HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

I za historickou fasádou se může skrývat moderní bydlení

Z ulice vypadá jako starý cihlový dvojdomek, kterých jsou v Chicagu stovky. Stačí ale dům obejít a promění se v moderní minimalistickou budovu. Chytrým propojením dřívějších dvou bytů vznikl velkorysý prostor pro početnou rodinu, který elegantně spojuje minimalistický interiér s historickými detaily. Prohlédněte si jej ve fotogalerii.


moderní dům s historickou fasádou
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Majitelé si pořídili klasický cihlový multigenerační domek z 19. století umístěný na rušné ulici přímo vedle železnice. Díky tomu, že odsud pocházejí, jsou na ruch a industriální vzhled okolí zvyklí a rozhodli se jít netradiční cestou. 

Místo obvyklých architektonických manévrů schovávajících nevzhledné sousedství a vytvářejících soukromou oázu odříznutou od okolí zvolili opačný přístup. Ve spolupráci s týmem Vladimir Radutny Architects a Fanny Hothan se rozhodli přiznat hektické prostředí kolem domu a udělat z něho výhodu. Z projíždějících vlaků tak pomocí horizontálních oken vytvořili příjemnou podívanou.

Z původního domu zbyla jen původní cihlová fasáda

Zadavatelé sami studovali architekturu a díky svým rodinám mají blízko k umění. Bylo pro ně tedy od začátku jasné, že nechtějí narušovat architektonický ráz ulice a zachovají původní cihlovou fasádu. O to divočejší přestavba však čekala zbytek domu, kde chtěli dosáhnout strohého minimalismu. Moderní háv tak oblékla i zadní strana domu, která jakoby k té přední na první pohled ani nepatřila. Cestující tak z projíždějících vlaků mohou sledovat vysoký černý kvádr s velkoformátovými okny a efektním obložením z cementovláknitých desek.

O jeden metr a jedno patro více prostoru pro život

Klasické chicagské domy mají šířku kolem necelých šesti metrů. Tento majitelé pořídili o metr širší. Ačkoliv se to pro nás může zdát jako nepatrný rozdíl, investoři byli nadšeni z neočekávaného prostoru navíc. Kvůli podlouhlému půdorysu a požadavkům na počet obytných místností, bylo k původní stavbě přidáno jedno patro navíc. Vznikl tak velkorysý dům se třemi nadzemními a jedním podzemním obytným podlažím. Celá přestavba však byla poměrně náročná. Velká část budovy prošla kompletní demolicí.

Dispozice po rekonstrukci nabízí čtyři patra a tři terasy

Podzemní patro obsahuje kompletně vybavenou samostatnou bytovou jednotku. První podlaží, kam také vede hlavní vstup do domu, je společenskou zónou. Druhé patro je zónou soukromou a jsou zde umístěny ložnice, šatna a koupelny. A patro nejvyšší, nacházející se v přístavku, je věnováno prostorné pracovně a terase. Teras je u domu hned několik a každá v jiném stylu. Jedna poskytuje skryté útočiště v úrovni suterénu. Další se nachází na střeše a třetí, z které lze pozorovat ruch ulice, přímo u vstupu do domu.

Minimalisticky sjednocený interiér plný bílé barvy a světlého dřeva

Úzkou čtyřpatrovou stavbu bylo nutné prosvětlit. Architektům nahrávala do karet původní představa majitelů, kteří si uvnitř domu přáli „bílou kostku“. Interiér je tedy navržen převážně v bílé barvě v kombinaci se světlým dřevem. Dekor dřeva je totožný na všech detailech a podlahách, takže interiér působí konzistentně ve všech podlažích.

Navzdory půdorysným omezením se architektům podařilo dům vybavit několika kuchyněmi, z nichž hlavní je umístěna v prvním podlaží. Její vzhled kopíruje celkový charakter interiéru. Volba tedy padla na matné bílé řešení s vysokými panely a vestavnými spotřebiči. Minimalistický design není narušen ani úchytkami. Kuchyně přímo navazuje na obývací pokoj a poskytuje sezení jak u barového pultu, který je součástí kuchyňského ostrůvku, tak u velkého jídelního stolu. Také další pokoje včetně pracovny, ložnic a dětských pokojů jsou zařízeny stroze a s důrazem na funkčnost.

Cestou po schodech kolem rodinného dědictví

Stavbu propojuje dřevěné schodiště, hlavní komunikační uzel domu. Skrze schodiště také z horního patra proniká světlo do pater nižších díky jejich vzájemnému umístění a konstrukčnímu řešení. Prostory pod schodišti, které jsou využity, jsou osvětlovány právě přes schodiště se zavěšenými stupnicemi bez podstupnic.

Obyvatelé se tak mohou při výstupu po schodech kochat pohledem na rodinné sbírky historických žehliček a designových předmětů, které jsou umístěné v regálech pod nimi. Ze schodiště se tak stal pomyslný světelný tunel napříč celou budovou. Kromě žehliček se v domě nachází i další vintage kousky nábytku a dekorací. Převážně se jedná o dědictví po majitelově otci, který byl profesorem průmyslového designu.

Až tedy půjdete příště kolem běžné řadové zástavby, nenechte se zmást. Možná, že za nudnou přední fasádou se skrývá moderní přístavek. Stačí jen schopný architekt a osvícení majitelé s vášní pro minimalismus. 

Autor:

Interiérová architektka a redaktorka Dřevostavitele

Vydáno dne:


Photocredit: Vladimir Radutny Architects

0 -3

Hodnocení: 4.1/5 (17 hodnocení)

Podělte se s námi o Váš názor:

Související články:

Zvažte prosím deaktivaci AdBlocku pro tento web.

Přístup k obsahu tohoto portálu je zdarma. Naším zdrojem příjmu je totiž bannerová reklama.

Používáním systému AdBlock nás připravujete o finanční zdroje, bez kterých nebudeme schopni portál nadále provozovat.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonu ruky na červené značce a zvolte 'Nespouštět na stránkách na této doméně'. Děkujeme!

PŘEČETL JSEM A CHCI PŘEJÍT NA PORTÁL