HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Úžasná proměna staré alpské stodoly

Rekonverze je velice chytrý způsob, jak proměnit existující stavbu a dodat jí nový smysl i využití. Ve Švýcarsku jsou na to experti. Ze starých dřevěných stájí a stodol vytváří apartmánové chaty, ve kterých prostě chcete bydlet. Podívejte se třeba, jak se proměnila ruina v údolí Bagnes.


Rekonverze stodoly
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Co uděláte, když narazíte na zlatý důl? Pochlubíte se s tím celému světu? Jistě že ne. A tak se skutečně nemůžeme divit, že švýcarští designéři a architekti ze studia Alp´Architecture Sarl reklamou na svou produkci šetří. Specializují se totiž na okrajový a opomíjený profil zakázek, které však mají v této hornaté zemi cenu zlata. Právě proto, že je zatím nikdo nedělá. Pětičlenný tým z Lausanne se totiž vyprofiloval v oblasti rekonverzí letitých zemědělských staveb. Co to obnáší?

Je to práce kouzelníků!

Obyčejná stodola, stáj, rozměrnější chlívek nebo třeba sýpka. Narazíte tu na ně skoro u každého venkovského stavení. Většinou už nejsou využívány k původnímu účelu, a proto také zdařile chátrají. Což je samozřejmě škoda, protože na jejich místě by se jistě hezky vyjímala nějaká horská chata nebo apartmánový penzion. Švýcaři si ale úzkostlivě hlídají krajinný ráz poklidných alpských hor a projít tu schvalovacím řízením pro novostavbu je učiněné utrpení. Co s tím?

Takže si z pozice klienta Alp´Architecture Sarl zakoupíte jednu takovou stodolu, prakticky v ceně pozemku. A zmínění architekti ji dokáží přestavět takovým způsobem, že vám až budou přecházet oči. Rekonstrukce stávajícího objektu přitom náročné schvalovací řízení nevyžaduje. Zachovají přitom charakter původní stavby, nepřesáhnou její profil a dodrží všechny regule vztahující se ke stavebnímu materiálu.

Rekonverze dává starému nový smysl

Z bezcenné dřevěné stodoly získáte velmi stylové a luxusní bydlení v podhůří Alp, které by vás jinak přišlo na statisíce franků. Praxe je to přísně legální a navíc dává starým a nevyužívaným objektům novou perspektivu využití. Po všech stránkách tedy můžeme rekonverze hodnotit kladně. Přesvědčit o výsledcích se můžeme na praktickém příkladu realizace JS´Barn, rekonverze 220 let staré stodoly.

Stodola, která pamatovala Napoleona

Objekt, který byl v Bagnes vystaven v roce 1792, by skutečně k trvalému obývání na komfort náročných výletníků vhodný nebyl. Přes letní měsíce se tu ukládalo seno a obilí a v přízemí byly přes zimu zabydleny krávy. Tomu odpovídalo i členění do dvou pater. Na tom se také po sto následujících let nic nezměnilo. Jenže se změnami majitele docházelo i ke změnám využití. Z dřevěné stodoly z masivních trámů se tak stalo spíše úložiště nepotřebného náčiní a postupně pak stavba chátrala.

Povyrostla, ale zvenčí je stejná

Před deseti lety na scénu vstupují noví majitelé, kteří mají s malou ruinou velké plány. Rozhodli se ji kompletně renovovat a zřídit si tu na ploše tří pater příjemný apartmán. Patro navíc? Čtete správně: budovy tu sice nesmí měnit profil, ale to jim nikterak nebrání zanořit se trochu do hloubky. Architekti tedy spolu s odborníky z Lattion Bruchez ingénieurs rozhodli vyhloubit suterén a dát domu solidní základy.

Mistrovská práce tesařů

Dřevěná stodola byla rozebrána, jednotlivé klády a trámy očíslovány, a ty, které byly svým stavem nevyhovující, byly nahrazeny novými. O to už se postarali tesaři z nedalekého Sarreyeru. Na betonovém podsazení pak opětovně vyrostla „stodola“, která bere dech. Jistě, střecha je nová a také je tu pár oken navíc. Původní design ale zůstal vzhledově zachován, byť je JS´Barn o chlup vyšší. A také už její užitná plocha činí 90 metrů čtverečních.

A uvnitř? To je teprve něco! Architekti si pohráli s pročištěním vnitřních prostor a odstranili odtud všechny teď již zbytečné přepážky. Nově vsazenými okny sem proniká dostatek světla a interiér je tak velmi příjemný. Útulnosti nahrává i designový nábytek šitý na míru obydlí. Nechybí moderní kuchyně nebo pohodlná ložnice. Prakticky do všech částí interiéru i vnitřního vybavení pak expandují fragmenty původní stodoly. Ať už jako účelné prvky nebo dekorace.

 

Autor:

Vydáno dne:


Photocredit: Christophe Voisin

1 0

Hodnocení: 5/5 (94 hodnocení)

Podělte se s námi o Váš názor:

Související články:

Zvažte prosím deaktivaci AdBlocku pro tento web.

Přístup k obsahu tohoto portálu je zdarma. Naším zdrojem příjmu je totiž bannerová reklama.

Používáním systému AdBlock nás připravujete o finanční zdroje, bez kterých nebudeme schopni portál nadále provozovat.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonu ruky na červené značce a zvolte 'Nespouštět na stránkách na této doméně'. Děkujeme!

PŘEČETL JSEM A CHCI PŘEJÍT NA PORTÁL