HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Radiátory k ústřednímu topení i na elektřinu: Jak vybrat ten správný?

Vybíráte radiátory k ústřednímu topení, nebo jen elektrický radiátor na chalupu? Nezaměřujte se při výběru jen na design, ale zvažte všechny parametry radiátoru, které jsou skutečně důležité, aby správně plnil svou funkci. Dozvíte se, jaké parametry to jsou a z jakých typů radiátorů můžete vybírat.


Radiátor
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Radiátor funguje jako tepelný výměník, který ohřívá vzduch v místnosti. Konstrukce radiátoru je dutá a topné médium tvoří kapalina. V závislosti na typu radiátoru se liší druh kapaliny i způsob jejího ohřevu. Účinnost radiátoru závisí především na tvaru a velikosti povrchu, kterým je předáváno teplo do vzduchu.

Vybíráme výkon radiátoru

Při výběru radiátoru je potřeba správně zvolit výkon jednotlivých topných těles a výkon celé soustavy. Zde hraje důležitou roli řada faktorů, které není zcela jednoduché vyhodnotit. Pro představu si je však sepíšeme a vytvoříme si modelový příklad.

Základní faktory pro stanovení potřebného výkonu radiátoru:

  • Využití místnosti – Jedná se o koupelnu, obývací pokoj či ložnici? Na každou z místností máte jiné požadavky, a to bude odrážet i v nastavené teplotě, kterou budete chtít udržovat.
  • Objem místnosti, kterou budeme vytápět – Kolik metrů krychlových vzduchu bude muset radiátor ohřát? Toto je naprosto zásadní informace pro správný výběr radiátoru.
  • Typ a tepelná ztráta budovy – Je velký rozdíl, jestli budete chtít vytopit místnost v rodinném domě, nebo v paneláku. Také záleží na konstrukčním systému a množství izolace. Výkon radiátoru by měl být stejný nebo vyšší, než jaké jsou tepelné ztráty místnosti.

Ceny elektřiny a plynu. Které tarify jsou nejvýhodnější? Srovnání distributorů

Stanovení správného výkonu radiátoru není pro lajka zcela jednoduché a jednoznačné. Vždy je lepší se poradit s odborníkem (topenář, projektant), který při výpočtu zohlední větší množství individuálních faktorů jako je například lokalita, skladba stěn, umístění a typ oken, výkon kotle, výpočtové teploty a další.

Podívejte se na oblíbený radiátor s výkonem 1314 W.

Když víte aspoň orientačně, jaký výkon by měly vaše radiátory mít, čeká vás ta jednodušší fáze výběru toho správného radiátoru. Na trhu najdete celou řadu radiátorů k ústřednímu topení i na elektřinu a níže se tedy podíváme na jednotlivé typy.

Radiátory k ústřednímu topení

Tepelný zdroj v systému ústředního topení je kotel, který ohřívá vodu, která je dále rozváděna systémem trubek do radiátorů. Radiátory ohřívají okolo procházející vzduch a jejich sálavý výkon je případně doplňkový.

Žebrový radiátor (článkový radiátor)

Litinové radiátory 

Konstrukce radiátorů z litiny je výrazně robustnější, než je tomu u deskových radiátorů. Zabírají tak mnohem více prostoru v místnosti a je potřeba větší množství energie pro jejich ohřev. Na druhou stranu jim hraje do karet jejich vyšší výhřevnost. Však porovnejte sami jejich výhody a nevýhody.

Výhody

  • Vysoká výhřevnost
  • Akumulace tepla i po vypnutí ohřevu
  • Životnost

Nevýhody

  • Delší doba ohřevu
  • Horší regulace teploty, které vede k přetápění místnosti
  • Zabírají více místa v prostoru místnosti

Podívejte se na nejoblíbenější litinové radiátory zde.

Hliníkový radiátor 

Hliníkové radiátory se konstrukčně podobají litinovým radiátorům, s tím rozdílem, že mají rozšířenou plochu žeber a tím pádem i větší plochu pro výměnu tepla. Na rozdíl od litiny jsou hliníkové radiátory lehké, snadno se regulují a vynikají skvělou tepelnou vodivostí.

