HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Peníze navíc pro důchodce, definitivní konec topení uhlím a problémy s černými stavbami – to jsou zářezy z minulého týdne

Shrnuto, podtrženo, krátce, úderně a na rovinu – takové jsou zářezy a novinky z minulého týdne. Začal návštěvou u mladých rodin a seniorů, načež jsme porovnávali jejich odlišné potřeby, které se podepisují na vzhledu jejich domovů. Když už jsme u toho, slyšeli jste o novém bydlení, které lze pořídit za 1,5 mil. korun i s pozemkem? Kromě této novinky, jsme se v průběhu týdne zaměřili i na zákaz topení uhlím a na to, jaký vliv bude mít na Českou republiku. V závěru týdne jsme si pro vás připravili malý kvíz. Troufáte si? Udělejte si dobrý čaj nebo kávu a jdeme na to.


Aktuality z minulého týdne
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: PxHere (CC0), Tobixen (Wikipedia CC 3.0)

Na rychlou návštěvu k seniorům i dvacátníkům

Ohlédli jsme se 70 let zpátky a porovnali domy starší generace známé jako boomers (narození v letech 1946–1964) s dnešní generací mladých rodin alias mileniálů (narození 1981–1995) a Gen Z (narodili se zhruba mezi roky 1996 a 2009). Jejich obýváky, kuchyně, ložnice i koupelny se neuvěřitelně liší. A jak bydlíte vy?

Bydlení seniorů a mladých je nesrovnatelné. Nahlédli jsme do jejich domovů

Konec doby uhelné

Jedno je jisté. Ačkoliv má uhlí v Česku dlouholetou tradici, jeho dny jsou už sečteny. Problém je v tom, že nad jeho náhradou visí stále otázka. Jaká bude energetika v České republice bez uhlí?

Uhlí skončí do roku 2030. V Česku se z něj však v tuto chvíli vyrábí polovina elektřiny

Můžete se bránit

Pravidla platí pro všechny a lidé často ani neví, že se mohou bránit, pokud je někdo nedodrží. Pravidly se musí řídit i stavební úřad. Pokud nedodrží termín, můžete se bránit.

Když stavební úřad nedodrží termín, existuje cesta, jak se bránit

Hypotéku už mám dávno splacenou. Heč

Mladý nadšenec odmítal nadále platit vysoký nájem v městském bytě, a tak se rozhodl pro alternativní bydlení. Vzal si hypotéku s měsíční splátkou 15 600 a do 9 let ji měl splacenou.

Našel cestu, jak bydlet levně. Vzal si hypotéku s měsíční splátkou 15 600 Kč a za 9 let ji měl splacenou

Cítíš to? Já taky ne

Radonový průzkum je levný, rychlý a dokáže ochránit vaše zdraví. I přesto si však majitelé rodinných domů stále neuvědomují míru rizika, kterou s sebou onen přezdívaný tichý zabiják přináší.

Radon se do domu dostane desítkami způsobů. Češi přitom volí neefektivní způsob zabezpečení

Už se to blíží

Zbývá necelého půl roku. Pokud do této doby nevymění majitelé kotlů 1. a 2. emisní třídy své zařízení za ekologičtější variantu, bude jim hrozit opakovaně pokuta 50 tisíc.

Do zákazu některých kotlů na tuhá paliva zbývá jen necelého půl roku. Opozdilce čeká tučná pokuta

Sousedy si nevybíráte

Dobré sousedské vztahy jsou základem dobrého soužití. Práskat na souseda se zkrátka nedělá. Vždy je dobré se pokusit nejprve lidsky domluvit. V opačném případě se situace může zvrtnout velmi špatným směrem.

Nahlásil sousedovu černou stavbu, nyní má sám problém

Typový dům týdne: Nejoblíbenější bungalov (3+kk) v Česku pořídíte od 2 797 000 Kč na klíč

Je skromný a zároveň perfektní pro mladé páry nebo manžele v nejlepším věku. Užitná plocha rodinného domu činí 58 m2, z čehož je pouze čtvrtina plochy věnována komunikačním a technickým prostorům v domě.

