HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Elektrický krb: Zatopíte si bez sazí, ale s romantikou

Prostorově nenáročné, bez nutnosti údržby a s minimálními prostředky na provoz – co více si u krbu přát? Elektrické krby se skvěle hodí do prostor, ve kterých se nepočítalo s komínem, nebo jejich majitelé nechtějí investovat desetitisíce do celé krbové konstrukce. Elektrické krby jsou ve své podstatě kamna bez ohně a napájeny jsou z elektrické sítě. Pojďme se na ně podívat blíže. 


Elektrický krb
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jana C.

Jak elektrické krby fungují?

Princip fungování elektrických krbů je ve své podstatě jednoduchý. Na rozdíl od otevřeného ohně v klasických krbech, elektrické krby nehoří reálným plamenem. Fungují tak zcela bez nutnosti komína, což mnozí uživatelé velmi oceňují – odpadá tak potřeba čištění a starosti s jeho údržbou. Elektrický krb tedy stačí zavěsit na zeď či postavit na podlahu a zapojit do elektrické sítě.

Fotogalerie:

i Foto: Jana C., HimmelrichPR, Pexels

Efekt ohně v elektrickém krbu vytváří větrák umístěný ve jeho spodní části. Ten nejdříve nasaje vzduch a následně rozvlní látku zbarvenou do zlata. Aby byla látka dostatečně vidět, je osvětlena malými LED diodami, které podsvěcují plápolající látku a dotváří tak efekt hořícího krbu.

Jednotlivé elektrické krby jsou vždy dodávány s příručním ovladačem, díky kterému můžete krb zapnout a okamžitě navodit příjemnou romantickou atmosféru. Dálkovým ovládáním také můžete regulovat „plamen“ krbu či zvolit, zda chcete, aby krby začal také topit. Tuto funkci totiž většina lepších elektrických krbů obsahuje. Teplo vycházející z elektrického krbu, je tvořeno elektrickou spirálou schovanou uvnitř krbu a efekt rozehřátého krbu je tak téměř dokonalý.

Mohlo by vás zajímat: Topíme dřevem: Krbové vložky, nebo kamna?

Jaký výkon mají elektrické krby?

Výkon elektrického krbu přímo souvisí s topnou spirálou uloženou v krbu. Její výkon nebývá vyšší než 1 kW, a to ani v případě, že je elektrický krb používán též jako topidlo. Nikdy proto nelze využívat elektrický krb jako hlavní zdroj tepla v domě či bytě. Jeho teplo slouží spíše ke zvýšení pocitové teploty v místnosti.

Pokud však funkci výhřevu vypnete a budete využívat jen dekorační účel elektrického krbu, nepřevýší výkon elektrického krbu 50 W, tedy energii srovnatelnou se zapnutou žárovkou.

Jaké najdeme na trhu typy elektrických krbů?

Princip fungování elektrických krbů je ve většině případů stejný, tedy se zapojením do zásuvky. Na trhu najdete celou škálu provedení těchto krbů, od závěsných např. nad postel, až po věrné kopie kachlových krbů do obývacího pokoje.

Najdete však i jeden specifický druh krbů, a těmi jsou bio krby, jejichž hlavním poháněcím palivem je biolíh.

Rozdíly bio krbů oproti elektrickým krbům jsou celkem tři:

  • Prvním z nich je plamen. Ten je totiž u bio krbů reálný. Při hoření nevznikají žádné zplodiny, protože biolíh při hoření tvoří hlavně vodní páru a nezávadný oxid uhličitý.
  • Druhým rozdílem je výkon, který je u bio krbů větší. Záleží tedy na Vás, zda preferujete spíše okrasnou funkci krbu, nebo jeho výhřevnost.
  • Třetím rozdílem je spotřeba, která je u bio krbů lehce vyšší, vzhledem k porovnání cen biolihu a elektřiny.

