HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Hamaka: houpací síť aneb pohodlí zavěšené na stromě

Spočinout v houpací síti a plně se odevzdat lenošení, odpočinku, relaxaci nebo spánku je více než lákavou představou. Výrobci dobře vědí, že houpací sítě jsou atraktivní pro všechny věkové skupiny, proto uzpůsobují svoji nabídku. Vedle venkovních houpacích sítí si můžete vybrat i houpací sítě se stojanem nebo závěsné sítě na doma. Více se dočtete v tomto článku.


Hamaka houpací síť
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: (c) Martin Dlabaja

Houpací sítě mají dlouhou tradici. Říká se jim také hamaky a pravděpodobně je máte spojené s exotikou. Populární jsou například v Brazílii, kde se dodnes běžně používají jako postele. Aby také ne. Houpací sítě jsou totiž velmi pohodlné, pokud si je správně vyberete a zavěsíte. V článku vám poradíme, jak na to a za kolik se dá taková houpací síť pořídit. Různé typy, velikosti i umístění houpacích sítí si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: (c) Martin Dlabaja, Bolina, Ashbridge Studios, Michelle Hanson

Typy závěsných sítí

  • Houpací sítě na strom – jsou určené na venkovní houpání a odpočinek. Zavěšují se na většinou na stromy.
  • Houpací sítě se stojanem – jsou vybavené stojanem, takže není nutné hledat vhodné stromy, mezi které byste síť zavěsili. Využívají se zejména venku.
  • Závěsné houpací sítě (křesla) – když vám bude v zimě chybět houpací síť, můžete použít závěsnou, která je určená jak pro ven, tak do interiéru.
  • Turistické závěsné sítě – jsou určené zejména pro spaní a lze je kombinovat s moskytiérami nebo stanovým přístřeškem.

Hamaka pro jednoho i celou rodinu

Podobně jako při výběru jiného kusu nábytku je třeba uvážit, co od houpací sítě očekáváte, zda se v ní chcete houpat sami, nebo s rodinou, a kam ji umístíte. Klasikou jsou závěsné venkovní sítě pro jednoho, které většinou mají nosnost od 90 do 150 kg.

Otázkou ale je, zda se nebudete s ostatními rodinnými příslušníky dohadovat, že už byste se také rádi pohoupali. V takovém případě se spíš vyplatí investovat do obřích venkovních houpacích sítí, které mají nosnost až 280 kg a jsou určené pro více lidí. Pokud je taková síť na vaši zahradu přece jen moc velká, můžete vybrat houpací síť pro dva dospělé, kde si při troše štěstí užijete i romantiku třeba se západem slunce.

Bude vás zajímat: Pavilon Sumika - posezení pod rozkvetlou třešní

Hamaky pochopitelně zabírají místo. Pokud vaše zahrada neposkytuje dostatečný prostor nebo máte k dispozici pouze terasu, můžete místo houpací sítě zvolit houpací závěsné křeslo, které lze pověsit i v interiéru. Jen se budete muset smířit s tím, že v křesle si nepoležíte. Nosnost křesel se pohybuje od 120 do 160 kg.

Materiál a provedení závěsných sítí

Současně s výběrem velikosti a nosnosti je třeba zohlednit i konstrukci, materiál nebo možnosti zavěšení houpacích sítí. Hamaky se zpravidla vyrábí z pohodlného a příjemného materiálu, nejčastěji bavlny. Zvolit můžete houpací sítě s barevnými vzory i potisky, stejně jako decentnější jednobarevné hamaky. Některé materiály slibují odolnost vůči UV záření a povětrnostním podmínkám.

Bude vás zajímat: Ratanové židle - aktuální ceny a fotogalerie

Co se týká zavěšení sítě, nabízí se hned několik možností. Sítě bez stojanu jsou určené pro zavěšení mezi stromy. Ne vždy se nám ale na zahradě podaří najít vhodný prostor. Proto existují houpací sítě se stojany, které jsou dobře propracované a zajišťují pohodlí i stabilitu. Houpací sítě s pevnými tyčemi lépe drží tvar, ale jejich nevýhodou je, že jsou méně skladné. Stojany se snadno instalují a většinou jsou vyrobené ze dřeva, takže působí i esteticky.

Jak zavěsit houpací síť

Když si domů houpací síť přinesete, je důležité ji dobře zavěsit. Jen tak si užijete relaxaci nebo i spánek. Závěsná oka je vhodné upevnit zhruba ve výšce hlavy a v takové vzdálenosti, aby síť vytvořila hluboký oblouk. Ten umožňuje lehnout si diagonálně z rohu do rohu sítě, což je považováno za nejpohodlnější způsob.

Čtěte dále: Dřevěné posezení na lavičce

Ceny houpacích sítí

Při výběru hamaky bude určitou roli hrát i cena. Pochopitelně platí, že čím jednodušší houpací síť je, tím levněji ji pořídíme. Nízká cena by ale neměla být rozhodujícím kritériem. Venkovní závěsné sítě na stromy pořídíte už od 500 korun. Ještě levněji vás vyjdou jednoduchá závěsná křesla. Za houpací sítě pro dvě osoby si připlatíte, protože stojí kolem 1 500 až 3 000 korun. Dražší jsou houpací sítě se stojanem, které mohou stát až 5 000 korun.

Zde naleznte aktuální ceny houpacích sítí:

Klasická houpací síť Spokey Double.

Pokud se nepotřebujete natáhnout ale jen tak posedět v houpacím křesle, tak je pro vás Amazonas Belize vulcano.

Vydáno dne:
16.03.2016

Photocredit: (c) Martin Dlabaja

5

Dřevěné posezení na lavičce - ze dřeva

Podzim je jednou ročně, ale v těchto lavičkách budete chtít sedět navždy... Číst více →



Jídelní židle: Žhavé tipy a trendy

Sháníte nové jídelní židle? Co musí židle do jídelny nebo kuchyně splňovat a jaké jsou současné trendy se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Nábytek z palet: Fotogalerie plná nápadů a inspirace

Líbí se vám nábytek z palet? Hledáte nápady a inspiraci?.. Číst více →



Barové židle do kuchyně: Fotogalerie a tipy pro výběr

Jak a podle čeho vybrat správné barové židle do vaší kuchyně? Kolik barové židle stojí a na co si dát pozor se dozvíte v tomto článku. Inspirovat se můžete ve fotogalerii... Číst více →



Dětské židle k psacímu i jídelnímu stolu: Jak nesáhnout vedle

Hledáte dětské židle k psacímu nebo jídelnímu stolu? Přečtete si tento článek s důležitými informacemi a bohatou fotogalerií pro inspiraci... Číst více →



Ratanové židle: Aktuální ceny a fotogalerie plná inspirace

Sháníte ratanové židle? Víme, jaké jsou jejich aktuální ceny. Navíc jsme pro vás připravili fotogalerii ratanových židlí pro vaši inspiraci... Číst více →



Dětský nábytek: Jak ho vybrat a na co si dát pozor?

Vybíráte dětský nábytek? V tomto článku se dozvíte jak dětský nábytek vybrat, čím se při nákupu řídit a navíc se budete moci inspirovat ve fotogalerii... Číst více →



Zahradní nábytek: Fotogalerie, ceny a současné trendy

Jak vypadá moderní zahradní nábytek a kolik stojí? Dozvíte se v článku... Číst více →



Okrasná zahrada: Jak ji založit a vybrat správné rostliny?

Poradíme, jak na okrasnou zahradu a její rostliny. Inspiraci najdete ve fotogalerii... Číst více →



Zakládání trávníku: Návod a několik rad, než se pustíte do práce

Jak správně založit trávník? Co promyslet, než se pustíte do práce? Máme pro vás návod krok po kroku... Číst více →