Nejoblíbenější bungalov 3kk v Česku pořídíte do 3 mil. na klíč

Všichni sportovci se k ní snaží dostat mezi prvními

A ještě aby ne, když tato dřevostavba plující na vodě slouží jako cílová věž ve švýcarském Lucernu. Stavba je používána pouze tři týdny v roce, kdy se jezero Rotsee stane dějištěm závěrečné části Světového poháru ve veslování.

Stavbu za miliony korun využívají jen 3 týdny v roce. Výhled z ní ale nedostanete z hlavy

Taky můžete bydlet ve vlastním

Zejména mladí lidé, kteří řeší své budoucí bydlení, mají často poměrně dost hluboko do kapsy. Ceny bydlení jsou v dnešní době pro mnoho lidí nedosažitelné. Přesto existují alternativní cesty, jak kvalitně bydlet. A ve svém.

Dům i s pozemkem lze pořídit do 1,5 mil. Kč. Češi však tuto možnost stále opomíjí

Škoda, že jste přišla pozdě, slečno

Ukazovat prstem je špatné. Ale co když se jedná o chybu, která se majitelům novostavby vyčíslí až na 500 000 Kč? Architekt individuálního projektu rodinného domu špatně posoudil terén.

Geodetka upozornila na půl milionovou chybu v projektu. Bohužel bylo pozdě, majitelé museli sáhnout do kapes

S tepelným čerpadlem platí 1 000 Kč měsíčně

Takhle parádně se má Lumír s Taťánou, nebylo to ale zadarmo. Tepelné čerpadlo země-voda si vyžádalo velkou počáteční investici. Nemluvě o kombinaci vytápěcího systému s teplovodním podlahovým vytápěním.

S tepelným čerpadlem země-voda se majitelům povedlo dostat na 1000 Kč/měs.

Senioři, zbystřete

Důchodci v Česku se rozhodně špatně nemají. Ve srovnání s ostatními státy světa jsme na špici. V čem je tedy problém? Zejména v tom, že často neznají možnosti, jak optimálně v důchodovém věku finančně hospodařit, a neví, jaké jsou možnosti pro zlepšení jejich ekonomické situace.

Čeští důchodci zbytečně opomíjí možnosti, jak si finančně přilepšit

Znáte vychytávky našich babiček?

Víte, jak zabránit vstupu mravenců do domu nebo co zaručeně pomáhá na zápach nohou? Otestujte se v našem kvízu a možná budete o nějakou tu babskou radu moudřejší.

KVÍZ: Co odradí mravence a k čemu slouží pivo kromě pití? Otestujte se, jak dobře znáte babské rady

Vydáno dne:
14.04.2024

Photocredit: PxHere (CC0), Tobixen (Wikipedia CC 3.0)

2

Důchodci pronajali svůj byt a příjem využili k přestavbě chaty na nádherný bungalov

Místo důchodu v paneláku se manželé rozhodli pro rekonstrukci letní chaty. Bungalov, který postavili, je motivoval k přestěhování... Číst více →



Hokejisté přestavěli maringotku za 90 tisíc. Při stěhování je zachránil 88letý důchodce

Mladí hokejisté Ondra a David si svépomocí postavili tiny house z maringotky. Jak probíhal přesun domu z Jihlavy až pod Brdy?.. Číst více →



Kolik zaplatíte za 1kWh tepla v 2024? Srovnali jsme uhlí, plyn, dřevo a elektřinu

Věčná otázka přicházející s každou zimou se dostává na scénu i letos: Čím je nejlepší topit? Je lepší zvolit uhlí, dřevo, plyn nebo elektřinu?.. Číst více →



Odmítnutí tepelného čerpadla se manželům vyplatilo. Dům vytápí úsporným kombinovaným systémem

O tepelném čerpadle manželé ani neuvažovali. Karel a Andrea v rozhovoru prozradili, jaké jsou jejich měsíční výdaje za vytápění kachlovými kamny a uhlíkovými topnými foliemi... Číst více →



1 kWh tepla za 1,77 Kč. Způsob vytápění, který je levnější než tepelné čerpadlo a pohodlnější než klasické dřevo

Levnější než tepelné čerpadlo nebo plyn a komfortnější než dřevo. Takové je topení peletami, které stále patří mezi nejefektivnější způsoby vytápění... Číst více →