Provedení bio krbů jsou různá. Většina z nich jsou přenosné krby, tudíž umístitelné do jakékoliv části domu či bytu.

TIP: Bio krby: Je lihový krb jen hezká podívaná, nebo vás opravdu zahřeje?

Jaké jsou výhody elektrických krbů?

Jednoznačnou výhodou elektrických krbů je jejich jednoduchá a přívětivá údržba. Stačí je totiž koupit, zapojit do zásuvky a občas z nich utřít prach. Oproti běžným kamnům a krbům si tak ušetříte práci se dřevem, instalací krbu a v neposlední řadě komínem. Právě nutnost mít dostupný komín je pro mnohé důvodem zakoupení krbu elektrického.

Mezi další pozitiva elektrického krbu patří také dálkové ovládání, které vám umožní manipulovat s velikostí „plamene“ a diktovat si, jak moc bude váš elektrický krb hořet. Mezi oceňované přednosti také často patří neprašnost, díky které není nutné tak často v místnosti větrat.

Podívejte se, jak elektrický krb funguje:

Jaké jsou nevýhody elektrických krbů?

Zastavíme-li se u nevýhod elektrických krbů, setkáme se často s argumentem, že je to „pouhá imitace ohně“. Je pravdou, že reálný a elektrický plamen nejsou zcela srovnatelné. Tento problém může vyřešit bio krb na líh, který je od reálného plamene k nerozeznání.

Praktickou nevýhodou je také malá výtopnost elektrického krbu. Při koupi je proto třeba počítat s tím, že elektrické krby jsou vždy jen dodatečných a přidaným topným zařízením.

Jaks e vám líbí elektrické krby? Napište nám do naší diskuze.

Vydáno dne:
09.02.2018

Photocredit: Jana C.

4

Krby od A do Z: Krby jsou opět v kurzu, najděte ten svůj!

Nahlédněte do světa krbů, krbových kamen a krbových vložek a zjistěte vše, co jste chtěli o krbech vědět. Dozvíte se, kolik stojí krb i krbová kamna, z čeho jsou složeny a mezi jakými druhy krbů můžete vybírat?.. Číst více →



Šamotové cihly do krbu a kamen: V čem jsou tak výjimečné?

Šamotové cihly slouží ke stavbě kamen, krbů nebo grilů. Šamot je tradiční materiál, který dobře akumuluje teplo. Jak šamotové cihly vybrat? A jak s nimi při stavbě krbu pracovat? Dočtete se v článku... Číst více →



Paravany do bytu i do zahrady jsou v módě. Jak je vybrat?

Paravany se znovu vrací do interiérů bytů a objevují se i na zahradách. Slouží jako dekorace i funkční bytový doplněk. Jak paravan vybrat? Poradíme vám... Číst více →



Britové doplácí na kouřící kamna. Hrozí jim i zákaz topení dřevem!

Britové fandí topení dřevem, ale zdá se, že trochu pozapomněli, jak se to správně dělá. A co vy, topíte také mokrým dřevem?.. Číst více →



Elektrokotel: Vyplatí se? A jak vybrat ten nejlepší?

Elektrokotel představuje moderní způsob vytápění a vyplatí se hlavně v nízkoenergetických stavbách. Dozvíte se, jaké jsou náklady na vytápění elektrokotlem i specifikace elektrokotle na ústřední topení... Číst více →



Bydlím v paneláku – jak mohu snížit výdaje za vytápění?

Jak dosáhnout úspory u zatepleného panelového domu? Přichystali jsme pro vás přehled moderních a často opomíjených technologií snižující náklady na vytápění až o desítky procent... Číst více →



Teplovzdušné vytápění krbem skrývá zdravotní rizika, o kterých se mlčí. Jaké jsou alternativy?

Podmínkou použití teplovzdušného vytápění krbem má být vždy maximální informovanost uživatele o rizicích takového způsobu vytápění. Jak je to ale ve skutečnosti?.. Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů