HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Problémové vytápění nízkoenergetických domů: Většina krbových kamen nevyhoví

Toužíte po teple u rodinného krbu ve své domácnosti, ale máte strach, že když si dáte do nízkoenergetického domu jako sekundární zdroj tepla krbovou vložku, budete doma jako v sauně? Tyto obavy jsou zbytečné. Pokud zvolíte krbovou vložku správně, získáte levné a efektivní vytápění, které vám jako bonus zajistí příjemnou atmosféru.


Krbová vložka se hodí i do nízkoenergetických domů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Radovan B. (se souhlasem)

Problémové vytápění nízkoenergetických domů má řešení 

Kromě primárního zdroje na vytápění je vhodné pořídit si do domu i sekundární zdroj tepla. Ten se vám může hodit, když například vypnou proud nebo se ceny elektřiny opět vyšplhají do astronomických výšin. Jedna z možností je krbová vložka, která však může být v nízkoenergetických domech tak trochu problematická. Důvodem jsou ironicky nízké nároky na vytápění, které tyto objekty mají.

Pokud si uvědomíme, že do nízkoenergetického domu o celkové tepelné ztrátě cca 5 kW (kalkulováno pro podmínky –15 °C) pořídíme krbovou vložku s výkonem 15 kW, i laikovi je zřejmé, že něco nevychází. Přesněji si zatopením v takové krbové vložce uděláme z domácnosti saunu. Jsou tedy krbové vložky a krbová kamna pro moderní domy nepoužitelné? Ne tak docela. Výrobci jsou si vědomi, jak efektivně pracovat s vyšším výkonem těchto zařízení, a řešení na trhu je více než dostatek. Nicméně je nutné uvažovat o takovém řešení již při výběru. Jaké jsou tedy možnosti?

Krbová vložka s teplovodním výměníkem 

Pokud uvažujete o instalaci tepelného čerpadla vzduch-voda, rozhodně se vyplatí zapřemýšlet nad volbou krbové vložky s teplovodním výměníkem. Tento vcelku jednoduchý systém umožňuje využít tepelnou energii krbové vložky k dalším účelům vytápění nebo pro ohřev teplé užitkové vody (TUV). Krbové vložky s teplovodním výměníkem jsou schopny přenést až 80 % vzniklého tepla z vložky do vody. Přenos funguje na podobném principu jako u kotle na dřevo. 

Teplovodní výměník, který je umístěn uvnitř krbové vložky, se nahřívá od plamenů a předává teplo do vody proudící výměníkem. Celý proces může probíhat buď přímým kontaktem s plameny nebo prostřednictvím stěn. Ohřátá voda je následně vedena potrubím do akumulační nádrže, odkud je dále využita k vytápění radiátorů nebo podlahového vytápění v domě.

Voda v teplovodním výměníku obvykle cirkuluje pomocí čerpadla a je řízena regulačním systémem. Ten zajišťuje rovnoměrnou distribuci po celém domě. Výhodou systému je kompletní zužitkování vyrobeného tepla a jeho uložení v akumulační nádobě na později. Vyhřátá akumulační nádrž o objemu 500 l je schopna vytápět dům i dlouhé hodiny po vyhasnutí. Jak výkonný typ krbové vložky s teplovodním výměníkem pořídit, je vždy na konzultaci s kamnářem a topenářem. 

Ceny krbových vložek s výměníkem si můžete srovnat např. zde.

Akumulační obezdívka krbové vložky

Druhým způsobem, jak efektivně snížit výkon krbové vložky a využít zpětně její teplo, je akumulace. V tomto případě se nejedná o akumulaci do vody ale do hmoty, přesněji do akumulační obezdívky. Princip spočívá v tom, že se přebytečné teplo akumuluje v přiloženém materiálu (většinou akumulační beton). Ten se nachází na vložce ve formě plátů nebo tvoří soustavu tvarovek, kterými prochází spaliny. V podstatě se jedná o zcela identický princip jako u staré kachlové pece, kterou měly doma naše babičky. Během spalování dřeva nebo jiného paliva v krbové vložce se vyprodukuje mnoho tepla, které ohřeje akumulační materiál. Ten teplo během spalování ukládá, díky čemuž se interiér nepřehřívá. Teplo je postupně uvolňováno z akumulačního materiálu i po dobu, kdy je krbová vložka vypnuta nebo je omezen přísun paliva. To udržuje stálou a příjemnou teplotu v místnosti.

