obálky budovy, tzv. blower-door test. Ten v budově vytváří podtlak a přetlak, který simuluje vítr. Vyjma zjištění celkové průvzdušnosti obálky budovy v průběhu testu dokážeme detekovat netěsná místa a řádně je opravit.

Cena blower-door testu není nikterak závratná a určitě bude levnější než jakékoli řešení problémů v budoucnu.

Zaujal vás tento článek na téma neprůvzdušnosti? Podívejte se na další článek na podobné téma ze seriálu o pasivních domech. 

Vydáno dne:
14.03.2018

Photocredit: Green Energy Futures

5

Je to pasivní dřevostavba? 4. díl na téma vzduchotěsnost

Neprůvzdušnost, neboli vzduchotěsnost, to je další kritérium pasivních dřevostaveb.. Číst více →



Jak správně stavět stěny z OSB desek

OSB deska se u dřevostaveb používá na všechny typy konstrukcí. Jak je používat?.. Číst více →



Parotěsná fólie: Parozábrana nebo parobrzda?

Jak zajistit u vaší dřevostavby parotěsnost? Poradí vám tento článek... Číst více →



Jak odhalit nedostatky otvorových výplní?

Pro ověření kvality zabudování otvorových výplní do dřevostaveb se mimo jiné používá vizuální kontrola a dvě diagnostické metody – měření vzduchotěsnosti a termografická analýza..... Číst více →



Bydlete chytře a nechte svá okna vydělávat!

Jak ušetřit při výběru oken? V článku se dozvíte, kam okna umístit, jaké vybrat zasklení i na co si dát pozor, aby vám vaše okna přinesla tepelné zisky... Číst více →



Tomáš Hrdlička: Na co se zeptat odborníka, než se pustíte do stavby domu?

Hledáte poradenství v oblasti výstavby, dřevostaveb či dotací? Přečtěte si rozhovor s Tomášem Hrdličkou, který píše odborné články o stavebnictví, ale poskytuje i poradentství pro širokou veřejnost. V jakých oblastech se s Tomem můžete radit?.. Číst více →



Podceňovaný blower door test přináší překvapivou úsporu za energie. Většina domácností jej však nemá

Netěsnosti v budově zvyšují provozní náklady domu a snižují komfort v interiéru. Jedním z možných způsobů, jak je lokalizovat, je blower door test... Číst více →