HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rezavé skvrny lidem nevratně poškozují umyvadla. Přitom jim lze celkem snadno předejít

S hnědočervenou usazeninou, která vzniká zejména v koupelnovém umyvadle, se již setkal pravděpodobně každý. Ne každý však ví, o co přesně se jedná a jaké dopady může mít toto na první pohled neškodné znečištění na choulostivé a často velmi drahé části vaší koupelny. K degradaci a poničení dochází pomalu, pozvolna, ale po čase již bohužel zcela zřetelně a nevratně. Řešení je přitom poměrně snadné, a to jak co se týče vyčištění, tak hlavně možnosti předejít tvorbě této nečistoty. Toho lze dosáhnout dokonce jednoduchým postupem tak, že usazenina zmizí z vaší koupelny jednou pro vždy.


Rez v koupelně
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Tomek Augustyn (Flickr CC 2.0)

Nános rzi se utváří na povrchu všech železných a ocelových předmětů, pokud nemají speciální povrchovou úpravu. Ke vzniku skvrn stačí jen málo: vliv okolního vlhkého prostředí a kyslíku. Dojde tak k oxidaci a vzniku hydratovaného oxidu železitého. Projevuje se to nápadnými rudohnědými fleky připomínajícími svou barvou povrch planety Mars.

Nic, o co byste v zářivě čisté koupelně stáli

Rez se totiž utváří poměrně rychle a usazuje se nejen okolo kohoutků, výlevek, dřezů a odtoků, ale třeba i na místech, na nichž si odkládáte kovové tuby s holicí pěnou. Aby těch špatných zpráv nebylo málo, jsou tu ještě komplikující skutečnosti. Přesněji pH vaší vody. Je-li vyšší, je voda takzvaně tvrdá. Obsahuje víc minerálů a rozpuštěných solí vápníku a hořčíku. Je sice stále pitná, ale je korozivnější. Pokud máte přece jen obavy takovou vodu pít nebo chcete co nejvíce prodloužit životnost malých spotřebičů, jako je varná konvice, kávovar nebo žehlička, které denně přichází do kontaktu s vodou, doporučujeme pořízení speciální filtrační konvice. Přehled dostupných variant a za kolik se dají pořídit se můžete podívat zde.

Rudohnědé mapy? Nechutné!

Taková tvrdá voda zevnitř nahlodává vaše potrubí a součásti vodovodního systému intenzivněji. Působí negativně na životnost ohřívačů vody, na těsnění a ovládací prvky rezervoárů toalet. V reakci s minerály obsaženými ve tvrdé vodě se navíc může korozí vzniklá rez usazovat i na površích bílé keramiky a koupelnových armatur. Na smaltu a porcelánu umyvadel, van a toaletních míst, kde má podobu rezavých map a fleků.

Jste připraveni na další špatné zprávy? Tyto rezavé skvrny s pomocí běžných čisticích prostředků neodstraníte. Drží se podkladu opravdu silně, takže při opravdu silném a nešetrném drhnutí hrozí poškození povrchů. Odstranit se ale dají, když víte, jak na to – a nemusíte u toho zbytečně utrácet. Vše potřebné už totiž máte doma.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Arzenál už máte připravený

Velkým pomocníkem vám při odstraňování rezavých skvrn a nánosů z umyvadel, van a toalet budou slabé kyseliny. Nelekejte se, skutečně jen slabé, které vám ani znečištěným povrchům neublíží.

Obyčejný kuchyňský ocet je totiž kyselinou (octovou) koncentrovanou na 6–15 % a podobně vymačkaná šťáva z citronů je 4–8% kyselina citronová. Ty vám pro boj se rzí úplně stačí. Naneste je na zrezivělý povrch, nechejte 5–10 minut působit, poté přidejte čisticí prášek a hladce vydrhněte.

Železitá rez v minerálním nánosu, kterou obměkčila slabá kyselina, před vašimi zraky zázračně ustupuje a mizí. Krása.

