HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Elektrokotel: Vyplatí se? A jak vybrat ten nejlepší?

Vytápění elektřinou bylo dlouho zatracováno, především kvůli vysokým nákladům a rostoucí ceně elektrického proudu. Moderní elektrokotle jsou dnes považovány za ekologická zařízení. Jejich hlavní výhodou je jednoduchá instalace a snadná obsluha. Co byste o elektrokotli měli vědět, než ho pořídíte? Jaké jsou náklady na vytápění? A kolik elektrokotel stojí?


Elektrokotel
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

O vytápění elektřinou se říká, že je nejdražší. Dnes už to neplatí jednoznačně. Vhodnost zdroje tepla pro konkrétní dům záleží na úrovni zateplení, na tepelných ztrátách i životním stylu domácnosti. Elektrické kotle jsou proto znovu ve hře, zejména díky snadné obsluze a dobré účinnosti. Odborníci je doporučují především ve stavbách, které jsou kvalitně zateplené. To znamená, že mají nízké tepelné ztráty a nepotřebují tolik energie na vytápění. K takovým stavbám patří hlavně nízkoenergetické nebo pasivní domy.

Čtěte dále: Elektřina nebo plyn: Kdo zaplatí víc? Počítejte s námi

Výhody a nevýhody elektrokotle

Elektrokotle jsou ekologické zdroje tepla s čistým provozem. Na rozdíl od kotlů na uhlí, krbových kamen nebo peletových kotlů nemusíte shánět topivo a řešit jeho skladování. Elektrokotle navíc nejsou hlučné a s ohledem na zmiňovaný čistý provoz je tak můžete instalovat přímo v bytě. Prohlédněte si instalaci elektrokotle v naší fotogalerii.

Krom toho elektrokotle nepotřebují komín a jejich montáž i obsluha je jednoduchá. Ve srovnání s tepelnými čerpadly nebo automatickými kotli na pevná paliva je pořizovací cena kotlů na elektřinu nesrovnatelně nižší.

Hlavní nevýhodou elektrokotlů je cena elektřiny. Ta sice v posledních několika letech stagnuje, ale těžko se předvídá její další vývoj. Cenu elektřiny ovlivňuje nabídka a poptávka na trhu, zasahují do ní regulace ze strany států, odstávky jaderných elektráren i výroba energie z obnovitelných zdrojů.

Technické parametry elektrokotle

Elektrokotle bývají zpravidla závěsné a jejich účinnost může být až 99 %. Elektrokotle se připojují k pevnému třífázovému elektrickému rozvodu síťového napětí a z důvodu velkého příkonu je nutné mít dostatečně silný jistič.

Na trhu jsou dva hlavní typy elektrických kotlů:

Přímotopný elektrokotel

Přímotopný elektrický kotel má téměř bezobslužný a bezhlučný provoz a jeho výhodou je okamžitý výkon. Nevýhodou vyšší spotřeba elektřiny na vytápění.

Elektrokotel se zásobníkem

Elektrokotel s akumulací tepla sice nevyžaduje plný elektrický příkon, ale je třeba počítat s prostorem pro akumulační nádrž na vodu.

Elektrokotel akumulací tepla pracuje na tzv. teplovodním principu, kdy odporové topné tyče ohřívají vodu v topné soustavě. Ta je potom poháněna oběhovým čerpadlem do radiátorů nebo do podlahového topení. Elektrokotle s ohřevem vody lze proto použít i na ústřední vytápění.

Nejčastěji se výkon elektrokotlů pohybuje od 4 do 60 kW a dokážou tak pokrýt vytápění menších místností i větších domů. Výkon elektrokotle je třeba vybrat s ohledem na tepelné ztráty objektu. Co se týká značek, prodávají se elektrokotle od různých výrobců, jako je Protherm, Bosch nebo Mora. S volbou toho správného typu kotle vám poradí projektant TZB, který bude navrhovat topný systém do vašeho domu. Prohlédněte si různé typy elektrokotlů v naší fotogalerii.

Podívejte se na nejzajímavější modely elektrokotle ověřených výrobců:

Elektrokotel Protherm 

Elektrokotel Bosch 

Elektrokotel Mora 

Elektrokotel - náklady na vytápění

Při výběru elektrokotle je třeba, stejně jako při volbě každého jiného zdroje tepla, znát tepelnou ztrátu domu. Čím nižší je, tím lépe, protože nebudete odebírat tolik elektřiny. Vytápět elektřinou se tak vyplatí hlavně u moderních nízkoenergetických staveb, případně u starších domů po důkladném zateplení.

