HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Plastové plotovky nebo dřevěné? 3 tipy než postavíte plot

Abyste se na své zahradě cítili bezpečně a v soukromí, bez plotu se neobejdete. Ploty ale neplní jen ochranou funkci, stále více rostou požadavky na jejich estetiku. Plot by měl korespondovat s domem nebo chalupou. Pokud máte rádi klasiku a neoslovují vás gabiony, beton nebo zděné hradby, sáhněte při stavbě plotu po plotovkách. Poradíme vám, jak je vybrat. 


plastové plotovky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Když se pouštíte do stavby plotu, určitě už ho vidíte hotový a krásný. Nemůžete se dočkat pocitu soukromí a bezpečí, které zajistíte dětem hrajícím si na zahradě, nebo pejskovi, jenž bude moct konečně volně pobíhat na zahradě.

Plot musí být především funkční a odolný. V ideálním případě bude mít dlouhou životnost a výhodou je, když je plot bezúdržbový. Zároveň chcete, aby plot dobře vypadal a dokreslil vzhled vašeho domu. Pokud jste se rozhodli pro klasický vzhled hradby, budete potřebovat plotovky. Ty se dnes vyrábí ze dvou hlavních materiálů: dřeva a plastu.

Fotogalerie:

i Foto: Mason Masteka, Tobyotter

Dřevěná plotovka je prostě klasika

Dřevo má své nediskutovatelné kvality. Je to tradiční materiál, z něhož stavěli ploty už naši předci. Ze dřeva se vyrábí kusové plotovky, které mají různé druhy zakončení, typické je kulaté zakončení plotovky, setkáte se i se zakončením do špičky nebo s rovným řezem.

Výhodou dřevěné plotovky je nejen tradiční a estetický vzhled, ale i dlouhá životnost dřeva. Zejména, pokud se o plot budete dobře starat. Nevýhodou je, že dřevený plot potřebuje péči a pravidelnou údržbu. Záleží na nátěru a typu dřeva, ale jednou za tři nebo pět let budete muset plot znovu ošetřit – zbavit ho případného zanesení a znovu ho natřít. Je třeba počítat s tím, že dřevo může pracovat – i přes nátěr měnit svůj barevný odstín, v latích se mohou objevit praskliny apod.

7 tipů jak ochránit dřevo, aby vydrželo věčně i bez impregnace

Dřevěné plotovky se dnes prodávají v různém cenovém rozmezí. Najdete plotovky za 11 korun za kus (z neošetřeného dřeva), ale i plotovky za cenu kolem 80 korun (už natřené a připravené k montáži). Koupit můžete i celé laťové ploty, které jen „zasadíte“ na kůly. Přehled aktuální cen dřevěných plotovek si zobrazíte zde.

Plastová plotovka bez údržby

Plast pronikl do všech oblastí našeho života a ploty nejsou výjimkou. Možná jste si všimli, že někteří z vašich sousedů mají pořád stejně barevný plot, a to i po několika krutých zimách – barva se neolupuje, neproměňuje svůj odstín. Plot je pořád takový, jaký byl první den.

Soused má pravděpodobně plot zhotovený z plastových plotovek. Ty se většinou vyrábí z tříděného plastu a svým vzhledem i barvou se podobají dřevu. Na první (vzdálený) pohled vlastně nepoznáte, že plot není zhotovený ze dřevěných plotovek.

Na rozdíl od dřeva ale plastová plotovka nevoní, nejsou v ní ojedinělé suky a nevyniká jedinečnou kresbou dřeva. Na druhou stranu, plastová plotovka je velmi odolná. Perfektně zvládá povětrnostní vlivy, nenasákne vodu, není třeba ji opakovaně natírat. S plastovou plotovkou přitom můžete pracovat podobně jako se dřevěnou – řezat je, vrtat, upravovat.

Plastové plotovky se prodávají v různé škále barev, ty dražší varianty mají ochranou UV folii, která udržuje barevnou stálost a zvyšuje odolnost.

Počítejte s tím, že plastové plotovky jsou dražší. Prodávají se v rozmezí od zhruba 50 korun do 150 korun za kus. O ceně rozhoduje hlavně materiál, barva plotovky i případná ochranná fólie. Přehled aktuální cen plastových plotovek zjistíte zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Dřevoplastová plotovka představuje kompromis

Kromě dřeva a plastu máte možnost zvolit i kombinaci obou materiálů ve formě kompozitního materiálu WPC nazývaného též dřevoplast. Tento kompozitní materiál kombinuje vlastnosti plastu a dřeva a z každého si vezme to nejlepší. Cena se však pohybuje u těch levnějších od 90,- Kč za kus až po kus za 250,- Kč. Přehled aktuální cen nejoblíbenějších plotovek z dřevoplastu zjistíte tady.

WPC terasy: V čem je kouzlo dřevoplastu?

Jakou plotovku vybrat?

