HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Bez digestoře to není ono. Pořiďte si odsavač par a vyhněte se zápachu v kuchyni

Vaření je nedílnou součástí lidského života a nutnost dobré a kvalitní stravy patří k těm nejzákladnějším potřebám nás všech. V posledním desetiletí se však kromě naplnění živočišných potřeb stává vaření také koníčkem, odpočinkem a příjemnou zábavou. Jak tedy zajistit, aby vás při vaření neobtěžovaly výpary a vy si mohli vaření jak se patří užít?

Digestoře do kuchyně, tedy odsavače par, zajistí vašemu vaření pohodlí a příjemnou atmosféru. Podle čeho vybrat vhodnou digestoř? Povíme si v článku.


Digestoře
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Digestoř obecně – vhodná, nebo nevhodná?

Odsavač par neboli digestoř nacházíme především v domácích i profesionálních kuchyních a laboratořích, tedy v místech, kde je nutné odsávat nežádoucí páry a pachy. Digestoř bývá umístěna běžně nad sporákem, troubou či jiným zdrojem, u kterého je odsávání žádoucí, a to nezávisle na tom, zda se jedná jen o vodní páru nebo směsi par.

Při volbě odsavače par je třeba se zamyslet nad několika aspekty. Dejte si pozor, abyste nevybrali sice krásnou digestoř, ale zcela nevyhovující, či naopak praktickou, ale zcela esteticky nevhodnou.

TIP: Moderní i rustikální kuchyně: Fotogalerie plná inspirace 

Digestoř prakticky – komínová, nebo recirkulační?

Při přemítání nad různými typy odsavačů par je nezbytné si na hned začátku rozdělit dva základní typy digestoří. Prvním typem digestoře jsou ty, u kterých jdou odsávané páry přes komín pryč z místnosti i domu. Těm říkáme komínové neboli odtahové.

Druhým typem je recirkulační digestoř, která funguje na principu návratu vzduchu zpět do místnosti, tedy poté, co prošel filtrací a neobsahuje už páry ani zápach.

Odtahová neboli komínová digestoř

Komínová digestoř má několik výhod, ale také jednu zásadní podmínku. Logickou a nezbytnou podmínkou je přístup k odtahu vzduchu, tedy do komína. Nemáte-li takové dispozice, bude vaší jasnou volbou recirkulační digestoř.

Pokud to však dispozice vaší kuchyně umožní, je možné se přesunout k technické otázce číslo dvě, a tou je: „Jak vypadá odtahové potrubí?“. Nejlepší variantou je krátké, široké a hladké potrubí. Pokud je potrubí totiž příliš vlnité, zvrásněné či dlouhé, zvětšuje se pravděpodobnost, že nebude dobře táhnout a páry a pachy v něm budou buď zůstávat, nebo se vracet. A to nikdo nechce.

Jestliže jste pro svoji budoucí komínovou digestoř splnili obě podmínky, je možné přesunout se k jejím výhodám. Mezi ty patří vedle příjemné ceny také minimální nutnost čištění a výměny jednotlivých částí digestoře.

Digestoř s uhlíkovým filtrem neboli recirkulační digestoř

Druhým typem je digestoř s uhlíkovým filtrem neboli recirkulační digestoř, která funguje na principu návratu vzduchu do prostoru skrze filtr, který je nutné jednou za čas vyměnit. Přesněji po asi půl roce používání či 120 provozních hodinách.

Recirkulační digestoř filtruje přicházející vzduch skrze uhlíkový filtr a vyčištěný jej následně vrací zpátky do místnosti. Pro její správné fungování tedy není nutný komín či odtahová šachta a může být tudíž umístěna kamkoliv, což je pro mnohé spotřebitele velkou výhodou.

Specifickou a méně rozšířenou variantou odsavače par je pak kombinace obojího, tedy digestoř s komínovým odvodem přepnutelná na recirkulaci pomocí filtru.

Techniky odsavače par – maximální výkon, nebo kompromis?

Při výběru ideální digestoře platí, že je třeba se vždy zaměřit na výkon. Právě na výkonu totiž záleží, za jak dlouho zvládne digestoř vyměnit vzduch v místnosti.
Samozřejmě záleží na tom, jak velkou místnost je třeba odvětrávat. Pokud se jedná o malou kuchyň s několika málo metry čtverečními, bude stačit digestoř s výkonem kolem 200 m3/h. Oproti tomu profesionální kuchyně či laboratoře budou potřebovat přístroj o výkonu kolem 700 m3/h.

Doporučujeme volit vždy odpovídající výkon digestoře, protože zbytečně naddimenzovaný výkon akorát zvyšuje cenu i hlučnost přístroje.

Designové digestoře – minimalismus, nebo dominanta?

