HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Přišel o 1,5 mil. korun kvůli změně územního plánu. Chyba byla na straně úřadu

Stavba rodinného domu s sebou nesla více problémů, než si na počátku pan Josef myslel. Velké trable nastaly se stavebním povolením. I přesto, že na úřadě dostal ujištění, že po změně územního plánu se s jeho projektem nic radikálního nezmění, opak byl pravdou. Rodinný dům, jehož kompletní projektová dokumentace byla hotová, se jim na stavební pozemek nevešel a oni nemohli začít stavět. S výskytem navazujících problémů přišla nakonec rodina o téměř 1,5 milionu.


Územní plán
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Josef P. (se souhlasem)

Dostali jsme jedinečnou možnost udělat rozhovor s panem Josefem, milujícím manželem, pečujícím tatínkem i zapáleným kutilem. Vybudování vlastního domu pro něj odjakživa obrovským snem. Rozhodl se tedy pro radikální krok: Dostat rodinu z bytu a vybudovat dětem nové zázemí, na které budou v dospělosti rády vzpomínat. Během cesty však narazil na spoustu překážek, které mu jeho vysněný cíl jen oddalovaly. 

Josefe, jak to bylo se stavebním povolením na váš dům?

Bylo to velmi komplikované, byť to zpočátku vypadalo skvěle. Povedlo se mi vše vyběhat asi za čtyři měsíce. Pak jsme už jen čekali na vydání povolení. V tom mi volal na dovolenou úředník ze stavebního úřadu, že se stala chyba a nemůžeme stavět.

Zakázali vám stavět? Co se stalo?

Žádali jsme totiž o stavební povolení těsně před změnou územního plánu. S tím, že jsme se na to ptali a bylo nám řečeno na dvou úřadech (v naší obci a raději jsme chtěli mít ujištění i z úřadu v sousedním městě), že jsme v pohodě, i s tím novým plánem a že to vůbec nemusíme řešit. A když jsme dostali poslední schválené papíry, tak nám volal úředník, že je všechno jinak.

Co je to územní plán?

Územní plán je strategický plán, který určuje způsob, jakým bude území obce využíváno a rozvíjeno. Tento plán obvykle zahrnuje různé aspekty, jako jsou urbanismus, infrastruktura, ochrana životního prostředí, doprava, sociální zařízení a další.

Takže jste věděli, že se bude měnit územní plán? O jaké změny šlo?

Ano věděli, ale nemělo to pro nás mít žádné důsledky. Oni měnili územní plán ve větším rozsahu. Nás se ale nakonec týkal hlavně nový regulativ na vzdálenost od uliční čáry.

Náš projekt totiž kreslil projektant z Prahy, který se na stavbě ani nebyl podívat. Viděl mezeru mezi naším a sousedovým pozemkem a nakreslil tam uliční čáru. Ta ulice tam ve skutečnosti ani není. Je to jen průchod do lesa. Normálně by to nebyl problém, kdyby v tom novém územním plánu zrovna nebyla nově vzniklá povinnost na vzdálenost od uliční čáry minimálně 5 metrů.

Jaké měl tedy váš konkrétní případ řešení?

Projektant nakreslil mezi nás a souseda, což je můj kamarád, se kterým jsme kupovali pozemky společně, novou uliční čáru a bylo to. 

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

A to bylo všechno? 

Bohužel ne. Podle nového regulativu jsme museli dodržet odstup od uliční čáry všude na pozemku a s již hotovou projektovou dokumentací jsme byli v pasti. Dům se nám tam nevešel. K tomu všemu jsme čekali na tu změnu územního plánu další rok a půl. Měli jsme už nakoupený materiál na stavbu pod plachtami.

Takže se vám protáhla stavba o 18 měsíců jen kvůli změně územního plánu? 

Ano. Je to hrozné. Kdybychom si za to třeba mohli sami, tak neřeknu. Ale na tom úřadě nás o tom mohli informovat dřív. Dnes už jsme třeba mohli bydlet. Nehledě na to, že se nám úplně změnily plány – posunutí stavby s sebou nese spoustu problémů. Ať už je to posunutí dodávky materiálu nebo prodloužení nájemní smlouvy. Má to vliv na všechno.

