HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Co je to nopová fólie? (montáž a použití)

V našem článku se dozvíte, jaké jsou druhy nopové folie neboli nopovky i s aktuálním cenovým srovnáním a správnou montáží. Nopová fólie je hydroizolační folie s polokuželovými výstupky (nopy), které umožňují proudění vzduchu, a proto se nejčastěji používá k oddělení stavby od vlhkého prostředí. 


nopová folie
i Foto: Archiv redakce

Nopová folie se vyrábí tvarováním rovných hydroizolačních fólií z vysokohutního polyethylénu (HDPE). Nelze ji však uvažovat jako hlavní hydroizolační vrstvu, protože napojení jednotlivých dílů fólie není dokonalé a mechanické poškození je relativně snadné.

Použití nopové fólie

  • Oddělení stavby od vlhkého prostředí.
  • Sanace vlhkého zdiva a podlah.
  • Ve skladbách vegetačních střech jako hydroakumulační vrstva.
  • Separační vrstva plochých střech, balkonů a teras.
  • Doplňková izolace proti radonu.
  • Ztracené bednění.

Druhy nopových fólií

Sortiment nopových fólií lze dělit podle jejich použití, velikosti fólie, výšky a tvaru nopů a případně pevnosti v tlaku. Při výběru fólie je třeba si uvědomit, kam ji budete dávat a k čemu má sloužit, protože některé nopové fólie jsou perforované a umožňují tak prostup vody přes nopy, nebo jsou opatřeny nakašírovanou textilií, která fólii chrání.

Existuje několik výrobců, kteří nabízejí různé velikosti balení a výšku a tvar nopu. Výška nopů začíná na několika mm a použití vhodné velikosti ovlivňuje množství proudícího vzduchu v závilosti na únosnosti fólie. Tvar nopu má vliv na pevnost v tlaku a dělí se na dva typy. Hvězdicový tvar nopu lépe odolává deformacím při montáži.

Nopová fólie bez perforace

Jde o klasickou nopovou fólii, která sama o sobě nepropustí vodu. Její využití je široké právě pro oddělení stavby od vlhkého prostředí, v drenážním systému, terasách a balkonech nebo i jako doplňková izolace proti radonu.

Aktuální cena zde:

Profilovaná (nopová) fólie
Zjistit cenu »


Nopová fólie s perforací

Díky perforaci má možnost odvádět přebytečnou vodu a může tak tvořit tzv. hydroakumulační vrstvu například v zelených střechách. Má větší drenážní schopnost, protože přes nopy může procházet voda a lze ji tak použít pro zelené střechy, ale i na mimořádně vlhké konstrukce.

Aktuální cena zde:

Profilovaná (nopová) fólie s perforací
Zjistit cenu »


Nopová fólie s nakašírovanou textilií

Nakašírovaná filtrační textilie zajišťuje ochranu proti zanesení nopů a tím zvýšení funkčnosti drenážního systému. Montáž tohoto typu nopové folie je možná nopy směrem k zemině a díky textilii se vytvoří provětrávaná mezera. Používá se převážně u střech a teras s nopy nahoru.

Aktuální cena zde:

Profilovaná (nopová) fólie s nakašírovanou textilií
Zjistit cenu »


Nakašírovaná textilie může být rovněž z druhé strany nopů a pro použití jako drenážní nebo hydroakumulační vrstva vegetačních střech.

Nopová fólie s mřížkou

Mřížka na fólii umožňuje nanesení omítky. Tento typ fólie se používá jako separační a výztužná vrstva pod nové vnitřní omítky a vlhké zdivo.

Profilovaná (nopová) fólie s nakašírovanou plastovou mřížkou
Zjistit cenu »


Montáž nopové fólie

Nejen výběr vhodné nopové fólie, ale i její správná montáž je velmi důležitá. Rovněž to závisí na způsobu, jakým budete fólii používat. Připevnění nopové fólie k podkladu je většinou pomocí hřebů s plastovou podložkou, kotvící podložkou a hmoždíky nebo jiným systémovým řešením. Pozornost by se neměla vynechat u správného ukončení fólie pomocí ukončovací lišty, která může být z různého materiálu, nebo provedení správného detailu ukončení.