Nyní víte, jaké dva základní typy digestoře můžete zvolit, a na dalších řádcích si povíme, jaké jsou alternativy z hlediska designu. Digestoř totiž může sloužit jako nenápadný odsavač par, nebo jako majestátná dominanta vaší kuchyně.

Komínová digestoř

Nejrozšířenějším typem digestoří jsou komínové digestoře, které montujeme rovnou na zeď nad varnou desku, často do rohu. Tento typ digestoří je umístěn ve většině případů mezi závěsné skříňky a odvodovou trubku kryje skříňka či ozdobný komín.

Komínovou digestoř lze pořídit v rozmanitých provedeních. Na trhu se nachází také luxusní verze s dálkovým ovládáním i s možností snížit či zvýšit výšku digestoře.

Podvěsná digestoř

Typické svojí plochou vizáží jsou pak podvěsné digestoře umisťované pod závěsné skříňky v kuchyni. Jsou cenově dostupné, jejich výkon nebývá závratný, ale pro běžný provoz kuchyní bohatě dostačuje.

Vestavěná digestoř

Specifickou a méně častou variantou odsavačů par jsou pak vestavěné digestoře zabudované přímo do kuchyňské linky. Výhodou je minimální viditelnost digestoře a malá venkovní údržba.

Ostrůvková digestoř

Pro ty z nás, kteří mají rádi originální digestoře, se skvěle hodí ostrůvkové digestoře určené k umístění do volného prostoru, nejlépe pak středu místnosti. Skvěle se hodí do těch kuchyní, jejichž linka a pracovní prostor jsou orientovány do středu místnosti, například závodní jídelny či odvážněji řešení domácí kuchyně.

U ostrůvkových digestoří si dejte pozor jen na jednu věc, a tou je nosnost stropu, kterou je třeba zjistit ještě před nákupem digestoře. Jistě nechcete řešit až následek.

Inspirujte se pro přestavbu vaší kuchyně v tomto videu.

Vydáno dne:
07.03.2018

5

Jídelní židle: Žhavé tipy a trendy

Sháníte nové jídelní židle? Co musí židle do jídelny nebo kuchyně splňovat a jaké jsou současné trendy se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Barové židle do kuchyně: Fotogalerie a tipy pro výběr

Jak a podle čeho vybrat správné barové židle do vaší kuchyně? Kolik barové židle stojí a na co si dát pozor se dozvíte v tomto článku. Inspirovat se můžete ve fotogalerii... Číst více →



Jídelní stůl: 5 tipů na výběr toho pravého

Vyberte si jídelní stůl, který vám prostě sedne. Záleží jen na vás, zda vyhraje pořádný stůl z masivu, módní skleněný stůl či jídelní stůl na jedné noze. Jídelní stoly jsou důležitým vybavením každé domácnosti... Číst více →



Video: Dům ve tvaru písmene „A“, který vám rozšíří obzory

Proč se omezovat jen na klasické tvary domů? Podívejte se na kreativní přístup keramičky a bytové designerky z Los Angeles, která si vytvořila útulný a netradiční domov do tvaru písmene „A“... Číst více →



Komínové stříšky: varianty pro různé typy komínů

Znáte všechny funkce komínových stříšek? V tomto článku si ukážeme, proč jsou komínové stříšky tak důležité, a jaké typy lze použít... Číst více →



Aby lednička fungovala co nejdéle aneb tipy na prodloužení její životnosti

Chcete, aby vám vaše chladnička sloužila mnoho let? A navíc byste rádi ušetřili za její provoz? Inspirujte se našimi tipy... Číst více →



Kuchyňské pracovní desky – materiály, novinky, ceny

Jakou vybrat pracovní desku do kuchyně? Jaké vlastnosti mají různé materiály, jaké jsou novinky v této oblasti a jaká je jejich cena?.. Číst více →



Venkovní zahradní kuchyně – inspirace, rady a tipy nejen pro stavbu svépomocí

Dlouho uvažujete o stavbě venkovní kuchyně? Velký sen, který jste se rozhodli zrealizovat, nebo ještě stále váháte? Článek s inspirací jak začít, pokračovat a na co si dát třeba pozor... Číst více →



Kuchyňská linka a boj s centimetry, jste připraveni? Pomůžeme vám

Kuchyňská linka se správným uspořádáním a praktickým pojetím – to je sen každého kuchaře. Pojďme se zaměřit na typy a nezbytné rozměry takové správně navržené kuchyňské linky... Číst více →



Nápady na návrh kuchyně aneb inspirace pro srdce vašeho domova

Slyšeli jste o kuchyni ve stylu Provence, ale nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Líbí se vám bílé kuchyně v kombinaci se dřevem, ale láká vás i představa tmavé kuchyňské linky? Přečtěte si článek, jehož součástí je velké množství inspirativních návrhů různých typů kuchyní... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů