HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Noční můra majitelů – fotografie zachycené v Česku jsou reálnou vizitkou českých „profi“ kutilů

„Vždyť to skoro není vidět, to je v pohodě.“ Ne, některé z dnešních přešlapů opravdu nejsou v pohodě. A rozhodně jsou velmi dobře vidět. Fotografie v dnešním článku jsou reálnou vizitkou některých českých kutilů. Mnohdy se u nás stává, že si řemeslníci namísto pořádné omluvy připraví naopak pořádnou fakturu. Představte si, že byste se vrátili domů a viděli jeden z těchto výsledků – jaká by byla vaše první reakce?


Chyby na stavbě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: delniq (se souhlasem)

Řekni mi, že to není pravda

„Tohle je noční můra. To snad ne.“ Za fotografiemi v článku se skrývají jistě zajímavé příběhy. Většině z nás ale v hlavě naskočí prosté proč. A byť se u těchto nepovedených projektů zasmějeme, jejich majitelé musí mít dnes dozajista šedé vlasy a prázdnou peněženku. Asi to známe všichni – na stavbě se vždy vyskytne nějaký zádrhel a často je to způsobeno nepozornými nebo nedůslednými řemeslníky. To, co však uvidíte v dnešním článku, je extrém.

Rozsvítíme světlo v obýváku a zapne se nám televize v kuchyni

Na stavbě se může přihodit leccos, zvláště když jde o podlahové vytápění a elektrické kabely. Představte si, že mistr omylem zapomene zapojit jeden okruh podlahového vytápění. Nebo si zkuste představit elektrikáře, který si splete plány a natáhne kabely tak, že když rozsvítíte světlo v obýváku, začne vám v kuchyni hrát televize. Ve výsledku si musíte zavolat další odborníky, aby tu změť opravili a dům nakonec připomínal to, co jste si vysnili.

Chyby na stavbě bolí, a to především když jde o vytápění a chlazení

Představte si, že si nainstalujete fotovoltaiku a těšíte se na úspory za elektřinu, ale ouha, kabely jsou zapojeny tak, že místo dobíjení baterií napájí sousedovu garáž. Tepelné čerpadlo, které mělo zajišťovat dokonalé klima, místo toho střídá horko a mráz jako rozbitý termostat. A co teprve odsávání na WC? Nakonec si říkáte, jestli by nebylo jednodušší zůstat u kamen a oken nastavených na ventilaci.

Uvažujete o koupi fotovoltaických panelů, ale nemáte peníze na rozhazování? Na levnější varianty se můžete podívat například zde. S dražšími systémy si je můžete porovnat například tady.

Kdy je malá koupelna příliš malá?

Realizace koupelny bývá mnohdy dobrodružství. Třeba podlahové topení, které se může proměnit v ruskou ruletu – buď bude podlaha tak horká, že se budete cítit jako na dovolené v sauně, nebo pocítíte silný chlad. Nezapomeňme na zrcadlo s vestavěným LED osvětlením, které je tak silné, že v koupelně vypadáte jako u policejního výslechu.

V obýváku je to v cajku. Tady na půdě už to stejně nikdo nevidí

Když na stavbě dojde k velkým konstrukčním chybám, je to přímo tragédie. Třeba při dokončovacích pracích zjistíte, že komín stojí nakřivo jak šikmá věž v Pise. Nebo okna, která měla být perfektně zarovnaná, jsou každé v jiné výšce. A je tu i případ schodiště, které vede přímo do zdi – žádný vtip, jen krutá realita.

K těm paprikám kup v obchodě ještě potravinovou folii. Dostal jsem nápad

V zahradě může nastat opravdová přehlídka bizarností. Představte si, že vám postaví garáž, ale špatně změří rozměry, takže vaše auto trčí ven. Nebo pergolu, která je namísto elegantního dřevěného obložení obmotaná potravinářskou folií. A co teprve venkovní osvětlení, které místo nasvícení zahrady oslepuje všechny kolemjdoucí.

Táta může péct, máma může smažit

Kuchyně je srdcem domova, ale někdy se z ní při stavbě stane pravý opak. V kuchyni se může pokazit mnoho věcí. Na pár z nich se můžete podívat níže ve fotogalerii.

Máte fotky, které by se parádně hodily do dnešního článku? Neostýchejte se a také nám je pošlete na e-mail redakce@drevostavite.cz. V dalším připravovaném článku se budou jistě krásně vyjímat.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
14.06.2024

Photocredit: delniq (se souhlasem)

2

CHYBA: Cena dřevostavby na prvním místě!
Při koupi dřevostavby bývá cena jedním z hlavních rozhodujících faktorů

V Česku zachvátí požár 3 komíny každý den. Lidé opakují stále stejnou chybu
V loňském roce bylo hlášeno přes 1340 případů požáru komínů. V 85 % případů tomu lze jednoduše předejít prevencí.

Stavební úřad odmítl zkolaudovat dům. Majitelé jsou zoufalí
Stačí malá chyba a člověk se může rázem dostat do velkých problémů. Možná to zní jako přehnané strašení na úvod, ale toto zlaté pravidlo platí nejen při řízení automobilu, ale i u veškerých stavebních procesů. Některé chyby jsou totiž jen velmi těžko řešitelné, ne-li dokonce úplně neřešitelné.

Přišel o 1,5 mil. korun kvůli změně územního plánu. Chyba byla na straně úřadu
Stavba rodinného domu s sebou nesla více problémů, než si na počátku pan Josef myslel. I přesto, že na úřadě dostal ujištění, že po změně územního plánu se s jeho projektem nic radikálního nezmění, opak byl pravdou.

Nejhorší kutilové všech dob – fotografie zachycené v Česku jsou reálnou vizitkou „profi“ kutilů
Byť se u těchto nepovedených projektů zasmějeme, jejich majitelé mají dnes šedé vlasy a prázdnou peněženku. Opravy jsou v řádech statisíců.

Nejhorší kutilové v Česku – fotografie, které zvěčňují realitu nejbizarnějších přešlapů našich dělníků
„A na kolik nás vyjdou opravy?“ Někdy holt natrefíte na dělníka, který rád řeší problémy po svém. A v mnoha případech je to řešení v podobě montážní pěny, kterou mnoho kutilů rádo využívá.