HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kamnáři varují před některými čističi krbových skel. Mohou poškodit krbové vložky a kamna

Rozpálené uhlíky plápolají a praskají v krbových kamnech a dodávají teplo do celého domova. Taková atmosféra přímo vybízí k pozorování ohňového představení před vámi. Čas od času se ale stane, že průhledné sklo v kamnech praskne a rozbije se. Výměna pak může přijít i na desítky tisíc korun a úspěch reklamace není jistý. Přitom pro snížení rizika rozbití stačí mít na paměti jednoduché pravidlo.


Reklamace kamnového skla často naráží u kamnářů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Petr N. (se souhlasem)

Reklamaci prasklého skla kamnáři mnohdy nechtějí uznat

Jedním z nejčastějších důvodů reklamace krbových vložek a krbových kamen je rozbité žáruvzdorné sklo. Kamnáři upozorňují, že si skla majitelé často poškozují sami. Většina poškození skel není způsobena fyzickým rozbitím, ale chybným čištěním. Nestává se sice, že by majitelé „prodrhli“ sklo skrz na skrz, problém je ale v technice, kterou pro začerněná skla používají. Chybný způsob čištění může přijít i na desítky tisíc korun, pokud popraská sklo u rohových krbových kamen. Taková kamna jsou přitom k praskání náchylnější, protože některé umístění pantů neumožní snadný a přímý přístup při čištění.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Jak mají prosklená dvířka kamen správně fungovat?

Běžně je žáruvzdorné sklo osazené ve žlábku kovového rámu dvířek. Mezi sklem a rámem je volný prostor. Při hoření v kamnech dochází k ohřívání kovu, který se roztahuje. Sklo je naopak při stoupající teplotě spíše statické. Ve volném prostoru kolem obou materiálů je těsnicí šňůra, která slouží jako pružná izolace. Jednoduše řečeno: šňůra plynule reaguje na rozpínající se kov a nedovolí mu přijít do kontaktu se sklem.

Internetové návody na čištění skla kamen často vedou k jeho poškození

Právě těsnicí šňůra je nejzranitelnějším místem u dvířek kamen. Svou pružnost časem přirozeně ztrácí a špatné čištění skla takový proces urychluje. Poškozování skel nevědomky podporují i různé internetové návody, které ukazují, jak sklo vyčistit. Často špatně radí, že se má čisticí prostředek nastříkat na sklo a nechat několik minut působit. Nastříkaná pěna steče po celém skle až k těsnění. A zde je kámen úrazu. Chemické čističe obsahují látky, které způsobují, že těsnicí šňůra ztrácí svou pružnost, a tak přestává těsnit. Při topení pak izolace nepruží a rozpínající se kov rozbije sklo.

Mohlo by se zdát, že řešením je nechat vyčištěná dvířka kamen řádně vyschnout, ale některé chemické čističe obsahují abrazivní částic poškozující pružnost těsnění. Takové částice se přirozeně neodpaří, jako tomu je u vody. Těsnicí šňůra, která je takto napínána, se tak stává rizikem pro celá kamna.

Výměnu těsnicí šnůry je dobré spojit s kontrolou kamen

Jako prevenci prasknutí skla je důležité pravidelně těsnicí šňůru kontrolovat. Její těsnost lze ověřit snadným pokusem. Do dvířek kamen se zavře kus papíru tak, aby částí přesahoval ven. Pokud papír tahem nejde vytáhnout, je těsnění v pořádku. Šňůru je přesto vhodné nechat vyměnit při pravidelné kontrole topidla, kterou provádí proškolený technik jednou za dva roky. Pokud si majitel vymění těsnění svépomocí, hrozí riziko jeho špatného usazení a může dojít k poškození skla.

Aby se snížilo riziko poškození těsnicí šňůry, je vhodné předejít již samotnému zašpinění skla kamen. Zčernání je způsobené dehtem, který vzniká špatným topením. Nejčastěji jde o přikládání nedostatečně vysušeného dřeva nebo o hoření ohně příliš blízko dvířek. Když už k zašpinění dvířek dojde, není potřeba kupovat drahé čisticí prostředky. Pro dokonalé vyčištění postačí obyčejné noviny.

Jak správně topit v krbových kamnech a krbech

Funkční způsob, jak vyčistit zčernalé krbové sklo

Na zčernalé sklo není potřeba používat chemický čistič, který může ohrožovat funkčnost těsnění. Šetrněji a levněji lze sklo vyčistit pomocí novinového papíru, vody a popela z krbu. Postup je následující:

1. Suchý papír

Zmačkaným novinovým papírem přeleštěte zčernalé sklo dvířek podobně jako při leštění oken. Během čištění opadá hrubý dehet a zůstane jen začouzené sklo.

2. Mokrý papír a popel

Po odstranění těchto hrubých nečistot znovu zmačkejte čistý novinový papír. Tentokrát ho ale namočte do vody a lehce vyválejte v jemném popílku v krbu. Obaleným kusem novin opět přeleštěte špinavé sklo, podobně jako v předchozím kroku. Částečky popela v kombinaci s vodou dokáží velmi jednoduše vyčistit i to nejčernější sklo.

3. Znovu suchý papír

Posledním krokem čištění skla je doleštění do sucha. To se opět dělá suchými novinami, jde o efektivnější postup než při využití saponátu. Tento způsob dokáže vyčistit i velmi zažraný dehet, pokud celý postup opakujete s trpělivostí několikrát. Po vyčištění nechte dvířka ještě pořádně vyschnout, aby se odpařila případná voda z těsnění.

Na fotopostup čištění se můžete podívat v galerii.

Vydáno dne:
06.11.2023

Photocredit: Petr N. (se souhlasem)

11

Krbová kamna, jak vybrat ta správná

Na co si při výběru krbových kamen dát pozor a jak se nespálit.. Číst více →



Krbová kamna, nebo krbové vložky? Topíme dřevem

Přemýšlíte o tom, zda si budete topit nebo přitápět dřevem?.. Číst více →



Jak správně topit v krbových kamnech a krbech

Topení v krbu či kamnech není jen způsob, jakým doma vykouzlit romantickou atmosféru, ale i příjemné teplo. Víte ale, jak správně topit?.. Číst více →



V čem nám prodejci lžou? Mýty a fakta při koupi kamen

Když kupujete úplně nová kamna, potřebujete prodejci věřit. Jak v dnešní doby rozpoznat pravdu od lží?.. Číst více →



Lidé si pořizují litinová kamna kvůli designu. Použití v novostavbách však nedává smysl

Litinová kamna nejsou vhodná do všech domácností. Zjistěte v článku, jestli se jedná o tu vaši... Číst více →



Problémové vytápění nízkoenergetických domů: Většina krbových kamen nevyhoví

Krbové vložky v nízkoenergetickém domě se bát nemusíte. Pokud ji vyberete správně, získáte efektivní a levný způsob vytápění, který má své kouzlo... Číst více →



Za rok protopí 6 300 Kč. Krbové vložky v nízkoenergetických domech mají význam

Rodina snížila své náklady na vytápění domu téměř o dvacet tisíc korun. Jak se jí podařilo vytápět jen za necelé tři tisíce ročně?.. Číst více →



Topit dřevem se stále vyplatí. Krbová kamna ušetří téměř deset tisíc korun ročně

Topit dřevem se stále vyplatí. Krbová kamna jsou ideálním doplňkovým zdrojem tepla, který dokáže ušetřit téměř deset tisíc korun za rok... Číst více →



„Drahým energiím se už jen smějeme. Krbová vložka s výměníkem nám zaplatila dovolenou,“ říká Tomáš

Pan Tomáš si přestavoval vytápění ve svém domě, aby byl více energeticky soběstačný. Navíc se mu investice do nové technologie za první rok z třetiny vrátila... Číst více →



Krbovou vložkou s výměníkem ušetřil Tomáš desetitisíce. Zveřejnil i schéma zapojení

Zdražující se energie jsou důvodem, proč přemýšlet o využívání více zdrojů tepla. S problémem se potýkal i pan Tomáš a díky dobrému řešení teď ušetří desetitisíce... Číst více →