HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Hledá se nejlepší moderní dům Česka

Energetická úspornost je imperativem dneška a pasivní domy patří k tomu nejlepšímu a nejmodernějšímu, co u nás v oblasti výstavby vzniká. Pasivní domy jsou především kvalitně postavené, zdravé pro své obyvatele a nenáročné na provoz. Vzhledem k tomu, že jsou výzvou pro architekta, projektanta, realizační firmu i investora, energie, kterou do stavby všichni zúčastnění vkládají, propůjčuje těmto stavbám nezaměnitelnou charakteristiku. Ty nejlepší energeticky úsporné domy se utkají v soutěži Pasivní dům 2018. Oceněné domy z milulého ročníku si můžete prohlédnout ve fotogalerii.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Centrum pasivního domu

Soutěž si klade za cíl vyhledat, zmapovat a ocenit nejzajímavější úsporné stavby na území České republiky. Soutěž je nově rozdělena do dvou kategorií: Zelená novostavba a Zelená rekonstrukce. Do soutěže lze přihlásit nejen domy v pasivním či nulovém standardu, ale i další stavby s velmi nízkou energetickou náročností a u rekonstrukcí splňující požadavky programu Nová zelená úsporám – ať už jde o domy rodinné, bytové, administrativní, využívané k veřejným účelům, nové nebo do úsporné energetické třídy nově zrekonstruované.

Chcete se pochlubit svojí energeticky efektivní stavbou?

Přihlásit svoji stavbu do soutěže je možné do 3. prosince 2018. Současně s přihlášením do soutěže lze dům přihlásit k prohlídce na Dny pasivních domů, které se konají od 9. do 11. listopadu 2018. Odměnou vítězům bude nejen uznání odborníků a zájemců, ale i finanční ocenění, věcné ceny do domu, mobil, víkendové pobyty, či zapůjčení elektromobilu.

Důležité termíny:

Odborná porota zasedne v termínu 10. –17. prosince 2018. Zkontroluje, zda přihlášky splňují všechny náležitosti, a vybere vítěze v obou kategoriích. Členy odborné poroty jsou: Kateřina Maštalířová, Jakub Hrbek, Tomáš Vanický, Libor Hrubý, Libor Novák, Aleš Brotánek/Josef Smola, Irena Truhlářová, Michael Blažek.

Hlasování veřejnosti proběhne online ve dnech 17.–29. ledna 2019, do hlasování veřejnosti postupují všechny budovy, které splní soutěžní podmínky. Vítěz bude určen na základě počtu hlasů.

Vyhlášení vítězů se uskuteční 7. února 2019, u příležitosti zahájení veletrhu For Pasiv. 7. ročník tohoto veletrhu zaměřeného na nízkoenergetické, pasivní a nulové budovy se bude konat v termínu 7. – 9. února 2019 v prostorách PVA EXPO Praha v pražských Letňanech.

Čtvrtý ročník soutěžní přehlídky Pasivní dům 2018 vyhlašují společnost ABF a Státní fond životního prostředí České republiky ve spolupráci s Centrem pasivního domu. Více informací na: www.pasivni-dum.cz.

 

Vydáno dne:
07.11.2018

Photocredit: Centrum pasivního domu

0

Pasivní domy 1. díl - Od nízkoenergetického k pasivnímu domu

Nízkoenergetické domy mají oproti obvyklým novostavbám mírně zvýšenou tepelnou ochranu... Číst více →



Je to pasivní dřevostavba? 1. díl aneb máte výhled na jih?

Jak poznat, který dům je a který není opravdu pasivní?.. Číst více →



Video: Energeticky soběstačná chata v japonských horách

Dechberoucí krajina, čerstvý horský vzduch a teplo vyhřátých kamen. Tohle vše si užívá mladý japonec Daigo, který se vzepřel urbanizaci a v horách si vybudoval útulný domov... Číst více →



Video: Energeticky soběstačná sauna

Přemýšlíte o stavbě vlastní sauny? Inspirovat se můžete třeba tady! Taky toužíte po klidném místu pro relaxaci a uvolnění? Postavte si saunu!.. Číst více →



Tento dům je izolovaný slámou a navíc energeticky soběstačný. Podívejte se, jak funguje

Energeticky naprosto soběstačný moderní dům odizolovaný pomocí balíků slámy. Dokonale zapadne do tradiční švýcarské výstavby venkovských farmářských stavení. Jak funguje?.. Číst více →



Vědci našli způsob, jak stavět budovy téměř neomezené výšky. Ze dřeva!

Jak to, že je celulóza tak pevná a téměř nezničitelná? A dalo by se to nějak využít? Rozhodně ano! V našem článku se dočtete více... Číst více →