Svislé kladení nopové fólie

Obecně se svislé kladení nopové fólie udává s nopy směrem ke zdivu opatřeném penetrací, tak aby mezi nopy dobře proudil vzduch. Spodní ukončení je nejčastěji zahnuté v kombinaci se štěrkem a drenážní trubkou. Horní ukončení je potřeba provést řádně správným tvarem ukončovací lišty, která opět umožní odvětrání vzduchové mezery.

Nopy směrem od zdi je možné provést v kombinaci s geotextilií. Podívejte se jak taková skladba funguje:

Vodorovná pokládka nopové fólie

Vodorovná pokládka opět závisí na funkci nopovky a lze tedy použít nopovou fólii s nakašírovaným pásem s nopy nahoru, ale i perforovanou fólii s nopy dolu jako hydroakumulační vrstvu.

Spojování nopové fólie

Přeložení dvou kusů

Jednotlivé díly nopové fólie se přes sebe přeloží alespoň 20 cm (cca 4 nopy) tak, aby do sebe zapadly.

Lepení dvou kusů

Po přeložení dvou kusů nopové fólie se vloží jeden či dva butylkaučukové pásky a rovněž i na ukončení spojení. Dále je potřeba fólie řádně stlačit.

Horkovzdušné svařování

Jednotlivé kusy fólie se položí vedle sebe a svařování se provádí svařovacími agregáty na pevném podkladu.

Při montáži se nopová fólie může vlnit a krabatit, a je proto potřeba dbát na to, aby se folie nepoškodila například o kamenivo. Mezi její velká plus se řadí cena a všestrané použití, díky kterému nemusíte provádět zásadní stavební úpravy do stávajícího zdiva.

Byl pro vás článek přínosný? Neváhejte se zapojit do diskuze s vlastními poznatky.

Vydáno dne:
11.07.2017

30

Stavba dřevostavby krok po kroku 5. díl – Základová deska

Stavební povolení máte v kapse, jdeme na základovou desku. Jak a za kolik?.. Číst více →



Hydroizolační střešní fólie - jak postupovat?

Jaké zásady dodržet při pokládání hydroizolační fólie na plochou střechu?.. Číst více →



Zelená střecha je zahradou ve městě

Co je to zelená střecha, kolik stojí a co je třeba udělat, aby jí neteklo?.. Číst více →



Gabiony jako vhodný doplněk zahrady (tipy a fotogalerie)

Gabiony nemusí sloužit jen pro zpevnění terénu, ale i jako všestranná zahradní dekorace. Jak vytvořit gabiony svépomocí a jeho aktuální ceny se dozvíte zde... Číst více →



Zatravňovací dlažba: Kde ji použít a jaké má výhody

Zatravňovací dlažba je řešením pro zpevnění venkovní plochy. Zároveň zatravňovací dlažba umožní prorůstání trávy, takže na pohled působí zcela nenápadně... Číst více →



Pletivo: Jeho druhy a použití na zahradu i do omítek

Chystáte se na plot a nevíte zda zvolit pletivo poplastované, pozinkované či svařované? Případně lesnické pletivo či na voliéry? Tipy a ceny najdete zde... Číst více →



IPA: Asfaltové pásy na střechu i do spodní stavby

Kouzelné slovíčko IPA je vžité označení pro asfaltové pásy. Ty se používají v konstrukci plochých střech, i jako hydroizolace spodní stavby. Dozvíte se, jaké je rozdělení asfaltových pásů a co si pohlídat při jejich montáži... Číst více →



Drenážní potrubí je důležité u každých základů – uložení zvládnete svépomocí

Víte, proč se kolem základových konstrukcí po obvodu stavby umísťuje drenážní potrubí? Odpověď naleznete v následujícím článku... Číst více →