HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vybudujte si vlastní přírodní zahradu: Poradíme vám, jak na to

Vždycky jste snili o přírodní zahradě bez chemikálií, se spoustou divokých rostlin či bylin, klidným koutkem k posezení a vlastními výpěstky? Díky současnému trendu návratu ke kořenům se i přírodní zahrady stále častěji stávají nedílnou součástí bydlení v dřevostavbě. V následujícím článku Vám poradíme několik tipů, jak si vlastní přírodní zahradu vybudovat a jak si přinést kousek přírody i k sobě domů.


Přírodní zahrada
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Co to vlastně je přírodní zahrada? Spousta lidí si pod tímto pojmem představí zarostlou zahradu bez jakéhokoliv zásahu lidské ruky a chemikálií. Ale v dnešní době už pojem přírodní zahrada nabývá širšího významu a dá se jednoduše popsat jako “zahradničení v souladu s přírodou”.

Toto přírodní zahradničení má mnoho podob a je jen na vás, jakou formu si vyberete. V našem článku najdete několik rad, kterých by se měl zakladatel přírodní zahrady držet.

Zredukujte chemikálie na minimum

Používáním pesticidů zabíjíte užitečný hmyz stejně jako plevel a škůdce. Nahraďte proto insekticidy přírodními repelenty a hýčkejte si přirozené nepřátele škůdců, kteří se ve vaší ekologické zahradě rádi rychle usídlí. Na ničení plevele použijte místo jedovatého postřiku mulčovací kúru.

Dovolte některým místům “přirozeně upadat“

Ponechte některé části zahrady neuklizené. Příroda má ráda i nepořádek. Spadané listí proto nepalte, ale raději jej  nahrabejte do zapadlých koutů zahrady. Naházejte na něj větve a jiné části stromů a keřů. Samozřejmě pouze v případě, že nejsou napadené škůdci nebo nějakou nemocí.

Vytvoříte tím životní prostor pro obrovské množství užitečného hmyzu a ptákům hledajícím potravu nabídnete místo plné lahůdek.  Ani ježci takovému místu neodolají a rádi se v něm uloží k zimnímu spánku.

Nezapomeňte přidat vodu

Rybníčky, jezírka a bazénky jsou v přírodní zahradě naprosto nezbytné, neboť přitahují vážky, mravence, žáby, čolky, ptáky i drobné savce. Nechte dostatek prostoru pro výsadbu rostlin na okolních březích, která poslouží jako útočiště hmyzu a dalším zvířatům.

Rybníček může sloužit také jako napajedlo ptáčkům, je tedy dobré nechat aspoň jednu část břehu pozvolnou a dovolit tak nejen ptákům, ale i dalším návštěvníkům jednoduše se dostat k vodě i z ní.

Ideální je poloha v polostínu, ale pozor na opadavé stromy – jejich spadlé listy můžou kazit vodu na podzim.

Čtěte dále: Proč je třeba jezírko na podzim vyčistit?

K rybníčku vysázejte vhodné rostliny

Důležité je také rostlinstvo, neboť to hraje hlavní roli v přilákání nových obyvatel rybníka. Základem jsou vodní rostliny kořenící v hloubce, které udržují vodu bez řas (růžkatec nebo bahnička). Na hladině nechte plavat oblíbené lekníny.

Při okraji jezírka můžete vytvořit mělkou bažinu, na kterou může navazovat  řada vlhkomilných rostlin, které nevyžadují úplné zamokření (pomněnka, máta, pryskyřník, řeřišnice nebo čechrava).

Inspirujte se ve svém okolí

Rostliny by měly být přizpůsobeny zahradě, ne zahradníkovi – to je základní moto přirozené zahrady. Rozhlédněte se proto po okolní přírodě, abyste načerpali inspiraci. Nesnažte se půdu a zahradu přizpůsobovat rostlinám, naopak pracujte s charakteristickými vlastnostmi vaší zahrady.

Například na stinných místech vysaďte lesní rostliny a ty, které rostou na okrajích lesa. Na slunečných svazích se bude nejlépe dařit středomořským rostlinám jako jsou rozmarýn, jalovec, levandule a šalvěj - rostliny se stříbřitými nebo modrošedými listy, které se přirozeně přizpůsobily takovým podmínkám. Vlhká půda? Vyberte mokřadní rostliny.

Vhodně zvolenými rostlinami bude vaše výsadba vypadat lépe na pohled, ale také tím podpoříte růst zdravých rostlin, které budou méně trpět škůdci a nebudou vyžadovat speciální péči.

Vyberte původní rostliny

Současným trendem v budování ekologických zahrad je využití původních rostlin. Jinak řečeno: vysaďte to, co by na vaší zahradě rostlo i bez zásahu lidské ruky. Původní rostliny snadno rostou, jsou bezúdržbové a poskytují jídlo a důležité útočiště pro živočichy. Jsou ideální pro přirozenější design zahrady, ale také pomohou zachovat naše ohrožené rostlinné dědictví.  Rychle dokážou zarůst i chudé půdy a slunečné stěny, většinou krásně kvetou a hlavně vydrží na věky.

Přilákejte včely

Levandule, motýlí keř, echinacea, rudbekie nebo mateřídouška, to jsou jedny z mnoha trvalek, které přitahují včely, motýly a čmeláky. Pokud se chcete dočkat pořádné každoroční úrody, vytvořte prostředí, které včely přitáhne. Kvetoucími trvalkami si navíc zajistíte přítomnost krásných motýlů, kteří dodají zahradě nádech romantiky.

