HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Höller House: moderní dřevostavba vzdává hold tradičním materiálům

Západní Rakousko láká svou divokou krajinou a lidí z měst stěhujících se na venkov tu přibývá. Váží si však původního charakteru místa, a tak dávají přednost přírodním stavbám. Architekti ze studia Innauer-Matt Architekten v roce 2016 plně vyhověli přání zadavatele a v údolí Bregenzerwald pro něj vytvořili ideální dřevěný dům k celoročnímu obývání. Prohlédněte si Höller House zblízka ve fotogalerii.


Höller House
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Limity stavby? Svažitý terén

Příkrý terén od začátku formoval finální podobu projektu. „Dřív se tu mohli jen pást ovce,“ popisují sami architekti. Při návrhu Höller House se tedy museli vypořádat s tím, jak zasadit dům do pozemku vymezeného silnicí, okolní klidnou obytnou zástavbou a příkrým svahem. „Majitel si také přál, aby mu dům poskytl přiměřené soukromí, i když se jeho obyvatelé budou zrovna nacházet na venkovní terase.“

Z rozvolněných dispozic pozemku pak vzešel i požadavek na optimální orientaci domu. Ten totiž stojí na severním náspu, poslední z řady ostatních domů, a zimy v rakouských horáchbývají tuhé. Muselo se tedy počítat s řádným zaizolováním celého objektu, aby místní podmínky ustál.

Čtěte dále: Nepodceňte izolaci střechy, teplo stoupá vzhůru

Dům jako nedosažitelná pevnost

Předsazená část budovy se šikmou střechou určuje hlavní osu stavby. Střešní hřeben běží rovnoběžně s kopcem a svým sklonem odpovídá hospodářským stavbám, které jsou v tomto regionu běžně k vidění. Díky tomuto uspořádání jsou k vidění jen dvě podlaží, třetí zůstává diskrétně skryto.

Obdobnou hříčkou je i vstup do domu, který není na první pohled vidět. „Dům tak působí o poznání více nedosažitelným, soukromějším dojmem,“ dodává Tobias Franz, vedoucí projektu.

Jádro z betonu, ale srdce ze dřeva

Z hlediska dispozičního řešení jsou do přízemí domu situovány garáže a provozní prostory, na která navazují schodiště vedoucí do vyšší etáže. V prvním patře se nachází ložnice, z nichž každá ústí do vnějšího prostředí terasou směřovanou k jihu. Právě v této úrovni vystupuje stavba opticky nad povrch. „Je to kouzlo místa, které neukáže vše hned napoprvé,“ doplňují Innauer-Matt Architekten.

Vrchní patro je vymezeno obývacím prostorám, ale jeho členění je komplexnější. Rozpadá se totiž do několika vrstev. Středem je dřevěné přístupové schodiště, vedené v betonu, na které navazuje toaleta a komora. Mimo toto úzké jádro se nachází obývací pokoj a jídelna, která je díky prosvětlení konstrukce vytažená až k profilu hřebene střechy.

Vnější profil pak vytváří terasa vedoucí prakticky po celém obvodu stavby. „Obyvatelům domu umožňuje hladký přechod mezi interiérem a vnějším prostředím, a láká tak k prozkoumávání okolní přírody. V lese už vlastně jste.“

Světlý smrk fasády ladí s okolím

Vizuálně nejatraktivnějším prvkem je bezpochyby fasáda domu, seskládaná z vertikálních a vodorovných smrkových lišt. Lamelová konstrukce, která využívá lehkého kontrastu se skleněnými plochami oken a balkonových dveří, vytváří výrazně široké spektrum průsvitnosti/průhlednosti. „Míru prostupu denního světla jsme přizpůsobili individuálně každému místu v domě, jeho účelu a požadované míře intimity.“

Čtěte dále: Dřevěná fasáda je lepší natřená nebo zešedlá?

Jak se vám líbí Höller House? V detailu si jej můžete prohlédnout ve fotogalerii. Další zajímavé domy najdete v sekci Archtektura.

Autor:

Vydáno dne:


Photocredit: Adolf Bereuter

2 0

Hodnocení: 5/5 (50 hodnocení)

Podělte se s námi o Váš názor:

Související články:

Zvažte prosím deaktivaci AdBlocku pro tento web.

Přístup k obsahu tohoto portálu je zdarma. Naším zdrojem příjmu je totiž bannerová reklama.

Používáním systému AdBlock nás připravujete o finanční zdroje, bez kterých nebudeme schopni portál nadále provozovat.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonu ruky na červené značce a zvolte 'Nespouštět na stránkách na této doméně'. Děkujeme!

PŘEČETL JSEM A CHCI PŘEJÍT NA PORTÁL