Užitečných rad máme více:

  • Rez usazenou na starších nerezových površích, které by si se slabými kyselinami nerozuměli, můžete vydrhnout s pomocí alobalu / hliníkové folie. Povrch totiž nepoškodí, ale rez odstraní.
  • Drobné kovové součásti, například táhla z rezervoárů toalet anebo filtry z vodovodního potrubí, můžete pročistit v lázni z octa nebo Coca-Coly. Ta je totiž slabou kyselinou fosforečnou.
  • Jemnější povrchy ošetřené akrylem – který samozřejmě poškodit nechcete – můžete zbavovat nánosu rzi s pomocí peroxidu vodíku. Jako dezinfekci ho máte v lékárničce. Stačí ho jen pár kapek.

Přehlížení plísně v koupelně mívá fatální následky. Některé druhy lidé neumí rozpoznat

Odstranit hlavní příčinu

Je čisto, umyvadlo už zase září. Ale vyhráno bohužel pořád ještě nemáte. Rez a skvrny se mohou zase znovu objevit. Jak to? Nezmizela totiž příčina celého problému. Oxidace železitých součástí vodovodního systému, a především ona tvrdá voda, kterou do řadu jímáte. Tady už je řešení složitější a také nákladnější.

Proměnit pH vaší vody můžete s pomocí filtrů a ionizátorů. Ty tvrdost vody upravují a snižují. Investice do domácí úpravny vody není malá, ale vyplatí se vám kvůli úsporám na údržbě a životnosti vodovodního potrubí a doplňků. Představu, kolik taková domácí úpravna vody aktuálně stojí, si můžete udělat například zde. S nejoblíbenějšími ionizátory na českém trhu si je můžete porovnat zde. Hnědočervené rezavé skvrny v umyvadle zvládnete porazit sami, s úpravou tvrdosti vody už si musíte nechat poradit. Obtížná a nehezká rez je totiž jen symptomem problému, který musíte vyřešit.

Vydáno dne:
10.05.2024

Photocredit: Tomek Augustyn (Flickr CC 2.0)

0

Elektrický topný žebřík do koupelny: Jak jej správně vybrat?
Máte v koupelně rádi teplo a příjemné prostředí? Řešíte nepříjemný chlad nebo chcete mít prostě suché ručníky? Zatopte si elektrickým topným žebříkem. Poradíme vám, jak topný žebřík do koupelny vybrat.

Obklady z mozaiky v koupelně či kuchyni dělají zázraky. A to už několik století.
Jak si obložit koupelnu obklady z mozaiky, jaké materiály a jaký postup se při obkládání doporučuje – aneb vše o mozaikách.

Obklady do koupelny: Jaké zvolit? Rady, tipy, inspirace
Jaké zvolit obklady do koupelny, abyste se v ní cítili příjemně po mnoho let? V dnešním článku vám poradíme. Koupelna je pro nás všechny totiž nedílnou součástí domácnosti a trávíme v ní mnoho času.

Jaké jsou trendy v koupelnách? Moderní technologie, ale i námi oblíbené dřevo
Nejen loni, ale i tento rok budou trendům v bydlení vládnout přírodní materiály. A jak to souvisí s trendy pro koupelny?

Vodovodní umyvadlová baterie – rady pro výběr a inspirace do vaší koupelny
Dokončujete novou nebo rekonstruujete starou koupelnu a chybí vám vodovodní umyvadlová baterie? Nevíte, jaký druh zvolit? Inspirujte se v galerii s originálními typy a nápady.

Jak na návrh moderní malé koupelny? Položte si předem tyto 4 otázky a inspirujte se
Lámete si hlavu se zařízením malé koupelny? Nevěšte hlavu. Prohlédněte si inspiraci na populární moderní koupelny nejen ze zahraničí.

Přehlížení plísně v koupelně mívá fatální následky. Některé druhy lidé neumí rozpoznat
Asi každý se již doma nebo na cestách setkal s plísní v koupelně. Pokud se to stane na hotelu, jednorázový pobyt asi nějak přežijeme. Pokud se však plísně vyskytnou u nás doma, může se jednat o mnohem závažnější problém.