Zjistěte si aktuální cenu hliníkového radiátoru s elegantním designem zde.

Deskové radiátory

Jedná se o nejčastější typ radiátorů, které při rekonstrukcích postupně nahrazují staré žebrové radiátory. Jsou totiž prostorově mnohem úspornější a pro jejich přepravu a montáž se vám bude hodit i jejich nižší hmotnost. Konstrukce deskových radiátorů je tvořena ze svařených ocelových nebo hliníkových plechů, které tvoří jednu, dvě nebo i tři deskové plochy spojené vnitřními lamelami. Deskové radiátory mají nižší objem vody, takže se rychleji zahřívají a lépe reagují na změny. Čištění a údržba deskového radiátoru je také mnohem snadnější díky uzavřené ploše bez žeber.

Kdy se elektrické přímotopy vyplatí - 1. díl

Typy deskových radiátorů:

  • Napojení radiátoru zespodu na pravé/levé straně nebo na středu
  • Napojení radiátoru zboku vpravo nebo vlevo
  • Radiátor určený pro výměnu starého žebrového radiátoru s roztečí 500 mm
  • Radiátor s možností uzavření průtoku zadní deskou
  • Zdvojená konstrukce radiátoru, aby se teplá voda nedostala do přední desky. Vhodné například do mateřských školek, kde by se děti mohly spálit o horký radiátor.
  • Kombinovaný radiátor s možností zapojení do elektřiny
  • Radiátor s hladkou plochou pro snadné čištění v prostorách s vysokými požadavky na hygienu
  • Pozinkovaný radiátor určený do prostoru se zvýšenou vlhkostí a požadavky na ochranu proti korozi

Podívejte se na nejoblíbenější radiátory.

Olejový radiátor na elektřinu

Konstrukce elektrického radiátoru je zpravidla žebrová a vyplněná olejem. Olej jako topné médium necirkuluje, ale je zahříván přímo v radiátoru elektrickou odporovou spirálou. Olejový radiátor s termostatem udržuje příjemnou teplotu a účinnost lze zvýšit ještě vestavěným ventilátorem. Výhodou je i jeho snadné přenesení do dalších místností.

Koupelnový radiátor (trubkový radiátor)

Tvar trubkového radiátoru je zpravidla žebříkový, a jeho funkce je spíše v přitápění, než že by měl vytopit celý prostor místnosti. Velmi často se trubkové radiátory umisťují do koupelny, kde potřebujeme sušit ručníky nebo vyprané prádlo. Proto se trubkovým radiátorům častěji říká „koupelnové radiátory“.

Koupelnový radiátor může být napojený na ústřední vytápění s průtokem, existují však i kombinované topné žebříky s možností zapojení i do elektřiny.

Podívejte se na aktuální cenu koupelnového radiátoru.

Další příslušenství k radiátorům

Pokud již máte vybraný základní typ radiátoru, bude se vám hodit i další doplňkové vybavení.

Termostatické ventily na radiátory

Pokud ještě nemáte termostatický ventil, přicházíte o nemalé úspory za vytápění! Automatickým přivíráním ventilu se zmenšuje průtok vody radiátorem a tím se snižuje i množství tepla předaného do místnosti. Hlavice mohou být manuální, se kterými se ručně otáčí, nebo elektrické, které mohou nabídnout rozšířené funkce například s nastavením času zapnutí.

TIP: Termostatický ventil by vám měl nainstalovat zkušený instalatér, který vám zároveň přesně vyváží topnou soustavu.

Záložní energie při výpadcích elektřiny a tuhých mrazech

Odpařovač na radiátor? Raději ne

Máte suchý vzduch v místnosti a myslíte si, že nádobka s vodou na radiátoru něco změní? Myšlenka sice pěkná, ale ve výsledku se do vzduchu odpaří jen minimální množství vody. Oproti tomu budete mít v místnosti nádobu s teplou vodou, ve které se mohou množit všelijaké mikroorganismy.

