HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Gabiony jako vhodný doplněk zahrady (tipy a fotogalerie)

Gabion je slovo pocházející z francouzštiny a znamená drátěný koš. Původně se koše vyráběly z proutí a plnily se zeminou pro zpevnění polí, ale dnes se s nimi častěji setkáváme jako s drátěnou konstrukcí vyplněnou kamenivem. Inspirujte se ve fotogalerii na jeho široké využití v zahradní architektuře.


Plot z gabionů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Gabion je drátěný koš ve tvaru kvádru nebo krychle vyplněný kamenivem. Původně bylo využití na opěrné zdi při stabilizaci břehů a svahů, ale dnes se s ním můžeme setkat i s jako okrasnou gabionovou zdí ve městech, nákupních centrech i zahradní architektuře. Gabionová síť v kombinaci s kamenivem, dřevem, nebo o porostlou zelení vypadá zajímavě a oživí vzhled vašeho pozemku. Různé příklady využití gabionů si prohlédněte ve fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Progress Architektura, DIY Enthusiasts Blog

Konstrukci gabionu zvládnete i svépomocí

Gabionová síť

Hlavní konstrukci tvoří síť vytvarovaná do kvádru či krychle. Velikost ok sítě může být individuální například 10 × 10 cm nebo 10 × 5 cm, ale je možné sítě o různé okatosti i kombinovat. Materiál ocelového drátu může být ošetřen ochranou proti korozi například pozinkováním. Spojení do požadovaného tvaru je možné několika způsoby.

C spony – Na spojení spon je potřeba mít speciální kleště.

Spirály – Na tento druh spojení není zapotřebí speciální náčiní, protože spirála je pouze zatočený silný drát, který je potřeba jen zkrátit v požadované délce bruskou nebo kleštěmi.

Gabionové zdivo stojí kolem 4500/m2 včetně realizace. Lépe se vyplatí spíše jejich stavba svépomocí. Kolik stojí gabionový koš? Koukněte na aktuální ceny zde.

Pro názorný návod se podívejte na sestavení gabionového koše na videu:

Kamenivo

Do drátěného koše se může vkládat kamenivo různých frakcí v závislosti na velikosti ok sítě, aby nám menší frakce kameniva nepropadávaly oky ven. Materiál uvnitř může být například lomový kámen, štěrk, betonová drť anebo i dřevo. Pokud chcete využít kombinaci více frakcí, tak okraje koše vyskládají kamenivem větší frakce a vnitřek vyplnit štěrkem.

Zakoupení kameniva je nejlevnější v kamenolomu, nebo pískovně a vzhledem k velké váze doporučujeme volit co nejblíž vašemu projektu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Velikost gabionového koše

Nejčastější velikost koše je 100 × 50 × 50 cm, ale výrobci často nabízejí individuální velikost koše podle požadavků zákazníka. V případě, že se rozhodnete pro výrobu gabionového koše svépomocí, tak jsou finální rozměry jen na vás.

Doprava

V případě, že si necháváte gabionový koš dovézt, tak je potřeba se zamyslet nad dopravou. Sestavené gabionové koše jsou totiž neskladné a cena dopravy se s objemem navyšuje. Je tedy praktičtější si koše nechat dovézt rozložené a sestavit je až na místě jako stavebnici.

Využití

Gabionová zeď

Ať už má zeď plnit okrasnou nebo opěrnou funkci, tak by vždy měla stát na rovném zpevněném podkladu. Dobře si rozmyslete, jakou plochu potřebujete pokrýt a do jaké výšky. Podle toho si pak odpočítejte počet gabionů. V případě výstavby větších rozměrů je vhodné vybetonovat základ pod zdí, ale prodlouží se tím doba montáže kvůli ztvrdnutí betonu. Inspirujte se různorodým využitím gabionů v naší fotogalerii.

Gabionový plot

Gabionový plot je v posledních letech velmi oblíbenou alternativou vytvoření plotu. Dlouhá životnost a bezúdržbovost jsou hlavními argumenty pro tuto variantu. Plot z gabionů se dá kombinovat s dalšími prvky, které oživí vzhled, a navíc zajistí dokonalé soukromí. 

