HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Jednoduchý dřevěný rošt vytvořil druhý strop a snížil teplotu v bytě o 7 °C

Výška modernímu ateliérovému bytu v centru Bangkoku rozhodně nechyběla, i jeskynní obr by se tu cítil komfortně. Jenže ani s pěti metry vzdálenosti mezi podlahou a stropem se tohle místo skutečně nedalo nazvat příznivým k obývání. Zvlášť když celá jedna jeho stěna na straně fasády byla otevřená prosklenou plochou do světa. Každý den se pokoje zalily sluncem a brzy tu bylo horko k nevydržení. Žít tady bylo jako trávit čas ve světlé výtahové šachtě nebo teráriu. O to samozřejmě jeho obyvatel zájem neměl. Proto nutně potřeboval změnu.


Ateliérový byt v Bangkoku s druhým stropem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Jak se vůbec něco takového mohlo stát? Pokud vás zaráží prapodivné dispoziční řešení tohoto bytu, vězte, že to rozhodně není ojedinělý případ. V obytných mrakodrapech bangkocké čtvrti Khet Ratchathewi jsou vlastně tyto „vmáčknuté“ byty docela častým jevem. Ve výškových apartmánových věžácích vyrovnávají a vyplňují objem, který zabírají víceúrovňové luxusní byty. Za relativně málo peněz tak můžete získat na dobré adrese atypický prostor k bydlení. Stávající majitel tohoto bytu, mladý umělec, se nechal nalákat na tento ateliérový byt, protože prý měl sympatickou atmosféru. Jenže ani v Thajsku není nic úplně zadarmo. Stačilo se jen po měsíci podívat na účet za elektřinu.

Dobrá rada nad dřevo

Bez konstantního provozu klimatizace nebylo v bytě prakticky k přežití. Celostěnné prosklení směřující na západ neúměrně přehřívalo interiér a na 55 metrech čtverečních obytné plochy nebylo kam před odpoledním sluncem utéct. Dá se tedy říct, že se jediný obyvatel tohoto bytu sám zahnal do kouta. Finančně se vyčerpal na jeho pořízení, ale nedokázal se pak už zahojit na nízkém nájmu, protože přeplácel enormní částky za provoz klimatizace. Nové bydlení si už hledat nechtěl. A tak si raději nechal poradit. A udělal dobře. Na navržené rekonstrukci interiéru rozhodně neprodělal. Profesionálové ze studia Touch Architect dokázali důmyslným zásahem proměnit interiér i jeho energetickou bilanci, a to prosím s minimálním rozpočtem.

Prostor pro růst? Přeci nad hlavou!

Do uzavřeného bytu prostě vsadili další patro. Zní to sice jednoduše, ale zapravení dřevěné roštové přepážky do profilu na vysokou místností nebylo jen tak. Bylo zapotřebí najít prostor pro úzké schodiště i rám nosné konstrukce. Zní to, jako by se měla plocha už tak dost malého bytu zmenšit. Opak je pravdou. Pochozí přepážka nového patra zvýšila užitnou plochu o dalších jedenáct metrů čtverečních! Z atypického ateliérového bytu se tak stal neméně výlučný loftový byt, jen o poznání příjemnější. Jak z hlediska nákladů na energetický provoz, tak i čistě uživatelsky.

Minimální náklady, maximální efekt

Přepážka totiž rozpůlila prostor otevřeného okna a pod sebou vytvořila tolik žádané zastínění. Roštová podlaha přímo nebrání průniku světla, jen ho rozumným způsobem tlumí. Pokles teploty v bytě o 7 °C ale přišel majiteli bytu skoro zázračný. Prostor pod schodištěm byl zužitkován k navýšení úložné kapacity. Dřevěný předěl mezipatra dal pod sebou vzniknout komfortnímu obývacímu pokoji, zatímco na sobě nese jen prostou lavici k posezení. Ideální místo k tichému odpočinku a meditaci. A večer odtud můžete pozorovat ruch velkoměsta i hru barevných světel nad metropolí. Je to inspirující podívaná.

Mohlo by vás zajímat: Malý byt pro velkého chlapíka: komplexní rekonstrukce na ploše 35 metrů čtverečních

Kouzlo celého projektu

Kouzelné na celém projektu je nenáročnost, s jakou vlastně úplně jednoduché opatření, vložení roštového dřevěného předělu mezipatra, zvýšilo kvalitu celého bydlení. To přitom vlastně neztratilo nic ze svých předchozích kvalit. Stále je to moderní obydlí netradičního formátu, pořád se celou stěnou otevírá výhledu na velkoměsto. Už se ale netopí ve slunečním žáru a je o jedenáct metrů prostornější. Prozkoumejte netradiční rekonstrukci bytu v naší fotogalerii.

Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Radomír Dohnal

Vydáno dne:
16.04.2019


Photocredit: Chalermwat Wongchompoo

1 0


Mohlo by Vás zajímat:

Přízemní dům Nova 109

Dům měsíce v galerii
100 Dřevostaveb