HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Luxusní vila s posuvnou dřevěnou fasádou v eukalyptovém lese. Pohádka nebo realita?

Uprostřed divokého eukalyptového lesa stál domeček, který byl napůl uzavřený a napůl otevřený. Zní to sice jako začátek neobvyklé pohádky. Přesto tento dům skutečně stojí a dokonce jej spokojeně obývá pětičlenná australská rodina.


Luxusní vila
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Rodinný dům, který dostal název Tinbeerwah house, se nachází v jižním Queenslandu a navrhl jej tým architektonického studia Teeland architects. Parcela, na které je dům postaven, leží na úpatí strmého eukalyptového lesa a nabízí široký výhled na oceán.

Výhled a propojení se zahradou

Na základě požadavku majitelů, kteří chtěli nerušený rozhled po okolí a zároveň přímý vstup na zahradu, byl půdorys domu navržen jako protáhlý obdélník. Šířka stavby odpovídá jedné běžné místnosti, o to delší však je v druhém rozměru.

Všechny obytné místnosti jsou otevřeny na východní stranu s výhledem. Spojeny jsou jednou dlouhou chodbou na západní straně objektu. Kromě výhledu tak obytné místnosti získaly také kvalitní přirozené osvětlení a větrání.

Fasáda jako dominanta

Maximální propojení s okolní čistou přírodou je zajištěno pomocí velkoplošných oken umístěných podél celé východní strany domu, kolem níž vede také úzký terasový chodník. Architekti však šli ve hře s fasádou ještě dál. Kolem domu totiž navrhli systém druhé fasády z dřevných latí.

Elegantní vertikální prvky na samém obvodu budovy jsou kotveny do skrytých kolejnic. Díky tomu je možné fasádní dílce posouvat a libovolně propojovat interiér a exteriér. Majitelé tak mají pod kontrolou míru soukromí, denního osvětlení, výhledu i větrání v jednotlivých místnostech. V zimě fasádu obvykle odsouvají, aby dovnitř mohlo proudit sluneční záření. V létě naopak otvírají okna a venkovní vrstvou fasády pokoje stíní. Tím vytvoří uvnitř příjemně větrané prostředí bez zbytečného přehřívání.

Soběstačnost v mnoha ohledech

Půdorys stavby je funkčně dělen do severní obytné zóny spojující kuchyni, obývací pokoj a jídelnu, a jižní soukromé zóny. Zde jsou umístěny jednotlivé ložnice, šatny a koupelny. Obytnou část lze přímo propojit s okolní zahradou. Dům je vybaven také bazénem umístěným na úrovni zahrady.

Zahrada sama je nedílnou součástí stavby. Nejen, že v horkém australském podnebí vytváří pomyslnou další místnost k obývání, ale plní rovněž technickou funkci. Na pozemku byl totiž vybudován ovocný sad a terasová zeleninová zahrada, které přispívají k soběstačnosti domu.

K zavlažování zahrady je používána vyčištěná odpadní voda z provozu kuchyně a koupelen. Architekti se drželi principu trvalé udržitelnosti a zázemí domu vybavili technologiemi na zpracování solární energie a dešťové vody.

Monochromatický vnitřek

Při návrhu interiéru tohoto originálního rodinného domu se tým Teeland architects držel při zdi, aby nebránil vyniknutí exteriéru. Volba proto padla na materiály v černobílé paletě doplněné o dřevěné detaily.

Návrháři se nebáli v prosluněném australském prostředí sáhnout po černé barvě, kterou použili na minimalistické kuchyňské lince, podlahách a obkladech koupelen i nábytku. Monochromatický interiér narušují pestré textilie a obrazy s výraznými vzory v odstínech červené.

Kouzelný domek v eukalyptovém lese je důkazem, že i pohádková vila může plně vyhovovat nárokům velké rodiny s dětmi. Při zachování jedinečnosti tak vznikl prakticky řešený rodinný dům, který je navíc do značné míry soběstačný.

Autor:

Vydáno dne:


Photocredit: Jared Fowler

4 0

Hodnocení: 5/5 (31 hodnocení)

Podělte se s námi o Váš názor:

Související články:

Zvažte prosím deaktivaci AdBlocku pro tento web.

Přístup k obsahu tohoto portálu je zdarma. Naším zdrojem příjmu je totiž bannerová reklama.

Používáním systému AdBlock nás připravujete o finanční zdroje, bez kterých nebudeme schopni portál nadále provozovat.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonu ruky na červené značce a zvolte 'Nespouštět na stránkách na této doméně'. Děkujeme!

PŘEČETL JSEM A CHCI PŘEJÍT NA PORTÁL