Gabionové lavice a stoly

Při tvorbě terénních úprav s gabiony není nic jednoduššího než si z nich sestavit i venkovní posezení s horním dřevěným záklopem. Je potřeba akorát dbát na správné ukončení všech ostrých vyčnívajících drátů v síti.

Gabionový květináč

Okrasný prvek do zahrady, který může být vytvořen i jediným gabinovým košem s vnitřním volným prostorem, do kterého se nasype zemina. V případě větších velikostí se sestaví z několika gabionových košů po obvodu a vytvoří se volný prostor uvnitř. Velikost a tvar květináče záleží jen na vaší představivosti a potřebě.

Gabionový gril či ohniště

Stejně jako květináč je možné vytvořit i obvodovou konstrukci z gabionů a do vnitřního prostoru vložit gril s roštem nebo jednoduché ohniště. Opět je konstrukce velmi jednoduchá, akorát je potřeba si rozmyslet na jakém místě chcete gril či ohniště mít, protože s ním jen tak nepohnete. Jak vypadá a kolik stojí gabionové venkovní ohniště? Podívejte se na aktuální ceny zde.

Gabinová treláž

Jde pouze o prázdnou gabinovou síť bez kameniva. Používá se v kombinaci s rostlinami, které popínají síť a tvoří tak živý neprostupný plot. Často se vytváří kombinace s plněnými gabiony, nebo jinými prvky.

Jednou z mnoha výhod konstrukce z gabionů je, že nezadržuje vodu, protože ta jen proteče kamenivem. Navíc jsou nenáročné na údržbu mají dlouhou životnost a jejich realizaci můžete dělat prakticky kdykoliv.

Líbil se vám článek o gabionech? Nezapomeňte ho ohodnotit a zapojit se do diskuze s vlastními poznatky.

Vydáno dne:
13.07.2017

Photocredit: Shutterstock

6

Okrasná zahrada: Jak ji založit a vybrat správné rostliny?

Poradíme, jak na okrasnou zahradu a její rostliny. Inspiraci najdete ve fotogalerii... Číst více →



Návrh a fotogalerie: Jak založit stylovou zahradu?

Chcete zahradu u novostavby přetvořit v kouzlené místo jako stvořené pro odpočinek a relaxaci? Podívejte se, jak realizovat zahradu snů... Číst více →



Co je to nopová fólie? (montáž a použití)

K čemu se používá nopová fólie a co to vůbec nopová fólie je? V článku se dozvíte nejen jaké existují druhy, ale i jaká je její správná montáž a cena... Číst více →



Poštovní schránka nerezová nebo dřevěná? 5 kroků k výběru

Ať už máte dům nebo byt, tak i dnes je poštovní schránka nezbytným vybavením. Podívejte se, jaké jsou konstrukce a materiály poštovních schránek... Číst více →



Video: Jak postavit pěknou kamennou zeď

Přemýšlíte, jak zkrášlit vaši zahradu? Naučte se stavět pěkné kamenné zdi, australský kameník vám ukáže, jak na to!.. Číst více →



Plastové plotovky nebo dřevěné? 3 tipy než postavíte plot

Chystáte se stavět plot? Plotovky vám značně usnadní práci. Na co se zaměřit při jejich výběru a jsou lepší dřevěné, nebo plastové plotovky? Za jakou cenu plotovky pořídíte? Poradíme vám na co si dát pozor při stavbě plotu... Číst více →



Vybudujte si vlastní přírodní zahradu: Poradíme vám, jak na to

Sníte o ekologické zahradě, která bude plně v souladu s okolní přírodou? Díky našim radám pro vás bude její založení hračkou... Číst více →



Připravte zahradu na jaro v šesti krocích

Chcete mít krásnou a zdravou zahradu po celý rok? Nepodceňte jarní přípravu a pusťte se včas do práce. Náš článek vám poradí, jak na to... Číst více →



Založení zeleninové zahrady: Návod krok za krokem

Toužíte po vlastní zelenině? Vypěstujte si ji! Ukážeme vám, jak snadno založit zeleninovou zahradu. Tady je návod krok za krokem... Číst více →



Inovativní stěny: Inspirace, jak nemít kolem sebe jen bílé plochy

Moderní technologie a design mění podobu interiérových stěn tak, jak je známe. Podívejte se do fotogalerie na ty nejzajímavější z nich... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů