HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Proč právě dřevostavby nastartují českou ekonomiku?

Chceme se mít jako v Německu. Proč ne? Většina populace poctivě pracuje, ekonomika roste a vše je nastaveno tak, abychom se měli snad i lépe než naši západní sousedé. Co nás však může zbrzdit natolik, že budeme stále jen závistivě koukat přes hranice? A co s tím mají společného dřevostavby? Nad těmito tématy se zamyslíme v následujícím článku.


Dům postavený na mincích
i Foto: Archiv redakce

Česká cesta

Slyšeli jste někdy tento pojem? Je to zkrátka způsob myšlení, který je ceněn například v USA, kde je již všechno velmi standardizované a každý je na něco expert. Manipulační prostor pro nějakou improvizaci je velmi úzký a často neumožňuje člověku vybočit z precizně nastavených kolejí.

Český národ je ale vynalézavý a najde řešení i tam, kde často koleje západních sousedů nevedou. To nám dává velkou konkurenční výhodu a domnívám se, že díky této vlastnosti jsme se úrovni západních sousedů přiblížili tak rychle. Tato mince má však dvě strany a tou druhou může být i fakt, že právě ona Česká cesta náš rozvoj zabrzdí.

Český způsob myšlení může totiž sklouznout i k tomu, že se z konstruktivního hledání lepšího řešení stane hledání způsobů jak s tím „vydrbat“. A to nás již moc neposouvá a může se stát to, že nakonec vydrbeme sami se sebou.

Patrioti na baterky

Většinu národa potěší, když se hokejisti nebo fotbalisti umístí dobře na mistrovství světa nebo jiné důležité akci. Ulicemi měst jezdí troubící auta s českými vlajkami a lidé se v hospodách a na náměstích objímají a jsou hrdí na to, že patří k tomu malému národu, který to právě ve finále natřel Kanadě.

V porovnání s tím jsem viděl, jak řada aut s českými značkami (podle nálepek na autech i velká část hokejových fandů) tankuje v Rakousku před českými hranicemi benzín, protože byl o 70 haléřů na litr levnější. Na jedné nádrži o objemu 40 litrů tak řidič ušetřil 28 korun. Z každého litru jde přibližně 20 Kč státu v podobě spotřební daně, nehledě na fakt, že jej místo českého pumpaře obsluhoval rakouský pumpař a majitel pumpy své vydělané peníze utratí v Rakousku.

Místo toho, aby z této nádrže přiteklo 800 Kč do české ekonomiky, pan řidič ušetřil 28 Kč a pak se diví, jak to, že je to v tom Rakousku všechno hezké, čisté a uklizené a u nás není. Že by odvrácená strana mince České cesty?

Dřevostavby ukazují cestu

Častou otázkou lidí, kteří se rozhodují o tom, zda si postaví dřevostavbu nebo zděný dům je otázka: A proč jsou ty dřevostavby lepší? Když se budeme držet tématu dnešního příspěvku, odpověď je jednoduchá: Protože se budeme mít lépe, budeme jezdit po zpravených silnicích a budeme sedět v útulných kavárnách na čistých náměstích. Jak to?

Když se rozhodnete pro dřevostavbu, vaše investice zůstane z velké části v České republice. Dlouhodobě máme problémy s tím, že u nás dřevo vytěžíme, ale surovinu odvezeme do Rakouska nebo do Německa, kde mu přidají další užitnou hodnotu. Pokud se člověk rozhodne pro dřevostavbu, veškerá přidaná hodnota z vytěženého dřeva zůstane v české ekonomice.

Bude Vás zajímat: Dřevostavby na klíč: Jaký je rozsah dodávky

A nejde zdaleka jen o dřevo. Navíc když se půjdete podívat na pozemek, kde se právě staví dřevostavba, častěji setkáte s tím, že se na stavbách mluví česky. S dřevostavbami klesá poptávka po nekvalifikované a levné pracovní síle. Dřevostavby vyžadují pracovníky, kteří umí využívat CNC obráběcí centra a další pokrokové postupy ve výstavbě. Na stavbu dřevostavby potřebujete řemeslníky, kteří vědí, co mají dělat a ne nějaké motovidlo, které se sotva strefí lopatou do míchačky.

Bude Vás zajímat: Montované dřevostavby

Pokud budou na stavbách kvalifikovaní čeští řemeslníci, nebude velká část peněz z českého stavebnictví končit například na Ukrajině. A že je český řemeslník dražší než jeho kolega z Ukrajiny? Vždyť to ale přece celou dobu chceme! Abychom se tu měli jako v Německu, vydělávali dostatek peněz a nemuseli spát po ubytovnách, dělat nekvalifikovanou práci a posílat rodině peníze ze zahraničí, kde si vyděláme víc.


Podle mě jsou tedy dřevostavby odvětvím stavebního průmyslu, které má vysoký potenciál nastartovat Českou republiku do dalších let. K tomu je však potřeba jít onou Českou cestou dopředu a přestat hledat kličky, jak to někde ošidit, jak dům postavit o polovinu levněji. Hledejme spíše optimální cestu, než tu, která se na první pohled jeví jako nejlevnější, ale která se může nakonec pěkně prodražit – Hledejme tu naši, Českou cestu.

Jaký názor máte na toto téma Vy? Nastartují dřevostavby český průmysl, správným směrem nebo ne?

P.S. Plánujete stavbu rodinného domu? Navštivte online kurz, kde se naučíte, jak správně postupovat i na co si dát pozor.


Vydáno dne:
27.05.2013

11

Konkurence jako výhoda a příslib lepších časů pro české dřevostavby

Konkurence mezi dřevostavbami přináší kvalitu. Přesto vybírejte obezřetně... Číst více →



Co se stane, když stavbu řídí umělá inteligence, která se učí z cizích chyb?

Prohlédněte si program, který vám poradí, co se dá na vašem stavebním plánu zlepšit. Alice umí pohotově poradit, když věci nejdou podle plánu... Číst více →



Tento dům je izolovaný slámou a navíc energeticky soběstačný. Podívejte se, jak funguje

Energeticky naprosto soběstačný moderní dům odizolovaný pomocí balíků slámy. Dokonale zapadne do tradiční švýcarské výstavby venkovských farmářských stavení. Jak funguje?.. Číst více →



Kam sahají nejvyšší dřevostavby světa? Mají až desítky pater!

Přemýšlíte, jakých výšek mohou dosahovat budovy ze dřeva? Pojďte se podívat na přehled nejvyšších dřevostaveb světa... Číst více →



Mrakodrap ze dřeva posunul hranice stavebnictví a láme rekordy

Představujeme nejvyšší stavby světa. Prohlédněte si výškové porovnání nejvyšších budov z železobetonu s nejvyššími dřevostavbami. Porovnejte si české i zahraniční stavby... Číst více →