Barva na radiátory

Máte doma starý litinový radiátor a rádi byste mu dali nový vzhled? Místo experimentů se starou barvou, kterou jste našli v garáži, vyberte raději speciální barvu na radiátory, která by měla být odolná proti vysokým teplotám. Také by měla mít dobrou krycí vlastnost a přilnavost.

Zde se můžete podívat na aktuální cenu bílé barvy na radiátory.

Sušák na radiátor

Sušáky na všechny typy radiátorů jsou velmi praktické, protože prádlo sušíte přímo u zdroje tepla a uschne tak rychleji.

Podívejte se, jaké různé typy sušáků na radiátor jsou dostupné:

Designové radiátory

Sice jsme v úvodu článku říkali, že by design neměl být jediným kritériem výběru vhodného radiátoru, a za tím si stojíme. Nicméně by vzhled radiátoru neměl být opomíjen a zejména v moderním interiéru mají designové radiátory své místo.

Jak odvzdušnit radiátor

Netopí vaše topení, i když je puštěné na plný výkon? Část radiátoru je úplně studená? Vzduchové bubliny způsobují nedostatečný výkon topného systému a chceme se jich tedy zbavit. K odvzdušnění je potřeba povolit ventil na radiátoru. Podle syčení poznáme, že uniká vzduch z radiátoru, ale pozor na vodu. Ke konci odvzdušňování může vytékat i voda, je proto dobré mít u sebe nějakou nádobu a hadru na utření.

Zaujal vás článek? Napište nám do diskuze, jaké máte z různými radiátory zkušenosti vy?

Vydáno dne:
14.11.2017

Photocredit: Shutterstock

9

Proč je nám s přímotopy někdy zima, i když topíme?

Znáte ten pocit kdy teploměr ukazuje 24°C a vám je přesto zima.. Číst více →



Krbová kamna, nebo krbové vložky? Topíme dřevem

Přemýšlíte o tom, zda si budete topit nebo přitápět dřevem?.. Číst více →



Podlahové topení: Na boso i v zimě? Návod, jak toho docílit

Masivní dřevo v kombinaci s podlahovým vytápěním dává to pravé kouzlo a útulnost domova. Dozvíte se více něž jen, jaké je potřeba dodržet podmínky pro podlahové topení... Číst více →



Kondenzační plynové kotle pro domácnost: Jak vybrat ten správný?

Plynové kotle pro domácnost představují ekologický a ekonomický zdroj vytápění. Víte, že na kondenzační plynový kotel můžete získat dotace? V našem článku se například dozvíte, jak plynový kotel vybrat i jak je to s ohřevem vody... Číst více →



Elektrický topný žebřík do koupelny: Jak jej správně vybrat?

Máte v koupelně rádi teplo a příjemné prostředí? Řešíte nepříjemný chlad nebo chcete mít prostě suché ručníky? Zatopte si elektrickým topným žebříkem. Poradíme vám, jak topný žebřík do koupelny vybrat... Číst více →



Cena kWh – Jaká je cena elektřiny v domácnosti?

Začněte šetřit za elektřinu. Není na tom nic těžkého, stačí jen dodržovat jednoduchá pravidla. Podívejte se, jaké jsou sazby a cena kWh!.. Číst více →



Akumulační krbová kamna zvládnou vytopit celý dům už za pár korun

Akumulační krbová kamna jsou levný a zdravý způsob vytápění všech domů. Proč jsou úsporné a na kolik vychází jejich provoz?.. Číst více →



Mám tepelné čerpadlo – jak můžu snížit náklady na vytápění?

Náklady na provoz tepelného čerpadla lze snížit o desítky procent. Odborníci popsali, jak toho dosáhnout a co je potřeba udělat... Číst více →



Fancoily se podobají klasickým radiátorům, jsou však mnohem efektivnější

Pokud rekonstruujete nebo stavíte dům a zvažujete pořízení modernějšího a efektivnějšího systému, než jsou klasické radiátory, měli bystě zvážit fancoily... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů