HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Povodeň jim zničila domov. Už bez dětí si museli manželé postavit nový dům, zamířili do Liberce

Takovou živelnou katastrofu by nepřáli ani svému největšímu nepříteli. Přišli o všechno a museli se s tím smířit. Jednoduché to nebylo a jak ostatně popisují sami, strach, který zažili, je bude ještě dlouho doprovázet. Museli však jednat pohotově. Svůj nový začátek odjeli hledat do Libereckého kraje, kde se také usadili. Znovu si postavili menší bungalov a tentokrát zvolili vyvýšené místo, kde navíc nemají jediného souseda.


Dům na důchod
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Povodeň je vyhnala z domu

Manželé v nejlepším věku se rozhodli prodat svůj původní dům, který byl postižen povodní, a postavit si na stáří nový a menší domek. Chtěli vše stihnout do jednoho roku. Půl roku počítali na vyřízení stavebního povolení, půl roku na samotnou stavbu. Vše se však neskutečně protáhlo a oni strávili celé tři roky stěhováním z místa na místo z jednoho podnájmu do druhého. Strastiplná cesta jako by neměla konce.

Tři roky strávili stěhováním z místa na místo

Povodeň přišla po šesti letech bydlení v jejich původním domě. Kompletně je to vyplavilo, ze dne na den přišli o všechno. Byť voda přišla a zase odešla, zůstala po ní obrovská spoušť. Začali tedy uklízet, pomáhali jim příbuzní, kamarádi i parta vojáků, která odtamtud vyvážela hromady bahna.

Pojišťovna se k nim otočila zády

Dům byl ve stavu, kdy musel projít kompletní rekonstrukcí. Rozvody elektřiny byly nepoužitelné, vnitřní příčky ještě z původních vepřovic bylo potřeba zbourat, okna se úplně zkroutila. Navíc jim pojišťovna nechtěla uznat vyčíslenou škodu, a proto měli posléze ještě nemilé tahanice.

Impulz k novému bydlení byl rychlý

Dům by šel i opravit, ale především paní majitelka se tam už necítila bezpečně. A tak chtěla dům hned po povodni opravit a prodat. Panu majiteli se však do stavby nového domu příliš nechtělo. Nakonec otočil. A to ve chvíli, kdy se k němu dostala informace, že se naproti jejich domu bude bourat původní továrna a budovat nový development. Bylo na čase se odstěhovat.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Mezipauza v podnájmu

Protože majitelé nechtěli strávit zbytek života v nájmu či podnájmu, nebylo zbytí. Velká touha po vlastním bydlení je velmi motivovala k tomu postavit si nový dům rychle. A tak neváhali a vsadili na dřevostavbu. Začali shánět pozemek a mysleli si, že do roka budou bydlet.

Stavební povolení vyřizovali dva a půl roku. Dům už byl pak postavený za pár měsíců, ale celkově jim proces vzal tři roky času. Bydleli v podnájmu, každý rok někde jinde. Měli vždy nájemní smlouvu jen na rok, pokaždé totiž doufali, že už pak půjdou do svého.

Typové domy s dispozicí 3+kk naleznete v našem katalogu dřevostaveb:

Prohlédnout si domy online →

Problémy se stavební firmou. Kdy konečně majitelé uvidí světlo na konci tunelu?

Při svém hledání stavební firmy narazili na mnoho nepříjemných společností. Vždy, když už to vypadalo velmi nadějně, přišel nějaký zvrat a majitelé raději couvli. Po několika měsících se jim však poštěstilo najít tu pravou. Postavila jim menší domek o zastavěné ploše 100 m2 na klíč, včetně základů. Manželé si svépomocí dodělávali pouze elektřinu a sanitu.

Se základovou deskou začali v květnu a v listopadu jim předali hotovou stavbu k nastěhování. Samotná stavba byla postavena za jeden den. Střechu pak dělali druhý den.

Na rychlou návštěvu k majitelům novostavby

Kompaktní bungalov je postavený v krásném prostředí na louce vedle lesa s přímým výhledem na Ještěd. Do domu se vchází ze západní strany do zádveří, ze kterého vedou dveře do komory, na samostatné WC a také do obytné části. V té se spojuje obývací pokoj, ve kterém časem přibude krb, jídelna, kuchyně a zákoutí s velikým mořským akváriem. Dále je v domě koupelna, ložnice a pokoj, který slouží jako pracovna a pokoj pro hosty, z něhož je přístup do malého technického zázemí pro akvárium.

Líbí se vám akvárium pana majitele? Podívejte se, kolik takové akvárko do domu stojí, zde.

V domě žije kromě majitelů také spousta zvířectva: dva psi – Čert a Káča, kocour, překrásné mořské ryby a do budoucna by měly venku být ještě slepice a včely.

Vydáno dne:
09.06.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

2

Přízemní domek bez schodů, který vydrží až do důchodu
Kolik domů by měl člověk za život postavit? Minimálně dva, tvrdí pár z našeho článku. Jeden totiž na celý život rozhodně nestačí.

Bydlení na stáří může mít úroveň. V soutěži o nejlepší dřevostavbu uspěl nový domov důchodců
Čeští studenti se pustili do návrhů úžasných dřevostaveb nejen pro seniory a ty nejlepší projekty si můžete prohlédnout právě zde.

Senioři mohou k důchodu získat tisíce Kč měsíčně navíc. Díky zpětné hypotéce
Nemá smysl zavírat před realitou oči. Ekonomická situace seniorů v Česku je velmi různorodá. Nyní se však nabízí zajímavá možnost získat k důchodu navíc několik tisíc korun každý měsíc.

Čeští důchodci zbytečně opomíjí možnosti, jak si finančně přilepšit
Odchod do důchodu čeká každého z nás. Jakmile máme odpracováno dostatečné množství roků, nastává období, kdy pro změnu mladší generace má morální povinnost postarat se o nás.

Peníze navíc pro důchodce, definitivní konec topení uhlím a problémy s černými stavbami – to jsou zářezy z minulého týdne
Tajné eso v rukávu, které můžete vytáhnout na stavební úřad, definitivní konec topení uhlím a vysoké finance navíc pro důchodce – to jsou zářezy z minulého týdne. Udělejte si dobrý čaj nebo kávu a jdeme na to.

Senioři odmítají žít v domově důchodců. Zaujal je bungalov (119 m2) na stáří, kde mohou bydlet plnohodnotně jako doposud
Dnes se podíváme pod pokličku moderního bungalovu, který je jako stvořený pro manželský pár v nejlepším věku. A to jak dispozičně a vzhledově, tak i cenově.

Dům na důchod – 14 nejoblíbenějších typových projektů od českých firem (půdorys i cena)
Stěhování ve vyšším věku dnes není ničím neobvyklým. Odrostlé děti opustí rodné hnízdo a najednou je velký rodinný dům poloprázdný. A rozhodně neodpovídá skutečným potřebám zralého páru.