HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Komínové stříšky: varianty pro různé typy komínů

Komínová stříška má mnoho funkcí a je určena pro všechny typy komínů. Chránit komínová tělesa je nutné u rodinných i bytových domů. Komínové stříšky se vyrábí ve více materiálových provedeních. Komínové stříšky mají různé funkce, tvary i způsoby spojení s komínovým límcem. Většina z nich je vhodná pro novostavby i rekonstrukce komínů.


Komínové stříšky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Daniel

Účel komínové stříšky

Komínová stříška patří do kominického sortimentu doplňkových výrobků. Její hlavní funkce je zabránění pronikání dešťové vody, sněhu a nečistot (vlivem povětrnostních vlivů) do komínového tělesa. Další důležitou funkcí, které komínové stříšky plní, je zabránění uvolnění drobných částic do vzduchu, které vznikají při spalování pevných paliv (uhlí, dřevo, brikety apod.). Z pohledu tvarového řešení celého komína má jeho stříška i estetickou funkci, která bývá důležitá také z pohledu celkového konceptu domu.

Prohlédněte si různé typy komínových stříšek v naší fotogalerii.

Ohlédnutí do minulosti

V minulosti sloužily stříšky, krom výše zmíněného, i jako významná ozdoba, která zvýrazňovala a zdobila těleso komínu. Vyráběny byly z klasických stavebních materiálů – z hlíny, cihel či kamene, mnohdy byly z pálených nebo betonových tašek postavených ve tvaru obráceného „V“ na hlavu komína. Postupně byly nahrazovány za stříšky z kovových materiálů, neboť si to vyžadovaly bezpečnostní předpisy.

Osazení těchto stříšek v určitých případech podléhá technologickým a bezpečnostním pravidlům a je třeba je vždy konzultovat s odbornou firmou, popřípadě s kominíkem.

Typy komínů určených pro komínové stříšky

Komínové stříšky se vyskytují na všech typech komínů od rodinných domů, až po bytové domy. Jejich použití je známé stovky let z objektů, které se dochovaly, a ve kterých bylo vytápění pevnými palivy na denním pořádku. Komínové stříšky je možné umístit na komíny vyzdívané z cihel, ze sendvičových tvárnic nebo skládaných nerezových komínů. Stříšky se často osazují u rekonstrukcí komínů nebo jako dodatečná ochrana těch stávajících.

Mohlo by vás zajímat: Venkovní nerezové dvouplášťové komíny: V čem je jejich kouzlo?

Materiálové řešení

Komínové stříšky je nutné vyrábět z materiálů, které odolávají venkovnímu prostředí, a nesnižují tak jejich životnost. Dalším kritériem je odolnost vůči vysokým teplotám, jelikož stříška přichází do kontaktu se spalinami a kouřem. Jako materiál na komínovou stříšku se nejčastěji používá nerez, měď a beton. Staršími variantami komínových stříšek jsou vyzdívané stříšky s ukončením z keramických střešních tašek.

Tvary a typy komínových stříšek

Stříška s otočnou hlavicí

Při instalování stříšky s otočnou hlavicí neodchází jen k prodloužení životnosti komína. Tento typ stříšek dokáže také zabězpečit zpětný tah komína a významně ovlivnit dokonalé spotřebování pevného paliva.

Stříška lapající jiskry

Dalším možným řešením komínové stříšky je taková, která dokáže lapit dodatečné jiskry. Ty se mohou jinak dostat až do venkovního prostředí a způsobit nečekaný požár. Tento typ komínových stříšek se zasunuje do průduchu komína. Jako materiál je použit nerezový kov. 

Stříšky historického tvaru

Pro rekonstrukce komínů se uplatní stříšky, které mají historický tvar. Materiálově se jedná o stříšku vyrobenou ze sklovláknobetonu nebo betonu s příměsí perlitu. Tvarově pak stříška připomíná obloukovitou střechu. Stříška se hodí pro vyzdívané komíny nebo také pro nové komíny z keramických tvarovek.

Víceúčelová stříška

Víceúčelová či univerzální stříška je specifická v tom, že je použitelná pro všechny typy komínů z hlediska jejich materiálového řešení. Je tím pádem určena pro zděné, sendvičové i nerezové komíny. Univerzální stříšky mívají jednoduchý kruhový tvar a jsou vyrobeny z nerezu.

