HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Elektrický topný žebřík do koupelny: Jak jej správně vybrat?

Koupelna by měla být útulná a pohodlná. Nikdo se rád nevysvléká do zimy. Jestli řešíte vlhkost nebo chlad ve své koupelně, porozhlédněte se po topném žebříku. Elektrické topné žebříky se dnes prodávají v mnoha variantách. Rozhodně u vás nebude dělat ostudu a nemusíte se bát ani přemrštěného účtu za energie. Poradíme vám, jak vybrat ten správný.


Elektrický topný žebřík do koupelny
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Chladné, vlhké a nepříjemné koupelny najdeme především ve starších domech. Někdy se při rekonstrukci hledá místo, kde vybudovat koupelnu a padne volba třeba na bývalou spíž, kde byl dřív chlad žádoucí. V létě je ještě možné chladnou koupelnu zvládnout, ale v zimě se může sprchování proměnit v nepříjemnou činnost – kdo by totiž rád vystupoval z horké sprchy do zimy?

Řešením jsou koupelnové radiátory neboli elektrické topné žebříky, které dokážou během chvíle nehostinnou koupelnu proměnit v příjemnou místnost.

Čtěte také: Radiátory k ústřednímu topení i na elektřinu: Jak vybrat ten správný?

Topné žebříky najdou uplatnění také v bytech, kde se problémem stala vlhkost a plísně (hlavně ve starších a nerekonstruovaných koupelnách). Použít je lze také v novostavbách, například v úsporných domech, kde není třeba řešit topení, ale občas je nutné si v koupelně přitopit.

Zbývá jen jediná otázka – jak elektrický topný žebřík vybrat, aby vám byl co nejvíce k užitku?

Topný žebřík musí splnit svůj účel

Topný žebřík si nepořizujete pro parádu, ale proto, aby vytopil chladnou místnost, respektive místnost, v níž běžné vytápění nestačí. K vytápění menších koupelen jsou ale topné žebříky naprosto dostačující.

Kromě vytápění mohou topné žebříky posloužit také k sušení ručníků, které v chladnějších místnostech schnou špatně. V takovém případě se poohlédněte po topném žebříku, který je konstruovaný i pro sušení – mezera mezi zdí a tělesem by měla být dostatečně velká.

Klasické topné žebříky mají žebřiny, na něž můžete ručníky zavěsit. Designové topné žebříky se spíše podobají topným panelům a stanou se zajímavým interiérovým doplňkem.

Výkon elektrického topného žebříku

U topného žebříku je klíčový výkon, zvlášť pokud v koupelně nemáte jiné topné těleso. Pokud topný žebřík budete využívat jen jako „sušák“ ručníků, nemusíte si s výkonem příliš lámat hlavu.

Zvažte, jak často budete topný žebřík využívat a jakou očekáváte tepelnou pohodu. Důležitá je samozřejmě velikost koupelny i běžná teplota v místnosti a požadovaná teplota.
Obecně platí, že na metr krychlový otopné plochy potřebujete asi 50 W výkonu. Tímto ukazatelem se můžete řídit při výběru topného žebříku. Právě dobře zvolený výkon rozhoduje o tepelné pohodě ale i o částce, kterou zaplatíte za vytápění. Topné žebříky nicméně nejsou energeticky náročné.

Pokud si ale chcete být jisti, že zvolíte dostatečný výkon, a máte na topný žebřík vysoké nároky, kontaktujte projektanta, který zohlední všechna kritéria a s výběrem topného žebříku vám pomůže. Vedle výkonu vám poradí i s instalací nebo typem topného tělesa.

Typ elektrického topného žebříku

Aby to nebylo příliš snadné, existuje na trhu hned několik typů topných žebříků, které se liší druhem vytápění.

Elektrický topný žebřík

Patří asi k nejčastějšímu řešení. Soustava žebříku je uzavřená, trubky jsou naplněné vodou nebo nemrznoucí kapalinou. Elektrický topný žebřík se snadno instaluje (zavěsíte ho na zeď). Poté ho stačí zapojit do běžné zásuvky. Existují docela jednoduché topné žebříky, ale i sofistikovanější elektrické topné žebříky s termostatem, který si můžete naprogramovat na požadovanou teplotu.

Teplovodní systém ropného žebříku

Tento druh topného žebříku je bez topného média. Připojíte ho k stávajícímu systému topné soustavy v domácnosti a ovládáte ho stejným způsobem jako ústřední vytápění.

Kombinovaný koupelnový žebřík

Kombinuje teplovodní řešení a elektrickou topnou tyč. Spojuje obě předchozí varianty do jedné. Otopné těleso je připojeno ke stávajícímu topení, ale zároveň je v žebříku i elektrická tyč, takže si můžete kdykoli přitopit, aniž byste zapínali ústřední vytápění.

Barva a design elektrického žebříku

Vedle tradičního bílého topného žebříku, který svým tvarem skutečně připomíná žebřík, můžete vybírat z mnoha designových variant. Za ně si ovšem připlatíte.
Pořídit si můžete topné žebříky v chromu nebo nerez provedení. Prodávají se i taková tělesa, která na první pohled vůbec nevypadají jako topný žebřík, ale svým vzhledem připomínají futuristický koupelnový doplněk.

Cena topného žebříku do koupelny

Nejlevnější jsou běžné bílé topné žebříky. Seženete je už za cenu kolem 1 500 nebo 2 000 korun. Za designové kousky si připlatíte, jejich ceny začínají zhruba na 10 000 korun.

Máte topný žebřík doma? Napište nám do diskuze, jak jste s ním spokojení.

Vydáno dne:
27.02.2018

3

Sprchový kout: Inspirace a praktické rady pro jeho zařízení

Sprchový kout se vyrábí v řadě podob. Je lepší sprchový kout s vaničkou nebo bez vaničky? A podle čeho vybrat sprchovou baterii? Vše se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Radiátory k ústřednímu topení i na elektřinu: Jak vybrat ten správný?

Pořizujete nové radiátory nebo jen vyměňujete staré za nové? Jaké můžeme vybrat radiátory k ústřednímu topení a jak je odvzdušnit? Vše se dozvíte zde... Číst více →



Dva kamarádi si postavili domy na úzkém pozemku

Jak postavit dům na úzkém pozemku? Dva kamarádi si tam postavili jeden dům hned dvakrát. V rozhovoru nám prozradí, jak se to podařilo a jak se jim bydlí... Číst více →



Jaké jsou trendy v koupelnách? Moderní technologie, ale i námi oblíbené dřevo

Nejen loni, ale i tento rok budou trendům v bydlení vládnout přírodní materiály. A jak to souvisí s trendy pro koupelny?.. Číst více →



Sprchový kout, nebo vana – pět postřehů, které pomohou při výběru

Sprchový kout má oproti vaně hned několik výhod. Chcete je znát? V dnešním článku vám představíme 5 důvodů, proč dát přednost sprše před vanou... Číst více →



Vodovodní umyvadlová baterie – rady pro výběr a inspirace do vaší koupelny

Dokončujete novou nebo rekonstruujete starou koupelnu a chybí vám vodovodní umyvadlová baterie? Nevíte, jaký druh zvolit? Inspirujte se v galerii s originálními typy a nápady... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů