HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Vymazlený jihotyrolský rodinný dům s jedinečnou duší alpské stodoly

Nedaleko italského Bolzana v malebné oblasti Alpe di Siusu se znovuzrodil duch starých stodol a proměnil se v moderní stylové bydlení plné dřeva a pohodlí. Architekti ze studia NOA pracují s tradičními jihotyrolskými prvky, které decentně a vkusně kombinují s tím nejmodernějším designem, velkorysými prostory a spoustou světla. Pojďte se s námi podívat do nádherného rodinného domu plného dřeva.


Jedinečný alpský rodinný dům
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: Se souhlasem Alexe Filze, společnost Noa

Pamatovat na tradice, ale zároveň vytvořit něco originálního a jedinečného. Reflektovat moderní způsob života, ale zároveň hýčkat vzpomínky na dětství v horách. To byla jedinečná výzva pro architekty ze studia NOA, kteří dostali za úkol navrhnout nový rodinný dům ve středu vesnice Siusi v Sciliaru na místě původní stavby z roku 1850.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Se souhlasem Alexe Filze, společnost Noa, Alex Filz, společnost Noa

Neobvyklé místo

Hned pro začátek si musíme zdůraznit, že mluvíme o místě situovaném ve výšce 1100 m n. m. na úpatí Dolomit, které je díky své přírodní kráse zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO. Bylo proto nesmírně důležité respektovat parametry původní stavby a územně plánovací požadavky a předpisy obce.

„Chtěl jsem, aby projekt respektoval estetiku a styl vesnice, kde se střídají dřevěné stodoly s domky s průčelími určenými pro farmáře a chov dobytka,“ vysvětluje architekt Stefan Riera, který se snažil do projektu vložit i své vlastní vzpomínky na dětství strávené v horách.

Podařilo se mu opravdu něco jedinečného, protože skloubil dva zcela odlišné styly, které spolu vzájemně kontrastují, ale zároveň se podporují. Exteriér domu působí tradičním alpským stylem a je skvěle včleněný do místní zástavby, zatímco interiér se může pochlubit naprosto odlišným moderním, inovativním a vzdušným designem. Prohlédněte si interiér i exteriér domu v naší fotogalerii.

Interiér založený na závěsných boxech

Ústředním prostorem je společné přízemní centrum obydlí s jídelním stolem pro rodinu i návštěvy, velká kuchyně vhodná pro více kuchařů a rozlehlá relaxační část. Zbytek domu je tvořen specifickými závěsnými boxy umístěnými v různých výškách a propojenými schody a chodbami, které návštěvníkovi dávají pocit chůze do kopce k vrcholu.

Chodby jsou pečlivě navrženy tak, aby kromě své spojovací funkce pojaly i další základní oblasti, jako je knihovna a otevřené prostory koupelny s vanou a sprchami. Uzavřené je pouze WC. Celá struktura je koncipována tak, že intimita a soukromí se rozvíjí s každým postupem nahoru do horních prostor domu. Nejvyšší box pak ukrývá saunu s jedinečným panoramatickým výhledem na nedalekou horu Santner.

Toto inovativní rozložení celých vnitřních prostor pozorný host zaznamená také z vnějšku. Na severu stavby jsou totiž za dřevěnou mříží vidět v různých úrovních zavěšené boxy s ložnicemi a napovídají tak o složitosti vnitřního uspořádaní domu. Jedná se o architektonický koncept, který je svou povahou mimořádně odvážný, ale zároveň dokáže navozovat atmosféru časů dávno minulých. Při pohledu na konstrukci z dálky se totiž modřínový rám podepírající střechu dvanáctimetrovými sloupy jeví jako obrys staré stodoly.

Technologie, konstrukce a materiály

Co se konstrukce týče, stavba pracuje s technologiemi budov v dané lokalitě. Na kamenném základu je dřevěná konstrukce z modřínu na třech úrovních, která nese sedlovou střechu typickou pro vesnická obydlí. Dřevěná mříž pokrývá celý dům skořápkovým způsobem a v teplejších obdobích pouští do domu sluneční paprsky a teplo tolik typické pro tradiční alpské stodoly.

Interiér domu je také technologicky náročný. Závěsné boxy, v nichž jsou umístěny tři ložnice, jsou podepřeny dřevěnou trámovou konstrukcí. Ložnice jsou navrženy jako jakási mikro obydlí – každá má svůj vlastní design. Přesvědčte se o tom ve fotogalerii.

Krom tradičních materiálů, jako je dřevo a kámen, pracuje projekt i s dalšími modernějšími prvky připomínající vzdáleně typický středomořský styl. Podlahová pryskyřice, která dodává přízemí jednotný vzhled, se střídá s pálenou hlínou a modrozelenými dlaždicemi využitými v kuchyni. Mosazné detaily dodávají brilantní teplé tóny nábytku i pracovní ploše kuchyňské linky. Schodiště z jemně opracované oceli připomíná spíše arabskou tradici a vytváří efekt šerosvitu, který je pro alpské prostředí mimořádně neobvyklý.

Nábytek i závěsy na míru

Samotnou kapitolou je designový, na míru vyrobený nábytek doplněný o kvalitní a pečlivě vybrané látky použité pro závěsy. Pozornost věnovali tvůrci funkčnosti i designu.

Hra s přirozeným světlem

Projekt také usiluje o maximální využití přirozeného světla: z jihu dominuje kompletní skleněná fasáda, světlo je ale filtrováno vnější dřevěnou mřížkou umístěnou 2,5 metru od hlavní konstrukce. Na střeše se na východ otevírá veliké střešní okno, které poskytuje další zdroj světla. Pokud jde o vnitřní osvětlení, ve velmi vysokém obytném prostoru jsou závěsná světla, která zaručují dostatek světla zejména pro konkrétní funkční oblasti, jako je jídelna či kuchyň.

P.S. Řešíte stavbu, bydlení či vybavení? Navštivte Stavební veletrh ONLINE, který se uskuteční 21. – 23. ledna 2022. Veletrh přinese množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní. Počet vstupenek je limitován.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Kateřina Petríková

Vydáno dne:
13.05.2021

Photocredit: Se souhlasem Alexe Filze, společnost Noa

2 -1

Mohlo by Vás zajímat:

NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Jednou měsíčně dostanete výběr Novinek ze světa dřevostaveb.

E-MAIL
POŠLETE MI JE