HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Malý byt pro velkého chlapíka: komplexní rekonstrukce na ploše 35 metrů čtverečních

Malý a stísněný prostor amsterodamského bytu získal při nápadité rekonstrukci nové jádro ze dřeva. Podívejte se, jak dal víceúčelový nábytek rázem vzniknout pocitově příjemně prostornému loftu, byť se nachází jen na 35 metrech čtverečních.


Malý byt s dřevěným jádrem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

„Tajemství štěstí se nenalézá v hledání více, nýbrž  v rozvoji schopnosti užívat si méně,“ prohlásil ve 4. století před naším letopočtem filozof Sokrates. A jeho slova mají váhu, protože ještě dnes rezonují v holandských architektech ze studia Julius Taminiau Architects. Jak to? Když se dostali k poněkud netradiční zakázce jednoho bytu v centru Amsterdamu, hned věděli, že kvantitu prostoru budou muset vynahradit kvalitou prožitku. Na komplexní rekonstrukci tu čekal byt s velmi skromnou výměrou 35 metrů čtverečních.

Nemám potřebu zbytečně okupovat prostor

Že život je otázkou priorit si naštěstí jejich klient, mladý a údajně velmi vysoký muž, uvědomoval. Jeho primárním požadavkem bylo účelně snížit svou „stopu“ v terénu a obývat co nejmenší prostor. Ale zato v účelně sestaveném a moderním bytě. „Začali jsme s malým bytem pro vysokého muže a skončili u bytu dostatečně prostorného pro kohokoliv, kdo se nebojí trochu alternativního životního stylu,“ říká architekt Julius Taminiau. Doplňuje, že dnes mladší klienti preferují naplnit si život zážitky, než obývaný prostor zbytečnými předměty. 

Udělejme to přírodní a neutrální

Ale vážně: Jak je možné vytvořit na 35 metrech čtverečních světlé a pocitově prostorné bydlení loftového střihu? S nekomplikovanou jednoduchostí, jaké dosáhnete jen kombinací neutrálních barev a přírodních materiálů. Architekti tomuto konceptu říkají natural&neutral. A sedí to. Pokud totiž pracujete s příjemně světlou paletou barev, stává se i interiér o poznání prozářenější. Byť do něj proudí světlo jen ze dvou oken klasického formátu. A materiál? Těžko dosáhnete přírodního náboje v dostatečné variabilitě bez dřeva. I proto se rozhodli do miniaturního bytu zbaveného všech přepážek a překážek instalovat multifunkční zakázkový nábytek, který plní roli přirozených bariér i úložného prostoru.

Když se z architektů stanou truhláři

Jak asi tušíte, s nábytkem v netradičních dispozicích na míru je vždycky tak trochu problém. Architekti jej tedy vytvořili sami. Přesněji řečeno, každou stěnu, polici i dřevěný box vytvořili v měřítku 1:1 v programu 3D CAD, který jejich požadavky přetavil v detailní návod pro frézy v dřevařské dílně. „Výsledkem byl nábytek, který dá dohromady každý, kdo udrží v ruce šroubovák,“ dodává Taminiau. Vypadá to divoce? Na druhé straně investice architektů do času tráveného návrhem nábytku se projevila výrazným snížením nákladů celého projektu. Žádní prostředníci, žádná dodavatelská firma nebyla zapotřebí.

Minimální prostor? Elegantní loft!

„Většina stávajících bytových rekonstrukcí v Amsterdamu funguje tak, že klient kvůli nedostatku peněz přeskočí architekta, a jde přímo za dodavatelem,“ vysvětluje autor. „Většinou z toho vzejde cosi, co do pěti až deseti let stejně musíte strhnout. Tady to bylo naopak, klient přeskočil dodavatele. A myslím, že rozhodně svého rozhodnutí nelitoval.“ Ve shodě s klientem tak docházelo k oproštění projektu od zbytečností. Z problémů se stávaly příležitosti pro chytré nápady.

Mohlo by vás zajímat: Miniaturní dům pro tříčlennou rodinu – jak se v něm žije?

Nečekaně prostorná kuchyně s jídelnou je oddělena od o jeden metr vyvýšeného podkladu ložnice kompaktní nábytkovou stěnou. V profilu místnosti nepůsobí vůbec rušivě a navíc kryje i rozvody topení. Že by klasické otevírací dveře na toaletu ubíraly prostor? Změnily je na posuvné. Vestavěná elektronika se ukrývá za dřevěnými dvířky kuchyňské linky a tím zachovává zdání rozsáhlého pracovního prostoru. Dekorace jsou tu minimální, důraz v bytě s novým dřevěným jádrem byl kladen na elegantní vzdušnost a účelnost.

Volné místo zaplňte vlastním štěstím

Amsterodamský projekt komplexní rekonstrukce malého bytu je ukázkou toho, jak s minimálními prostředky dosáhnete maximálního efektu. Ne, 35 metrů čtverečních skutečně nezní nikterak rozlehle. Ale v tomhle bytě nikdy nebudete mít pocit stísněnosti. Je tu všechno, co potřebujete. A je to na svém místě, přesně tam, kam jste to dali. Zjistíte tu, že k radosti nepotřebujete moc místa, když obývaný prostor vyplníte vlastním štěstím.

Líbil se Vám tento článek? Kupte autorovi kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:

Vydáno dne:


Photocredit: Norbert Wunderling

1 -1

Hodnocení: 4.9/5

Podělte se s námi o Váš názor:


Související články:

Moderní pasivní dům na Kolínsku

Dům měsíce v galerii
100 Dřevostaveb