Stříška typu Napoleon

Komínová stříška typu Napoleon patří mezi pohledově zajímavé komínové stříšky. Její název je odvozen od tvaru klobouku, který nosil Napoleon Bonaparte. Vyrábí se z nerezu a mědi. Díky mnoha velikostním provedením se dají instalovat také u víceprůduchových komínů.

Oblá stříška

Svým tvarem je podobná stříšce Napoleon, ale nemá tak velké prohnutí. Její vrchní část bývá vyrobena z nerezu a nosné nožičky obvykle z pozinku nebo nerezové pásoviny. Stříška je vhodná jak pro novostavby, tak pro rekonstrukce starších komínů.

Mohlo by vás zajímat: Palivové dřevo: Jaká je jeho výhřevnost a cena

Montáž komínových stříšek

Osazení stříšek ke komínovému tělesu je možné provést několika způsoby. Starší komínové stříšky z cihel se spojovaly maltou či betonem. Novější typy stříšek mají v sobě umístěny otvory pro svorníky, díky kterým se jednotlivé díly spojí k sobě. Otvory má také komínový límec, do kterého se komínová hlava přes svorníky nasune. Vše se k sobě dotáhne pomocí matek s podložkami. Nerezové komínové stříšky s lapačem jisker a univerzální stříšky se osazují ke komínu pouhým nasunutím do komínového průduchu. Není nutné nic kotvit k samotné konstrukci komínového límce. Oblá stříška a typ Napoleon se připevňují pomocí kotvících šroubů. Těmi se kotví nožičky do komínového límce. Šrouby mívají zpravidla průměr od 10 do 13 mm.


Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR

Vydáno dne:
08.12.2019

Photocredit: Daniel

0

Venkovní nerezové dvouplášťové komíny: V čem je jejich kouzlo?

Doba, kdy se komíny zdily z cihel je definitivně pryč... Číst více →



Palivové dřevo: Jaká je jeho výhřevnost a cena

Palivové dřevo na topení je stále vyhledávaným zdrojem pro vytápění objektů. Jak se spočítá jeho výhřevnost?.. Číst více →



Bio krby: Je lihový krb jen hezká podívaná, nebo vás opravdu zahřeje?

Bio krby spalují biolíh a nepotřebují ke svému provozu komín. Mít je můžete třeba i v bytě. Vytopí vám však bio krby v obýváku celý byt? V článku se dozvíte, jaké jsou druhy bio krbů i kam je lze umístit... Číst více →



Jak ušetřit prostor i čas? Komín s krbovými kamny v jednom

V článku si povíme, jak komín s krbem funguje a jak probíhá jeho montáž... Číst více →



Dřevník a přístřešek na dřevo: Uskladňujeme palivové dřevo

Dřevníky a přístřešky na dřevo jsou výbornými pomocníky pro skladování palivového dříví. Podívejte se, kde dřevník postavit a jakou zvolit konstrukci... Číst více →



Bez digestoře to není ono. Pořiďte si odsavač par a vyhněte se zápachu v kuchyni

Zařizujete kuchyni a chcete předejít zápachu a usazování mastnoty? Digestoře nad sporáky dnes už umí nejen odsávat, ale také zkrášlit prostor. Vyhraje u vás odsavač par s recirkulací vzduchu, nebo komínová digestoř?.. Číst více →



Dům postavený kolem komína. Jak v něm asi topí?

Jak může vypadat dům vystavěný podle pravidel lidové architektury, který má navíc komín přes celou střechu? Vypravte se s námi do Slovinska, kde jeden takový stojí... Číst více →



Jak správně topit v krbových kamnech a krbech

Topení v krbu či kamnech není jen způsob, jakým doma vykouzlit romantickou atmosféru, ale i příjemné teplo. Víte ale, jak správně topit?.. Číst více →



Starý komín není nutné bourat. Snadnější a o polovinu levnější je frézování

Při rekonstrukci komínu je frézování nejlevnější alternativou. Samotné provedení je rychlé a cena záleží na použitém materiálu... Číst více →



Vložkování komínu je levná metoda pro splnění současných norem. Staré komíny tak nemusíte bourat

Vyvložkovat komín znamená dát mu novou funkci. Jedná se o řešení pro připojování nových kotlů a podobných spotřebičů... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů