HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Je to pasivní dřevostavba? 1. díl aneb máte výhled na jih?

Pasivní domy, to je moderní trend dneška. Všichni bychom chtěli bydlet energeticky úsporně (nehledě na fakt, že podle nové směrnice EU budou muset být všechny novostavby od roku 2020 energeticky „téměř nulové“). Je to tedy krok správným směrem, ale jak to tak bývá, stejným směrem se vydaly i firmy, které staví domy, které zas až tak pasivní nejsou. Jak poznat, který dům je a který není opravdu pasivní?

Centrum pasivního domu proto vytvořilo Desatero pasivního domu, kterým se budeme blíže zabývat v této sérii článků. Desatero je jednoduchý nástroj, kterým můžete pasivitu svého projektu bleskurychle prověřit. V tomto článku si odpovíme na první z deseti otázek: Má dům převahu oken na jižní stranu?


Pasivní dům desatero
i Foto: Archiv redakce

Myšlenka ideálního fungování pasivního domu je z části založena na co největších tepelných ziscích, což je logické. Čím více tepla přijde do domu přirozenou cestou a zadarmo ze slunce, tím méně je ho nutné do domu dodávat tepelným zdrojem. Tato energie získávaná ze slunce pak bývá označována jako tzv. „pasivní solární zisky“.

Solární zisky, aneb méně je někdy více

Bohaté prosklení obytných místností může působit velmi efektně, ale musí být navrhováno s mírou. Skleněné plochy totiž způsobují velké tepelné ztráty v zimě a zároveň přehřívání interiéru v létě. Proto by měl být samozřejmou součástí zasklení také promyšlený systém stínění, který je u větších ploch finančně nákladný.

Jak velké tedy mají být prosklené plochy v pasivním domě? Úspory energie díky pasivním solárním ziskům rostou do 30–40 % prosklené plochy. Mluvíme samozřejmě o jižní fasádě. Další zvětšování oken již nevede k výrazným úsporám, naopak zvyšuje riziko letního přehřívání.

Ideální dispozice pozemku pro pasivní dřevostavbu

Ideální pozemek by měl umožňovat nestíněné umístění domu a otočení hlavní fasády s největší prosklenou plochou od jihovýchodu přes jih po jihozápad. Mnohdy však dispozici pozemku nebo umístění budovy nemůžeme ovlivnit, například v případě řadové zástavby, uliční čáry. I tehdy je však třeba alespoň prověřit zastínění okolní zástavbou, terénem i vzrostlou zelení a navrhnout optimální prosklení jednotlivých fasád vzhledem k pasivním solárním ziskům. Například ve stinném údolí by totiž velká prosklená fasáda mohla způsobit více tepelných ztrát než zisků.


Ideálně navržený a umístěný pasivní dům by měl mít:

  • kompaktní, málo členitý tvar
  • největší plochu oken na jih případně na jihovýchod nebo jihozápad, nejmenší na severní straně
  • efektivní využití vytápěného prostoru uvnitř domu
  • solární zisky nesnižované zastíněním okolní zástavbou, terénem či nevhodně umístěnou pergolou
  • vhodné letní stínění proti přehřívání interiéru místností umístěné s ohledem na světové strany

Nebudeme tedy překvapením, když vám prozradíme, že odpověď na otázku: „Má dům převahu oken na jižní stranu?“ by měla znít ANO.


V dalších dílech seriálu Je to pasivní dřevostavba? si postupně odpovíme na všechny otázky desatera. Pokud nechcete čekat, Desatero pasivního domu si stáhněte z webu Centra pasivního domu a sem se pak vraťte pro správné odpovědi.

Pro ty trpělivější tu máme diskusi. Napište nám, jaká byla vaše odpověď na první otázku Desatera pasivního domu? Koukáte se z okna na jih, nebo ne? Myslel architekt při návrhu vaší dřevostavby na orientaci domu podle světových stran? Zohledňoval již při prvních skicách energetickou náročnost domu, nebo dal přednost estetickému vyznění projektu?


nezisková organizace

Vydáno dne:
15.05.2013

12

Je to pasivní dřevostavba? 2. a 3. díl aneb použili jste dost izolace

Má váš dům dostatek izolace, aby opravdu splňoval kritéria pasivní dřevostavby?.. Číst více →



Udržitelná dřevostavba, co to vlastně znamená?

Ekologická, šetrná, zelená. Co to ale znamaná? Napovíme v tomto článku... Číst více →



Je to pasivní dřevostavba? 4. díl na téma vzduchotěsnost

Neprůvzdušnost, neboli vzduchotěsnost, to je další kritérium pasivních dřevostaveb.. Číst více →



Je to pasivní dřevostavba? 5. díl aneb Řešil někdo tepelné mosty?

Zásadní otázka, na kterou byste se měli před samotnou stavbou zeptat... Číst více →



Kolik skutečně stojí život v pasivní dřevostavbě?

Kolik skutečně stojí život v pasivní dřevostavbě? Odpověď naleznete zde.. Číst více →



Levný, ale poctivý dům postavený na přírodních principech

Mladí manželé si postavili skromný a levný dům, který ctí zákony přírody. Je poctivě udělaný a poskytuje svým obyvatelům maximum komfortu... Číst více →



Pasivní domy – promyšlený návrh domu rozhoduje o kvalitě celé stavby

Jak správně navrhnout dispoziční uspořádání? Jak umístit dům na pozemek, abychom co nejvíce ušetřili? A jaké další věci je dobré si při kvalitním návrhu moderního domu pohlídat?.. Číst více →



Dům, o jakém každý sní. Nádherný, výjimečný, ekologický, chytrý

Chytrý dřevěný dům, který dokonale souzní s okolním prostředím. Budou takto vypadat domy budoucnosti?.. Číst více →



Stavět z cihly odmítli a ušetřili tak 1,5 milionu a roční nájem k tomu

Tomáš a Jaroslava toužili po rodinném životě v novém domě se zahradou a přírodou na dosah ruky. Co je přimělo vyměnit cihlový dům za dřevostavbu? A proč se záměrně vyhnuli typovému projektu?.. Číst více →