Akumulační krbová kamna zvládnou vytopit celý dům už za pár korun

Důmyslné vylepšení dvířek aneb na co se při výběru zaměřit? 

Mezi dnes již standardní řešení, díky kterému bude krbová vložka pro pasivní dům tou správnou volbou, patří využití dvojskel nebo trojskel v konstrukci dvířek. Díky tomu dochází k utlumení tepelného výkonu, který prochází skrze dvířka do místnosti. Vzduchová mezera mezi jednotlivými skly slouží jako izolace a brání přenosu tepla do místnosti. V posledních letech se na trhu objevily i krbové vložky s trojsklem s autonomním chlazením. Ty jsou založeny na proudění vzduchu mezi druhým a třetím sklem. Proudící vzduch je následně přiváděn nad palivo a využíván pro podporu spalování. 

Regulace výkonu krbové vložky pomocí klapky

Moderní krbové vložky často mají regulovatelný výkon díky klapce umístěné na primárním vzduchovém přívodu. Tato klapka umožňuje uživatelům regulovat množství vzduchu, které vstupuje do spalovací komory. Tím lze efektivně ovlivňovat intenzitu hoření, a tedy i množství vyprodukovaného tepla. Když chcete zvýšit výkon, můžete klapku otevřít, což zajistí více vzduchu pro spalování. Pokud chcete výkon naopak snížit a předejít přehřívání, stačí klapku zavřít, omezit tak přísun vzduchu a snížit teplotu krbové vložky.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Vydáno dne:
05.10.2023

Photocredit: Radovan B. (se souhlasem)

4

Krb do dřevostavby – teplovzdušný nebo akumulační systém?

Přečtěte si, jaké jsou výhody a nevýhody těchto krbových systémů.. Číst více →



Krbová kamna, jak vybrat ta správná

Na co si při výběru krbových kamen dát pozor a jak se nespálit.. Číst více →



Krbová kamna, nebo krbové vložky? Topíme dřevem

Přemýšlíte o tom, zda si budete topit nebo přitápět dřevem?.. Číst více →



Krbová kamna s výměníkem teplovodním nebo teplovzdušným?

Krbová kamna, která vytopí celý dům? Když k nim připojíte.. Číst více →



Akumulační krbová kamna na dřevo: Jak fungují a kdy se vám vyplatí?

Akumulační krbová kamna na dřevo méně protopí a nemusíte tak často přikládat. Jaké mají výhody a nevýhody a kde jsou vhodnější než přímotopy?.. Číst více →



Jak správně topit v krbových kamnech a krbech

Topení v krbu či kamnech není jen způsob, jakým doma vykouzlit romantickou atmosféru, ale i příjemné teplo. Víte ale, jak správně topit?.. Číst více →



Akumulační krbová kamna zvládnou vytopit celý dům už za pár korun

Akumulační krbová kamna jsou levný a zdravý způsob vytápění všech domů. Proč jsou úsporné a na kolik vychází jejich provoz?.. Číst více →



Teplovzdušné vytápění krbem skrývá zdravotní rizika, o kterých se mlčí. Jaké jsou alternativy?

Podmínkou použití teplovzdušného vytápění krbem má být vždy maximální informovanost uživatele o rizicích takového způsobu vytápění. Jak je to ale ve skutečnosti?.. Číst více →



Kamnáři varují před některými čističi krbových skel. Mohou poškodit krbové vložky a kamna

Každý rok musí kamnáři řešit desítky reklamací, které mají původ v dobrém úmyslu. Tím je snaha vyčistit kamna pomocí čističe. Před špatnými typy čističů teď kamnáři varují... Číst více →



32 m2 vyměnili za moderní bydlení. Mladý pár s dítětem našel úspornou cestu, jak postavit dům

Jejich příběh se dotýká většiny mladých rodin, které se v dnešní době snaží utéct z nájmu a postavit si rodinný dům. Pavlína s Dominikem však po pár měsících usilovného snažení našli malou skulinku... Číst více →