Dozvíte se více: 77 tipů a triků, jak ušetřit na energiích

Nespornou výhodou elektrokotle jsou i nízké pořizovací náklady. Běžné elektrokotle se prodávají za cenu mezi 15 až 30 tisíci korun. Rozhodující ovšem nejsou jen náklady na vytápění, ale také na provoz elektrokotle (zde do hry vstupuje cena elektřiny). Na druhou stranu, na rozdíl od kondenzačních plynových kotlů nevyžadují elektrokotle pravidelný servis a údržbu.

Srovnání nákladů na vytápění rodinného domu

Při srovnání různých způsobů vytápění běžného rodinného domu vychází elektrokotel stále jako jeden z nejméně ekonomických způsobů vytápění. Následující výpočty jsou realizované pro běžný dům se spotřebou tepla 15,7 MWh ročně a pro pasivní dům se spotřebou kolem 5,3 MWh tepla na vytápění a ohřev vody ročně.

Náklady při vytápění elektrokotlem ovlivňuje i hospodárnost provozu. Tlumené nebo tzv. přerušované vytápění je úspornější než celodenní vytápění. Důležitá je proto vhodná regulace. Provozní náklady ovlivní i typ radiátorů – ústřední topení s litinovými radiátory, akumulační podlahové vytápění apod.

Výhodou je, že při vytápění elektřinou můžete zažádat o dvoutarifní sazbu (dříve noční proud). Po většinu dne (u přímotopů je to 20 hodin denně) vám bude v domácnosti proudit elektřina v tzv. nízkém tarifu. Náklady na vytápění elektřinou můžete ovlivnit i vhodnou volbou dodavatele elektřiny.

Názorně zpracovaný přehled možností elektrického vytápění v rodinném domě naleznete také v následující animaci:

Vydáno dne:
09.08.2019

Photocredit: Shutterstock

45

Dřevostavba vytápěná elektřinou? Není třeba se bát

Stále více dřevostaveb je vytápěno elektřinou a tento trend má jasný důvod.. Číst více →



Bojler: Podle čeho si jej vybrat a jak se o něj starat

Při výběru bojleru je ve hře nejenom správný typ a objem, ale i umístění a pravidelný servis. Rady k tomu, aby vám bojler sloužil co nejlépe, naleznete zde... Číst více →



Kondenzační plynové kotle pro domácnost: Jak vybrat ten správný?

Plynové kotle pro domácnost představují ekologický a ekonomický zdroj vytápění. Víte, že na kondenzační plynový kotel můžete získat dotace? V našem článku se například dozvíte, jak plynový kotel vybrat i jak je to s ohřevem vody... Číst více →



Elektrický krb: Zatopíte si bez sazí, ale s romantikou

Milujete plápolající oheň v krbu, ale nemáte na pravý krb místo ani prostředky? Pořiďte si efektivní elektrický krb. O příjemné plameny z krbu nepřijdete a neumažete si ruce! Elektrický krb do domu či paneláku, stačí si vybrat... Číst více →



Změkčovače vody: 3 tipy, jak se zbavit tvrdé vody

Taky patříte mezi ty, které trápí tvrdá voda? Pojďte se podívat na 3 tipy, jak s tvrdou vodou zatočit. Koupíte změkčovač vody, nebo se pustíte do alternativních metod změkčení tvrdé vody?.. Číst více →



Vyplatí se kotel na pelety? Prohlédněte si 3 typy kotlů, které vás nezklamou

Zapomeňte na vysoké náklady za palivo. Čtěte, jak kotel na pelety vybrat, a zjistěte, zda je toto moderní topení právě pro vás... Číst více →



Záložní energie při výpadcích elektřiny a tuhých mrazech

Jak překonávat výpadky elektrické energie v zimním období? V tomto článku jsou sepsané možné varianty pro menší rodinné domy i bez plynové přípojky a krbu... Číst více →



Mám elektrokotel – jak mohu snížit výdaje za vytápění?

Existuje několik základních principů, jak snížit náklady za vytápění elektrokotlem. Která distribuční sazba je nejvýhodnější?.. Číst více →



Topení v energetické krizi – odborné srovnání ceny za 1 kWh kamny, elektřinou a plynem

Jak je to s topením dřevem v energetické krizi? V článku naleznete srovnání cen za 1 kWh vytápění kamny, elektřinou, plynem a ilustrační příklad výpočtu ceny 1 kWh energie... Číst více →



Stát chce od roku 2025 zakázat prodej některých kotlů a kamen

Prodej kotlů a kamen na uhlí bude od roku 2025 zakázán. Domácnosti si už nové nepořídí. Stát bude rozdávat pokuty za porušení zákazu... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů