HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Modřínová terasová prkna – jasná volba při stavbě stylové terasy u domu svépomocí

Díky svým kutilským dovednostem byl pan Petr osloven s prosbou o výrobu terasy u rodinného domu jeho kamarádky Eriky. Návrh pojí modřínové dřevo (terasová prkna) a železné prvky (zábradlí). Největším oříškem však byly schody. Přečtěte si krátký rozhovor s autorem projektu a podívejte se na postup realizace moderní dvoupatrové terasy ve fotogalerii.


Modřínová terasová prkna
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Petr Brázda – Kutílna (se souhlasem)

Petře, proč modřínová terasová prkna?

Hned od začátku, kdy jsem dům poprvé viděl, mi naběhla představa o železné konstrukci a modřínových terasových prknech. A to hlavně kvůli tomu, že modřín je použit i na fasádě domu. Původně však mělo být železa podstatně více a měla z něj být vyrobena i celá nosná konstrukce.

Fotogalerie:

i Foto: Petr Brázda – Kutílna (se souhlasem)

Až po několika konzultacích s majiteli domu jsme usoudili, že by byla škoda nevyužít tak velký prostor pod terasou. A tak se udělala hlavní část ze ztraceného bednění se stropem s ocelovými profily a stropními vložkami. Vznikl tak plnohodnotný „sklep“ na uskladnění kol, zahradního vybavení atd. Ve fotogalerii najdete fotopostup z průběhu této realizace moderní terasy u rodinného domu.

Terasa u domu má 5 x 3,7 metrů

Na výrobu této vyvýšené dvoupatrové terasy u domu jsme využili dřevo sibiřského modřínu a smrkových KVH hranolů. S realizací mi pomáhal kamarád, za což jsem vděčný, sám bych to nedal. Terasa je poměrně veliká, je hlavně určena pro čtyřčlennou rodinu, ale při rozměrech hlavní časti cca 5 x 3,7 metrů nebude problém na terase uspořádat party i pro více lidí.

Největším oříškem byl návrh schodiště

Návrh terasy probíhal vcelku rychle, déle trvalo vymyslet schody. Chtěl jsem je tak trochu pohledově „rozbít“, proto jsem vymyslel mezipatro, které bude sloužit jako takové „chill“ místo, anebo tam bude mít majitelka Erika květiny, které jsou velkou součástí jejího života.

Jak jste při výrobě postupoval?

Když vidím hotovou terasu, říkám si, že si asi nikdo nedokáže představit kolik výroba zabere času. :)

  • Jelikož ze zkušeností vím, že ne vždy platí to, co je na papíře, nechal jsem si jednotlivé ocelové profily nařezat na míru dle mého projektu, ale pár centimetrů jsem ke každému přidal. Což se později ukázalo jako dobrá volba. Přeci jen dům nebyl na milimetr rovný a ztracené bednění už vůbec ne.
  • Koupil jsem tedy menší přenosnou pásovou pilu na železo, přenosnou svářečku a začali jsme konstrukci terasy skládat na místě.
  • Vše se tzv. pobodovalo, poté rozebralo, dovařilo, odvezlo do zinkovny, ze zinkovny na obroušení, po obroušení do lakovny a z lakovny zpět na místo činu, kde jsme konstrukci finálně složili a připravili na montáž dřevěných prken.
  • Poté následovalo usazení nosných hranolů, pokládka terasových prken, olemování terasy a na závěr se natáhla nerezová lanka na zábradlí. 

Jaký další materiál a nářadí jste potřeboval?

Co se týká nářadí, tak bych zmínil určitě: aku vrtačky a šroubováky, nivelační laser, vodováhy, svářečka, pásová pila na železo, úhlová bruska, pokosová pila, stolní pila, ponorná pila a japonská pilka. Jako povrchovou úpravu na dřevo jsme použili hloubkovou lazuru a na železo antracit. Dále byly potřeba také plastové podložky pod terasová prkna, nerezové vruty, chemická kotva, závitové tyče a další spojovací materiál.

Kolik vás to stálo?

Většinu materiálu jsme nakoupili ještě v loňském roce, což se na ceně podstatně projevilo. Nyní odhaduji cenu na cca 380 000 Kč.

Nahlédněte do galerie na více fotografií z průběhu výstavby, ať případně víte, jak na to.

Jak dlouho výroba trvala?

Cca 3 měsíce po odpolednech a víkendech.

Co je potřeba si při výrobě pohlídat?

Já si 90 % svých projektů kreslím na PC, což je podle mě velmi důležité a moc mi to pomáhá při výrobě a zároveň zhruba vidím, jaký bude výsledek.

Splnil výsledek vaše očekávání?