Plast, nebo dřevo? To je otázka, kterou budete řešit u zahradního nábytku, stejně jako u plotovky. Oba materiály mají své výhody a nevýhody. Podle čeho se tedy rozhodnout?

1. Cena plotovky

Na plot máte pravděpodobně vyčleněný rozpočet. Dřevěné plotovky jsou na pořízení levnější než plastové plotovky. Pokud ale zvolíte dřevo, nejde o jednorázovou investici. Za několik let bude třeba dřevěný plot znovu ošetřit a natřít.

Plechovka ochranné lazury na dřevo stojí kolem 150 až 350 korun. Speciální přípravky, jako jsou voskové oleje, mohou stát až kolem 800 korun.

Jak založit rychle rostoucí živý plot?

2. Údržba plotovky

Pokud chcete plot jednou postavit, jít od něho a už se k němu nikdy nevracet, zvolte raději plastovou plotovku. Výrobci slibují až neomezenou životnost, protože výrobní postupy se stále zlepšují.

Na druhou stranu, i plast můžete pod vlivem povětrnostních podmínek, hlavně slunečního záření, měnit svůj vzhled. Záleží zejména na kvalitě výroby. Dřevěný plot bude ale vždy, alespoň jednou za pár let, vyžadovat údržbu a s tím i váš čas.

3. Zrcadlo, zrcadlo, která plotovka je nejkrásnější?

Jedním z důležitých parametrů při výběru plotovek je estetika. Plot by měl ladit s vaším domem. Jen obtížně si lze u tradiční roubené chalupy představit hradbu z plastových plotovek, jakkoli sebelépe budou imitovat dřevo. K moderním domům ale plotovky z plastu sednou velmi dobře. Pro inspiraci nahlédněte do naší fotogalerie.

Než postavíte plot

Ať už zvolíte plastovou nebo dřevěnou plotovku, pamatujte při stavbě plotu na následující: 

  • Vzhled a materiál by měl korespondovat s barvou a materiálem okenních profilů, vstupních dveří a garážových vrat, aby nepůsobil jako pěst na oko.
  • Nezapomeňte si dobře spočítat, kolik plotovek bude na jeden díl plotu potřeba. Řiďte se obvodem pozemku. S výpočtem vám pomůže prodejce.
  • Abyste měli pocit soukromí a bezpečí, postavte plot minimálně 1,5 metrů vysoký.

Vydáno dne:
06.02.2018

7

Péče o živý plot: Jak na stříhání, řez a další údržbu

Péče o živý plot není náročná, pokud víte, jak na to. Poradíme vám... Číst více →



Gabiony jako vhodný doplněk zahrady (tipy a fotogalerie)

Gabiony nemusí sloužit jen pro zpevnění terénu, ale i jako všestranná zahradní dekorace. Jak vytvořit gabiony svépomocí a jeho aktuální ceny se dozvíte zde... Číst více →



Poštovní schránka nerezová nebo dřevěná? 5 kroků k výběru

Ať už máte dům nebo byt, tak i dnes je poštovní schránka nezbytným vybavením. Podívejte se, jaké jsou konstrukce a materiály poštovních schránek... Číst více →



Pletivo: Jeho druhy a použití na zahradu i do omítek

Chystáte se na plot a nevíte zda zvolit pletivo poplastované, pozinkované či svařované? Případně lesnické pletivo či na voliéry? Tipy a ceny najdete zde... Číst více →



Dřevo místo plastu aneb jak se zbavit plastů v domácnosti

Také vás obtěžují všudypřítomné plastové lahve, obaly, nádoby a sáčky? Pojďme se podívat, jak jednoduché je nahradit plastové věci v domácnosti dřevěnými... Číst více →



Živé ploty, jak je neznáte: tunel, bambus i velikán

Nejsou tradiční živé ploty nic pro vás? Seznamte se s těmi nejzajímavějšími druhy živých plotů z celého světa, které si můžete vytvořit i na své vlastní zahradě... Číst více →



Betonové ploty nemusíte nikdy stříhat ani natírat

Betonové ploty nepotřebují zastřihnout ani natřít, dlouho vydrží a vypadají i po letech náramně! Jak je získat a jaké se nabízí?.. Číst více →



Dřevěný plast nebo plastové dřevo?

Kombinace estetických vlastností dřeva a technických vlastností plastů? To zní dobře! Na desky dřevního kompozitu nejspíš čeká zářivá budoucnost... Číst více →



Ekologická novinka ze severu: dřevoplast kompletně vyrobený z odpadů

Dřevěný plast nebo plastové dřevo? Tyto kompozity jsou čím dál rozšířenější. Ve Finsku je teď nově dokonce vyrábí z odpadů. Jsou tak šetrnější vůči životnímu prostředí. Jak proces probíhá?.. Číst více →



Poklady z našich sadů a zahrad – 1. díl: třešeň a švestka

Víte, že ve starých sadech a zahradách můžete najít hotové poklady? Po přečtení tohoto článku už s nimi nebudete chtít jen topit!.. Číst více →