HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

CHYBA: Cena dřevostavby na prvním místě!

Při koupi dřevostavby bývá cena jedním z hlavních rozhodujících faktorů pro volbu firmy, která bude stavbu realizovat. Zvyšující se DPH v oblasti stavebnictví žene konečnou cenu pro stavebníka do výšin, která je pro mnohé neakceptovatelná. Investoři tak mají dvě možnosti:

  • Zvolit firmu, která dokáže požadavky naplnit za nejnižší cenu
  • Slevit ze svých požadavků

Je zohledňování ceny dřevostavby jako jediného kritéria tou správnou cestou?


Dřevostavba s cedulí sleva
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

První možnost: Zvolit firmu, která dokáže požadavky naplnit za nejnižší cenu

Volba firmy pro stavbu dřevostavby, která dokáže představy investorů naplnit za nejnižší cenu, je logickým vyústěním nabídky a poptávky. Zkusme se nyní zamyslet nad faktory, které cenu dřevostavby utváří:

Nebudeme se zdržovat jasnými položkami jakými je materiál a práce. Ty jsou vesměs podobné, protože dům musí z něčeho někdo nebo něco vyrobit. O ceně dřevostavby totiž více rozhodují nemateriální položky v podobě použité technologie a reference o dané firmě. Ty bývají investory často přehlíženy, i když se z nich můžeme dozvědět mnoho dalších informací.

Jako investora by vás hlavně měla zajímat kvalita provedeného díla a to, zda daná firma dodrží slíbené záruky (respektive, že firma bude existovat delší dobu, než jsou moje zákonem uplatnitelné záruky). Svou nezanedbatelnou roli také přístup a ochota pracovníků dané firmy.

Tím, že má firma A na první pohled nižší cenu za stejnou stavbu než firma B, musela logicky někde ušetřit. V možnostech investora však není zjistit, kde. Na materiálu? Na zaměstnancích? Levná dřevostavba může také znamenat, že firma neinvestuje do dalšího růstu, což může v časech ekonomické krize velice rychle znamenat její zánik.

Kromě ceny je tedy vhodné, ne-li nutné, zohlednit i kvalitu firmy jako takové. Prohlédněte si její reference, vyžádejte si osobní schůzku a zajímejte se o technologie, navštivte výrobu nebo právě realizovanou stavbu firmy vybrané firmy. Promluvte si se zástupci firmy, jaké jsou jejich vize do budoucna.

TIP: Koukněte se po firmách, které jsou vám nejblíž, ať nemusíte na schůzky s architektem či projektantem jezdit na druhou stranu republiky. Najdete je v Katalogu firem.

Obecně se snažte najít co nejvíce informací o firmě a jejích zakázkách. Jedině touto cestou můžete najít firmu, která skutečně naplní vaše představy v daném cenovém rozmezí a bude schopna dodržet své slovo a dodat vám kvalitní stavbu, servis a záruky.

Bude vás zajímat: Nevýhody dřevostaveb

Druhá možnost: Slevit ze svých požadavků

Druhou možností při upřednostňování finanční stránky stavby dřevostavby je slevit ze svých požadavků.

Před několika desítkami let jsme ve velkém stavěli vícegenerační domy, které jsou v současné době spíše břemenem než výhodou. Dnes stavíme velké rodinné domy v satelitních městečkách. Nebude však jejich osud podobný jako u jejich vícegeneračních předchůdců? Při plánování stavby je třeba zohlednit potřeby nejen dnešní, ale i ty budoucí a případně slevit z požadavků, které mohou být dnes oprávněné, ale dlouhodobě neudržitelné.

Bude Vás zajímat: Mobilní dřevostavby jsou zajímavý hack

Kromě velikosti domu bývá stejně diskutovaným tématem jeho energetický standard. Zde je třeba pečlivě hledat odpověď na otázku, zda je vyšší energetický standard dřevostavby skutečně investicí, která se uživatelům vrátí?

TIP: Cenu dřevostavby v jednotlivých energetických standardech a dobu návratnosti investice si můžete spočítat v kalkulačce Cena dřevostavby.

Výběr firmy na stavbu dřevostavby je hledáním optimální úrovně mezi kvalitou a cenou za současného uspokojení vašich požadavků na kvalitu bydlení. V obecné rovině jsem o hlavní dva principy: preferuji cenu a jsem ochoten snížit kvalitu, nebo preferuji kvalitu a jsem ochoten snížit své požadavky. Na kterou stanu vah se přidáte vy? Přihlaste se a napište nám svou volbu do diskuse.

Vydáno dne:
28.04.2014

24

Jaká je reálná cena dřevostavby?

Je logické, že se lidé zajímají o své výdaje na bydlení až na prvním místě... Číst více →



Celoroční mobilní domy plní díru na trhu

Mobilní dřevostavby, čím jsou přelomové a jak řeší problémy dnešní doby?.. Číst více →



Dřevostavba svépomocí: Úskalí, o kterých možná nevíte

Napadla vás tato myšlenka? V tom případě si přečtěte tento článek... Číst více →



Dřevostavbu levnou nebo dobrou?

Je možné mít dobrý a ještě k tomu levný dům? Hledáme odpověď... Číst více →



Americké dřevostavby: Jak vypadají? Máme fotky!

Navštívili jsme přehlídku pěti luxusních amerických dřevostaveb.. Číst více →



Michal Šopík - Pořádný dům nemůže být nejlevnější

Kdo chce diskont, ať jde do Lídlu, pořádný dům nemůže být nejlevnější... Číst více →



Dřevostavba do 1 milionu – bydlíte v malém, ale ve svém

Dřevostavba za milionu korun postavit lze, má ale řadu podmínek, které třeba hlídat.. Číst více →



Dřevostavby do 1,5mil – útulný dům bez vlastní práce

Útulný dům bez vlastní práce. Jakým jít směrem a na to si dát pozor.. Číst více →



Dřevostavby do 2 milionů – menší bungalov na klíč

Pokud máte limit 2 miliony, nekupujte dřevostavbu za 1,99 milionu. Proč?.. Číst více →



Dřevostavby na klíč: Jaký je rozsah dodávky?

Firma ji postaví, vy dostanete klíče a hned bydlíte. Pozor, tento ideál neplatí vždy!.. Číst více →