A jak reagovali pracovníci na úřadě na vaši situaci? Nabídli vám třeba nějaké východisko?

Úředník nám nabídl víc možností s tím, že to uděláme na černo a on přimhouří oči. Na tohle mi ale náš projektant řekl, že můžeme dostat pokutu jako blázen, pokud na to někdo přijde. A taky dodal, že se to prostě může libovolně posunout. Že se s námi ohledně dokumentace a celkové spolupráce nějak domluví. Asi s tím měl už zkušenost.

Řekl vám, jak vysokou pokutu byste mohli dostat?

Do té pokuty se nám upřímně nechtělo, bylo to zhruba 250 000 Kč.

Když se na to díváte zpětně, litujete ten risk?

Nejsem typ člověka, co dělá věci na černo. Když to ale člověk vezme zpětně, tak kvůli tomu blázinci s cenami, které následovalo (zdražování materiálů během pandemické krize), nás ten dům teď stojí o 1,5 milionu víc. To jsem ale nemohl vědět.

Ve finále jste tedy potenciálně zaplatil o 1 250 000 Kč víc, než kdybyste to riskl na černo?

Ano, přesně tak. Vystihla jste to. Ale upřímně nevím, jestli bych se přiklonil tomu řešení, které nám navrhoval úředník, kdybych věděl co má nastat. Do budoucna bych s tím možná mohl mít mnohem víc problémů.

Velice děkujeme panu Josefovi za příjemnou spolupráci a rozhovor, který poskytl pro náš stavební portál. Přejeme, ať stavba dopadne na jedničku.

Vydáno dne:
15.01.2024

Photocredit: Josef P. (se souhlasem)

3

8 otázek, na které se zeptat, než koupíte stavební pozemek

Při koupi pozemku nahlédněte především do katastru nemovitostí a územního plánu. Kontaktujte stavební úřad a zeptejte se na těchto několik otázek... Číst více →



Stavební povolení zkomplikoval územní plán. Jaké jednoduché řešení Jaromírovi pomohlo?

Postavit dům na klíč, nebo si přizvat vlastní řemeslníky? Pan Jaromír zvolil druhou možnost a nelitoval. Přečtěte si více v našem rozhovoru přímo s majitelem... Číst více →



Neznalost územních regulativů lidem bydlení značně prodražuje

Říká se, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Minimálně v jednom případě se to však může vymstít. Řeč je o souboru pravidel, který jsou široké veřejnosti poměrně málo znám a lidé se díky němu z nevědomosti často dostávají do problémů... Číst více →



Vymanil svoji rodinu z městského bytu. Vlastníma rukama postavil krásný bungalov a splnil tím dětem sen

Josef se rozhodl vzít osud do vlastních rukou. Svoji rodinu dostal z městského bytu a vybudoval jim nový domov. Starší byt (2+1) poblíž Karlových Varů pro ně začínal být velmi malý, a protože chtěl svým dětem, Viktorce a Pepíčkovi, dopřát kouzelné dětství, neváhal začít konat i bez sebemenších předchozích zkušeností... Číst více →



Základovou desku postavili bez zkušeností a ušetřili 500 000 Kč. Prozradili postup

„Díky tomu, že jsme stavěli základovku svépomocí, jsme ušetřili 40–50 %,“ popisuje pan Josef v článku... Číst více →



Moderní patrový dům (117 m2) se hodí i do starší zástavby. Bydlení pro 4–5 členné rodiny za dostupnou cenu

Nový patrový dům 5+kk s plochou 117 m2 nabízí 4 ložnice, 2 koupelny a nanejvýš prostornou obytnou místnost. Známe cenu i půdorys... Číst více →



Nahlásil sousedovu černou stavbu, nyní má sám problém

Sousedské spory jsou tu s námi od nepaměti. Přesněji řečeno od doby, kdy si lidé začali stavět své příbytky ve vzájemné blízkosti... Číst více →