TIP na článek: Vyrobte si včelí úly svépomocí (Rady a tipy)

Poskytněte útočiště ptákům

Dejte na klidné a chráněné místo aspoň jedno krmítko pro ptáky. Doplňujte ho pravidelně, zejména v zimě, kdy jsou přírodní zdroje potravin vzácné.

Uvědomte si také, že někteří ptáci se živí jenom ze země nebo plody bobulovitých keřů. Mahonie, kalina, jeřáb nebo planá jabloň – všechny tyto stromy a keře ptácimilují . Poskytují jim nejen potravu, ale v korunách stromů si vytvářejí dokonale maskovaná hnízda.

Založte kompost

Hromada kompostu je klíčovým zdrojem jídla a přístřeší pro mnoho druhů hmyzu, bezobratlé živočichy a ježky. Kompost je neocenitelný pro udržení přírodní zahrady. Posečená tráva, odstřižený živý plot, větve stromů, skořápky vajec, listí, dokonce i drcené noviny, to vše lze kompostovat. Měli byste se vyvarovat pouze vařenému jídlu, masu, kočičím či psím extrementům a časopisům. /p>

Ze začátku, než shromáždíte dostatek vhodného materiálu, můžete použít zakoupený víceúčelový kompost bez rašeliny. Samotné kontejnery na kompost  mohou být jednoduché paletové konstrukce, nebo naopak chytré, ale nákladné kompostéry. Pro ty, kteří mají malé zahrady, existují malé plastové kompostéry ve tvaru úlů.

Místo trávy vysaďte luční květiny

Květnaté louky mají v porovnání s trávníky hned několik výhod. Nemusí se pravidelně sekat, většinou stačí 2-3 seče do roka. Díky druhové rozmanitosti v ní najde úkryt i potravu velké množství hmyzu a dalších živočichů. Nesmíme ani zapomenout na estetickou stránku.

Starejte se o svou půdu

Přidejte při výsadbě spoustu kompostu a / nebo dobře shnilého hnoje, abyste rostlinám zajistili ideální start. Mulčujte pravidelně kompostem nebo mulčovací kůrou každé jaro a podzim. Vhodná je vrstva o tloušťce 6-8 cm.

Čtěte dále: Mulčovací kůra: Kolik stojí a návod jak mulčovat

Zaujal vás tento článek? Podívejte se do sekce Zahrada a přečtete si více rad a zajímavých informací o zahradě a zahradničení.

Vydáno dne:
31.03.2018

2

Solární sprcha na zahradu: Vyrobte si ji doma svépomocí

Léto je neodmyslitelně spojené s osvěžením. Jaké typy solárních sprch jsou u nás dostupné, a jak si můžete svou sprchu na zahradu vyrobit svépomocí... Číst více →



Jaké dětské hračky pořídit na zahradu?

Vyberte svému dítěti hračky na zahradu, které ho budou bavit, podnítí jeho fantazii a zabaví ho. Vybírejte z fotogalerie... Číst více →



Dřevěné bazény na zahradu svépomocí, jak na to?

Máte zahradu a uvažujete o dřevěném bazénu? Dozvíte se druhy konstrukcí, cenu bazénových folií, i jestli je lepší kartušová nebo písková filtrace... Číst více →



Gabiony jako vhodný doplněk zahrady (tipy a fotogalerie)

Gabiony nemusí sloužit jen pro zpevnění terénu, ale i jako všestranná zahradní dekorace. Jak vytvořit gabiony svépomocí a jeho aktuální ceny se dozvíte zde... Číst více →



Pletivo: Jeho druhy a použití na zahradu i do omítek

Chystáte se na plot a nevíte zda zvolit pletivo poplastované, pozinkované či svařované? Případně lesnické pletivo či na voliéry? Tipy a ceny najdete zde... Číst více →



Zahradní lavičky a lavice: Tipy jak a podle čeho je vybrat

Zahradní lavička má své místo v každé zahradě. Vyberte si zahradní lavičky pohodlné, bezúdržbové a odolné. Podívejte se, jaká kritéria při výběru lavice sledovat... Číst více →



Zimní zahrada: Jak ji postavit a zařídit?

Stýská se vám po letní pohodě na zahradě? Zimní zahrada vám ji vynahradí! Podívejte se, jak zimní zahradu postavit a vybavit... Číst více →



Domy ve stromech: Rady a inspirace, jak si jej postavit na vlastní zahradě

Dívat se z výšky na svět a mít hvězdy jen pro sebe? Stačí se přestěhovat do tzv. Tree house. Jak vypadají moderní domy v korunách stromů a můžete si jeden postavit u vás na zahradě?.. Číst více →



Připravte zahradu na jaro v šesti krocích

Chcete mít krásnou a zdravou zahradu po celý rok? Nepodceňte jarní přípravu a pusťte se včas do práce. Náš článek vám poradí, jak na to... Číst více →



5 tipů, jak si založit bylinkovou zahrádku

Založte si bylinkovou zahrádku, ve které vám poroste koření do kuchyně i léčivé bylinky. Bylinkový záhon je téměř bezúdržbový. Ukážeme vám, jak na to... Číst více →