HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Češi stále častěji přichází o miliony korun kvůli nesolidním firmám

Podvody jsou tu s námi asi od počátku civilizace. Stále se vymýšlí nové a sofistikovanější a cílí obvykle na ty zranitelnější z nás. Ne vždy tomu tak ale je a ne vždy znamená, že pokud se staneme obětí podvodu, je chyba vysloveně na naší straně. Problém ale je v tom, že je mezi lidmi obecně velmi malá schopnost zorientovat se v moderním prostředí firem, které se prezentují na internetu. Zejména pak ve směru stavby, bydlení a vybavení domu či bytu a nebo pořízení topných systémů se můžeme velmi snadno napálit a v krajním případě přijít i o miliony korun. Dnes si povíme několik základních zásad, které musí každý znát, než si objedná nějakou službu.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Nina M. (se souhlasem)

Vše snadno ověříme za pár minut přímo z obyváku

Internet už dnes má doma každý a dohledat webové stránky firmy, se kterou chceme spolupracovat, není nijak složité. Pokud se nám je dohledat nepovede, přičemž se jedná o zakázku v desítkách tisíc korun nebo výše, je to již velmi podezřelé a radili bychom již na tomto místě od spolupráce odstoupit. Pokud však web firmy nalezneme, máme v prvním kole vyhráno.

Vzhled může klamat

Už neplatí, že co je velké a krásné, je solidní, a co je obyčejné až zanedbané, je nespolehlivé. Na internetu se i nesolidní firma provozovaná jedním filutou může prezentovat takovou webovou prezentací, že vypadá jako korporát. Právě tomuto klamu již mnoho lidí podlehne, a nastává tak první problém. Nikdy nedejte na samotný vzhled webových stránek, není to podstatné a nic to neznamená. To, co na webu jako první hledejte, je identifikační číslo firmy, tzv. IČ. Obvykle jej najdete buď již dole na webu nebo někde v sekci Kontakty či O nás. Nenašli jste jej? Pak honem utečte. Pomineme nyní fakt, že neuvedením identifikačního čísla se daná firma dopouští porušení zákona, který jí takovou povinnost ukládá. Podstatné ale je, že se tímto firma z nějakého důvodu maskuje, a to není dobré znamení.

Ulovili jsme IČ, jdeme lustrovat

Vyjet si základní informace o firmě je jednoduché. Do Googlu nebo jiného vyhledávače vložte ono dohledané identifikační číslo a za něj napište slovo IČ. První výsledky vyhledávání, které vám vypadnou, budou obvykle různé komerčně provozované obchodní rejstříky. Ty snadno splní to, co potřebujeme. Proklikejte si je a podívejte se, co ukazují. Obvykle v nich najdete dva důležité údaje. Ten první zní „základní kapitál“. Druhý důležitý údaj jsou pak vlastníci firmy, to jest pozice jednatel a pozice společník. Na tyto údaje se pečlivě zaměřte.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Nízký základní kapitál nevěstí nic dobrého

Základní kapitál firmy je v dnešní době spíše formalita, neboť od určité doby může začínat již na úrovni jedné koruny. Dříve byl ohraničen na minimální hodnotu 200 tisíc korun. Pokud se jedná o firmu, jež má pro vás zajišťovat zakázku za vysokou cenovou hodnotu, a uvidíte, že tato firma je založena se základním kapitálem symbolické hodnoty, tedy například 1 koruna nebo někdy to bývá 1 000 Kč, vnímejte tuto informaci jako fakt, že daný podnikatel to asi s podnikáním nemyslí až tak vážně. A nebo se jedná o ryzího podvodníka, který zakládá tzv. firmy za korunu jako na běžícím páse a už jich nemálo založil, nasmlouval na ně zakázky a pak je zrušil. Jak to poznáme?

Související firmy daného podnikatele

Většina obchodních rejstříků takto dostupných na internetu vám umožní si kliknout na jednotlivé členy vedení firmy, tedy její majitele a zástupce (společníky, jednatele), a podívat se, jaké další firmy mají na sebe registrovány. Zobrazily se vám desítky dalších firem, z nichž většina je v likvidaci a všechny byly založeny se základním kapitálem 1 koruna? Okamžitě utíkejte! Vidíte hodně firem, ale některé jsou v likvidaci, základní kapitál ale mají solidní (tj. alespoň vyšší než 200 tisíc Kč)? Pak je dobré zpozornět. Projděte si jednotlivé ostatní firmy daného podnikatele a podívejte se, co tyto firmy dělají. Zkuste si je zadat do Googlu a dohledat si, čeho se týkaly, zda stále podnikají, zda na ně nejsou negativní reference. Je totiž velmi časté, že podnikatel založil novou firmu, na kterou provozuje nekalou činnost, zatímco za sebou má již mnoho problémových podnikání z minulosti, která však probíhala pod hlavičkou jiné firmy. To vše zde snadno uvidíte. Uděláte si tak ucelenou představu o majitelích firmy jako celku.

Recenze firem aneb nevěřte všemu, co vidíte

Kapitolou sama pro sebe jsou různé platformy recenzující danou firmu. Vy si snadno takové recenze dohledáte například hledáním pomocí Googlu, kde napíšete název dané firmy a slovo recenze a nebo slovo zkušenosti. Vypadnou nám nějaké výsledky a můžeme se na ně podívat. Je také velmi pravděpodobné, že najdeme nějaké výsledky na službě Google Mapy, pak je dobré se tam jít podívat. Klikněte na seřadit recenze od nejnovějších. Vidíte nahoře dobré hodnocení? A bylo provedeno relativně nedávno? Pak je to dobré, znamená to, že firma je hodnocena dobře i v poslední době, což je pro vás důležité. Nyní si srolujte až na poslední recenzi. Jak je stará? Je tam již několik let? To je výhoda, znamená to, že firma již existuje dlouhou dobu a pokud by byla podvodná, pak by to zcela určitě prasklo. Pokud však je tu hodně recenzí, ale jen za krátký časový okamžik, například desítky nebo stovky recenzí u firmy, která má tento zápis jen několik týdnů nebo měsíců, je to velmi podezřelé.



Pokračovat ve čtení článku →






Vydáno dne:
13.04.2024

Photocredit: Nina M. (se souhlasem)

4

Odhalte včas lži neseriózních realitních makléřů

Že ne každý realitní makléř je poctivý, to každý ví. Ale jaké triky používají? Ty nejčastější lži neseriózních makléřů najdete v našem článku... Číst více →



Pozor na podvodné prodejce palivového dřeva

O palivové dřevo je aktuálně velký zájem a někteří prodejci toho zneužívají. Připravili jsme návod, jak se zaručeně nenechat ošidit... Číst více →



Firmy šidí při výrobě a montáži vazníků. Zákazníkům zbude děravá střecha

Věřit podezřele výhodným nabídkám se u stavby střechy nemusí vyplatit. Na co si dát při výběru firmy pozor, aby vás neošidila?.. Číst více →



Nesolidní prodejci tepelných čerpadel způsobili mnoha domácnostem velké problémy

Na první pohled všechno vypadá tak skvěle a na konci zůstávají jen oči pro pláč. To je situace, která v posledních letech nabývá nových rozměrů... Číst více →