HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Změkčovače vody: 3 tipy, jak se zbavit tvrdé vody

Usazený vodní kámen není hezký na první ani na druhý pohled, ale především není příjemný pro trubky praček, myček a rychlovarné konvice. Právě vodní kámen a usazeniny jsou způsobeny příliš tvrdou vodou, která je typická pro vlastní studniční vrty, ale není výjimkou ani v běžném vodovodním potrubí.

Jak s tvrdou vodou zatočit? Jsou změkčovače to pravé pro Vás? Jak vybrat ten správný?  Dozvíte se z našich tří tipů.


Změkčovače vody
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Termín „změkčování vody“ se může zdát relativně zavádějící. Proč je třeba vodu měkčit? Správné označení by bylo odstraňování kationtů, vápníku a hořčíku z užitkové i pitné vody. Odstraníme-li tyto látky, zabráníme usazeninám, označovaným jako vodní a kotelní kámen a vodu tedy „změkčíme“. 

Čtěte také: Nádrž na dešťovou vodu: Kolik vám ušetří a jak ji vybrat? 

1. tip – Máte opravdu tvrdou vodu?

Abychom zjistili, zda opravdu potřebujeme změkčovat vodu v naší domácnosti, je nejlepší nechat si provést odborný rozbor vody. To je nutné také v případě, že používáte vodu z vlastní studně – u té se dá tvrdost vody rovnou předpokládat. Přesto je rozbor nutný, a to také z hygienických důvodů – rozbor poukáže na přítomnost virů, bakterií a přesná procenta minerálů ve vodě.

Pokud využíváte vodu z veřejné vodovodní sítě, a přesto pociťujete, že se ve vodě špatně umývá nádobí, popř. voda zanáší potrubí, je čas porozhlédnout se po změkčovačích vody.

2. tip - Sežeňte ideální změkčovač vody

Rozhodnete-li se pořídit si do domácnosti změkčovač vody, je třeba pečlivě vybrat ten, který se Vám bude nejvíce hodit. V principu lze změkčovače rozdělit do dvou hlavních kategorií, a to změkčovače na bázi soli a změkčovače bez soli. Jaký je v nich rozdíl?

Změkčování vody pomocí soli

Systémy změkčování vody za pomoci soli jsou nejčastěji většími přístroji, které jsou napojeny u místa vstupu vody do domu. Tak je zajištěno, že bude změkčována všechna voda proudící do domu. Základní součástí systému je nádrž naplněná zrnky pryskyřice – katexu ke změkčování.

Díky fyzikálnímu přitahování kladných a záporných nábojů se nevyhovující minerály z vody přichytí k solné směsi, která následně nahradí ionty minerálů za ionty sodíku. Částice vápníku a hořčíku jsou následně vyplaveny do odpadu.

Výhodou tohoto způsobu změkčování vody je plošné změkčení pro všechnu vodu užitou v domě. Nevýhodou může být nutnost pravidelně dokupovat sůl. Systém je také třeba mít připojený k elektrické síti, což způsobuje dodatečné finanční náklady. Na trhu však můžeme narazit na různé tipy a velikosti změkčovačů, takže finanční zátěž je pouze relativní.

Odpůrci změkčovačů na bázi soli někdy také upozorňují na negativní dopady na životní prostředí – slaný roztok ze změkčovače je totiž vypouštěn do odpadu a mísí se tak s odpadovou vodou, kterou zanáší solí. Výhodou ovšem zůstává velká samostatnost zařízení a údržba jen v podobě doplňování soli.

TIP: Kořenová čistička odpadních vod: Jak funguje a jaká se cena? 

Pro případ, že byste chtěli změkčit pomocí soli jen některé přívody vody, je možné nainstalovat také zařízení přímo před ohřívač vody – malý zásobník potravinářského fosfátu, který čistí a změkčuje vodu přímo u vodovodní baterie. Tento způsob se však ze zdravotních důvodů nedoporučuje k dlouhodobému a pravidelnému využívání.

Změkčování vody bez soli

Stejné výhody, ale bez zatížení životního prostředí, mají změkčovače bez soli. Toto označení může být diskutabilní z toho důvodu, že se nejedná o změkčení vody ve smyslu odstranění nežádoucích minerálních látek z vody, ale „jen“ jejich přeměna v krystalky tak, aby se z nich netvořil vodní kámen. Z rozboru vody je pak patrné, že změkčovadlo bez soli nezměnilo poměr hodnot vápníku a hořčíku ve vodě, zabránilo však tvorbě vodního kamene.

Mohlo by vás také zajímat: Nádrž na dešťovou vodu: Kolik vám ušetří a jak ji vybrat? 

Změkčovače vody bez soli fungují bez přívodu elektřiny, pouze voda prochází přes náplň. Speciálně navržené granule, které mají na povrchu strukturu uhličitanu vápenatého a vápník obsažený ve vodě je tak přitahován na povrch granulí, kde mění svoji formu. Vzniklé mikrokrystalky obsahující vápník se dále volně uvolňují do protékající vody a nevytváří vodní kámen.

Velkou výhodou tohoto způsobu změkčování vody je fakt, že ve vodě zůstanou obsaženy minerální látky, které ve vodě přirozeně jsou. Objevují se totiž silné hlasy, že příliš „změkčená“ voda je sice vhodná k použití pro pračku, myčku či varnou konvici, pro člověka však není nejvhodnější.
Nevýhodou změkčovače bez soli může být pořizovací cena, záleží však na velikosti a značce změkčovače, který si rozhodnete zakoupit.

TIP: Přečtěte si zkušenosti lidí, kteří mají také tvrdou vodu. 

3. tip – Chcete změkčovač vody, nebo filtr?

Častým omylem, se kterým se při volbě způsobu čištění a změkčování vody setkáváme, je rozdíl mezi změkčovači vody a filtry. Zatímco změkčovače tvrdé vody mají za cíl buď odstranit některé minerály z vody, nebo je alespoň preformovat tak, aby nevznikal vodní kámen, filtry mají zcela jinou úlohu.

Úkolem filtru je zachytit znečišťující látky a odstranit chlór z vody, aby nám voda lépe chutnala. Zatímco změkčovače vody se zabývají pouze snížením obsahu minerálů způsobujících tvrdost vody, filtr se více zabývá zdravotními dopady pitné vody.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Na trhu můžeme vybírat z nepřeberného množství filtrů do konvice, filtračních vložek či rukávů a filtry, které se šroubují přímo na vodovodní baterii v koupelně či kuchyni. Přefiltrovaná voda je vhodnější k pití, také její chuť je příjemnější, filtr vás totiž zbaví nepříjemného chlorového nádechu.

A jak jste na tom s tvrdou vodou vy? Napište nám vaše zkušenosti do diskuze.

Vydáno dne:
06.03.2018

15

Podzim je ideální čas pro přípravu jezírka na zimu. Jak na to?

Dobře připravené jezírko k zazimování předchází problémům na jaře. Jak jezírko zazimovat se dozvíte v našem článku... Číst více →



77 tipů a triků, jak ušetřit na energiích

Roční vyúčtování energií je stále vyšší? Zkuste dodržovat pár pravidel, díky kterým ušetříte vaše peníze. Nechte se inspirovat jednoduchými tipy na úsporu energií... Číst více →



Kondenzační plynové kotle pro domácnost: Jak vybrat ten správný?

Plynové kotle pro domácnost představují ekologický a ekonomický zdroj vytápění. Víte, že na kondenzační plynový kotel můžete získat dotace? V našem článku se například dozvíte, jak plynový kotel vybrat i jak je to s ohřevem vody... Číst více →



Cena kWh – Jaká je cena elektřiny v domácnosti?

Začněte šetřit za elektřinu. Není na tom nic těžkého, stačí jen dodržovat jednoduchá pravidla. Podívejte se, jaké jsou sazby a cena kWh!.. Číst více →



Elektrokotel: Vyplatí se? A jak vybrat ten nejlepší?

Elektrokotel představuje moderní způsob vytápění a vyplatí se hlavně v nízkoenergetických stavbách. Dozvíte se, jaké jsou náklady na vytápění elektrokotlem i specifikace elektrokotle na ústřední topení... Číst více →



V Indii byly testovány první filtry pitné vody vyrobené ze dřeva

Spousta schopností dřeva je lidem stále skrytá. Nyní vědci přišli na to, že z něj jde vyrobit filtr vhodný pro přípravu pitné vody... Číst více →



Vodovodní umyvadlová baterie – rady pro výběr a inspirace do vaší koupelny

Dokončujete novou nebo rekonstruujete starou koupelnu a chybí vám vodovodní umyvadlová baterie? Nevíte, jaký druh zvolit? Inspirujte se v galerii s originálními typy a nápady... Číst více →



Miliony za stavební pozemek ušetřil mladík z Brna díky domovní čističce

Stavební pozemky nejsou a když už se nějaké objeví, obvykle stojí nekřesťanské peníze. Mladík z Brna v této výzvě obstál, a to i v této náročné době. Klíčem k řešení bylo využití pozemku bez dostupné kanalizace, tedy dál z města, který se dal pořídit za mnohem dostupnější cenu... Číst více →



Rostoucí cena vody v roce 2023 děsí české domácnosti. Úspora se přitom sama nabízí

Zbytečné plýtvání vodou se může pěkně prodražit. Existuje přitom způsob, jak využívat dostupnou a levnou dešťovou vodu, která šetří peníze i přírodu... Číst více →



Záchod Billa Gatese má zachránit miliony dětských životů. Revoluční WC je první inovací za 200 let

Od počítačů k záchodům. Bill Gates a jeho nadace přišli s revolučním záchodem, který nepotřebuje vodu ani kanalizaci... Číst více →