Řekl bych, že výsledek předčil moje očekávání a majitelé jsou na tom, troufám si říct, stejně. To mě na tom těší nejvíce.

Je něco, co byste dnes udělal jinak?

Jediné, co bych si více pohlídal, je ztracené bednění. Tam nás zedník trochu „vykoupal“ (sklon byl o několik centimetrů jiný, než jsem požadoval). Ale poradili jsme si nakonec pomocí různých klínů atd. 

Petr vzkazuje čtenářům:

Všem, kdo se pouští do podobných větších projektů bych vzkázal – nebojte se výzev. Ten, kdo nikdy nic nepokazil, nikdy nic nedokázal. A hlavně, každou věc, co děláte, dělejte až do posledního detailu pořádně, nebudete se k tomu muset vracet. Aneb „quantity is not quality“ – kvantita není kvalita.

Vyskytlo se něco, co vás v průběhu překvapilo?

Musím říct, že až na pár maličkostí nás nic významně nepřekvapilo. Asi dobrý projekt. :) Jen už zmiňovaný sklon ztraceného bednění a taky uchycení lanka v rohovém dílu u schodiště (tam jsme museli improvizovat a vyrobit si vlastní držáky).

Chystáte se na další podobné projekty?

Musím říci, že takto velký projekt v nejbližší době neplánuji. Přeci jen skloubit zaměstnání a hobby v takovémto měřítku je časově velmi náročné. Teď se budu více věnovat své partnerce a malé dcerce. 

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
09.07.2022

Photocredit: Petr Brázda – Kutílna (se souhlasem)

6

6 důvodů pro KVH hranoly

Není hranol jako hranol. Co to je KVH a proč byste z něj měli stavět?.. Číst více →



Fasádní palubky: Modřín, smrk nebo tropické dřevo?

Jaké dřevo je na fasádní palubky nejlepší? Jaké máte možnosti?.. Číst více →



Aku vrtačka nebo aku šroubovák? Tipy pro jejich výběr

Péče o dům i byt přináší i různé opravy. Vaší kamarádkou v akci se proto stane aku vrtačka. Máte pocit, že se v aku vrtačkách nevyznáte? Nevíte, jakou vybrat? Poradíme vám... Číst více →



Příklepová vrtačka: Vše o vrtačkách s příklepem a jak je vybrat

Příklepová vrtačka by neměla chybět v domácnosti žádného pořádného muže! Přečtěte si zajímavosti ze světa vrtaček s příklepem a aku příklepových vrtaček. Jak vypadala první vrtačka, a která příklepová vrtačka nejlépe provrtá beton?.. Číst více →



Augustová a Bečvář nás přivítali v jejich nové dřevostavbě. Postavili si ji svépomocí

Slavná moderátorka ČT, Marcela Augustová, si se svým manželem Tomášem Bečvářem postavila dřevostavbu v CHKO pod Ještědem. Čím se podle nich liší bydlení ve zděném a dřevěném domě?.. Číst více →



Málem jsme nebydleli. Díky sousedům jsme ušetřili při stavbě domu statisíce

Navštívili jsme krásnou dřevostavbu s dispozicí 4+kk a zeptali se majitelů na informace, které by vám mohli pomoci při rozhodování v oblasti stavění domu. Přečtěte si celý rozhovor a zkušenosti majitelů Kláry a Rosti... Číst více →



Stavba kutilské dílny svépomocí – kde ušetřit na základové konstrukci

Pan Daniel se rozhodl postavit si na zahradě moderní dílnu. Podělil se o postup výroby, seznam materiálů i ceny... Číst více →



Nový bungalov 5kk snižuje cenovou laťku a nabízí dostupné bydlení i pro střední třídu

Moderní bungalov získal mnoho kladných referencí, ve kterých si majitelé vychvalují hlavně promyšlenou dispozici v kombinaci se samotnou cenou typového domu. Podívejte se na již realizované projekty v článku... Číst více →



Své ženě postavil Michal luxusní venkovní kuchyni. Zvládl to svépomocí a prozradil postup i cenu

Venkovní kuchyně je pravděpodobně snem i vaší ženy. Michal poprosil svého otce a vymysleli brilantní a velmi kreativní plán. Dali hlavy dohromady a společnými silami dokončili velký projekt, ze kterého byla celá rodina v šoku... Číst více →



Dřevěný přístřešek postavený svépomocí vyjde levněji. Srovnali jsme ceny materiálů – březen 2024

Kolik ušetříte na zahradním přístřešku, budete-li si ho stavět svépomocí? Dost na to, abyste za tyto peníze koupili iPhony celé rodině, nové spotřebiče, ojeté auto nebo jeli na krásnou dovolenou... Číst více →